Σε κλίμα αισιοδοξίας πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση στη Wall Street για την εβδομάδα, με τους τρεις βασικούς δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης να καταγράφουν κέρδη.
Οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα στην επικείμενη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, εξέλιξη που ευελπιστούν να δώσει στην αμερικανική οικονομία την πολυπόθητη ώθηση που χρειάζεται.
Λίγο πριν τις 18:00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones κινείται ανοδικά κατά +0,98% στις 24.008 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύεται κατά +0,98% στις 8.719 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη +1,06 % στις 2.866 μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες αμερικανικές Πολιτείες , όπως η Αλάσκα, η Τζόρτζια, η Νότια Καρολίνα, το Τενεσί και το Τέξας επιτρέπουν στα εστιατόρια να σερβίρουν πελάτες. Η τόνωση της οικονομίας θεωρείται κάτι παραπάνω από αναγκαία, την ώρα που ο σύμβουλος του Ντ. Τραμπ, Κέβιν Χάσετ παρουσιάστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για την εκτόξευση της ανεργίας, τονίζοντας: «αυτό είναι το μεγαλύτερο σοκ που έχει υποστεί ποτέ η οικονομία μας, νομίζω. Θα δούμε ένα ποσοστό ανεργίας που θα πλησιάσει ύψη που είχαμε να δούμε από τη Μεγάλη Ύφεση, τη δεκαετία του 1930».
Πριν υποστεί το χτύπημα της πανδημίας, το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κυμαινόταν σε χαμηλό πεντηκονταετίας, περί το 3,5%. «Νομίζω ότι το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί αλματωδώς, σε επίπεδο πιθανόν γύρω στο 16% ή ακόμη υψηλότερο, στην επόμενη έκθεση για την απασχόληση» που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την 8η Μαΐου και θα περιέχει τα δεδομένα του Απριλίου για την αγορά εργασίας, τόνισε ο Χάσετ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Ήδη 26,5 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υποβάλει αιτήσεις για να λάβουν επίδομα ανεργίας από τα μέσα Μαρτίου. Οι πωλήσεις λιανικής, οι κατασκευές νέων κατοικιών και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχουν καταρρεύσει.
Η υπηρεσία προϋπολογισμού του Κογκρέσου (Congressional Budget Office, CBO) προβλέπει ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 40% σε ετήσια βάση, ενώ το τρίτο τρίμηνο η ανεργία θα κορυφωθεί, φθάνοντας το 16%. Ακόμη και την επόμενη χρονιά, η CBO προειδοποιεί πως η ανεργία κατά μέσον όρο δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 10%.
Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο γκρεμίζεται κατά -27% στα 12,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί κατά -0,15% στα 1.733 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 0,63%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί τόσο έναντι του ευρώ, όσο και του γεν και τηβρετανικής λίραςς . Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα αυτή την ώρα διαμορφώνεται στο του 1,083 δολ./ευρώ.
Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη
Ανοδικά κινούνται τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να στρέφουν τη προσοχή τους στις επικείμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ και της Fed αλλά στις ανακοινώσεις των προγραμμάτων άρσης του lockdown από αρκετές χώρες.
Συγκεκριμένα, οι περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει άρση των περιορισμών, με το βασικό χαρακτηριστικό των προγραμμάτων αυτών να είναι ότι θα γίνει σταδιακά προκειμένου από τη μία πλευρά να μην παραταθεί το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας αλλά ταυτόχρονα να μην υπάρξουν νέοι κίνδυνοι για εργαζόμενους και επιχειρήσεις.
Παράλληλα η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, με πιθανή ανακοίνωση διεύρυνσης των ήδη υπαρχόντων μέτρων στήριξης, αλλά και η διήμερη συνεδρίαση της Fed η οποία ξεκινά την Τρίτη, βρίσκονται στο ραντάρ των επενδυτών, οι οποίοι φαίνεται να κατανοούν, τουλάχιστον επί ευρωπαϊκού εδάφους, ότι η ΕΚΤ είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός που αντιδρά με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και αυτό παρά το γεγονός ότι οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της δεν είναι διόλου χαλαροί.
Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά +2,60%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει κέρδη +1,12%. Στη Γαλλία, ο CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 1,99%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο +2,43%. Ανοδικά κινούνται ακόμα ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κατά +1,35% και ο ελβετικός SMI κατά +1,03%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 50 ενισχύεται κατά +2,12%.