Κάτι παραπάνω από ισχυρά είναι τα κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς αρκετές χώρες έχουν, ήδη, ανακοινώσει το πρόγραμμα σταδιακής άρσης του lockdown, γεγονός που θα επιτρέψει την επιστροφή, με διαφορετικούς, βέβαια, όρους σε σύγκριση με το παρελθόν, σε μία κανονικότητα.
Η μεγαλύτερη προσοχή, όμως, στρέφεται στις συνεδριάσεις Fed και ΕΚΤ, οι οποίες πραγματοποιούνται την τρέχουσα εβδομάδα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι δύο κορυφαίες κεντρικές τράπεζες θα ανακοινώσουν νέα μη συμβατικά μέτρα για στήριξη οικονομιών και επιχειρήσεων.
Σύμφωνα, μάλιστα, με δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις – η μία από το Bloomberg και η άλλη από τους Financial Times – όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα διευρύνει περαιτέρω τα προγράμματα αγοράς ομολόγων, στην αξία του οποίου εκτιμάται ότι μπορεί να προστεθεί ποσό που κυμαίνεται από 500 έως και 750 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη 30/4, ενώ η διήμερη συνεδρίαση της Fed ξεκινά την Τρίτη 28/4.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, εν τω μεταξύ, έχουν, ήδη, προχωρήσει σε σταδιακή άρση του lockdown για τις επιχειρήσεις, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η πανδημία έχει φθάσει στο ζενίθ της αλλά έχει καταστεί και απόλυτα σαφές ότι περαιτέρω παράταση των μέτρων περιορισμού μπορούν να οδηγήσουν σε σχεδόν πλήρη καταστροφή την πραγματική οικονομία.
Παράγοντας που «βαραίνει» τις επενδυτικές διαθέσεις παραμένει το πετρέλαιο, με το αμερικανικό αργό να εμφανίζει νέα «βουτιά» με απώλειες που άγγιξαν και το 10%, ενώ το Brent αποδυναμώνεται άνω του 5%.
Παρά ταύτα κέρδη 1,6% σημειώνει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX 30 να ενισχύεται 2,3% και τον βρετανικό FTSE 100 να κινείται 1,6% υψηλότερα.
Θετική η εικόνα και για τα αμερικανικά futures, με τους τρεις βασικούς δείκτες να εμφανίζουν άνοδο που κυμαίνεται από 0,6% έως και 0,9%.
Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν οι κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να ενισχύεται 2,7%, τον Hang Seng να εμφανίζει άνοδο 2%, ενώ 0,25% υψηλότερα κινήθηκε ο Shanghai Composite.