Σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε για άλλη μια φορά από έντονες διακυμάνσεις, η Wall Street κατάφερε να βρει τον βηματισμό της εν μέσω προσδοκιών για θετικά στοιχεία από τους κολοσσούς της τεχνολογίας και να κλείσει τελικά με ισχυρή άνοδο.
Μετά από δυο εβδομάδες ισχυρής ανόδου, η τρέχουσα χαρακτηρίστηκε από νευρικότητα και διακυμάνσεις κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης του πετρελαίου ωστόσο τελικά το κλείσιμο ήταν θετικό με οδηγούς τη μετοχή του Facebook και άλλων μετοχών υψηλής τεχνολογίας. Η ισχυρή άνοδος του Facebook, τροφοδοτήθηκε από την ανακοίνωση του κοινωνικού δικτύου πως ετοιμάζει να ξεκινήσει μια νέα εφαρμογή που θα ονομάζεται Messenger Rooms και θα έρθει να αντικαταστήσει το Zoom για όσους θέλουν να πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις στην εποχή του κορονοϊού.
Παράλληλα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών ενδυναμώνοντας το επενδυτικό συναίσθημα, παρά το γεγονός πως η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στη χώρα με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 50.000 και τα κρούσματα είναι πάνω από 870.000.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,11% στις 23.775 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,39% στις 2.836 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,65% στις 8.634 μονάδες.
Οι τιμές του πετρελαίου σε γενικές γραμμές διατήρησαν την ανάκαμψη τους από το κραχ στην αρχή της εβδομάδας που οδήγησε τα futures του αμερικανικού πετρελαίου σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία. Οι τιμές του αμερικανικού αργού ανέβηκαν στα 17 δολάρια το βαρέλι,μετά την κατάρρευση που είχε καταγραφεί στην αρχή της εβδομάδας, και το μπρέντ βρίσκεται πλέον στα 21 δολάρια.
Το αμερικανικό αργό έκλεισε με την μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλεια στην ιστορία του που έφτασε το 32%, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία πως σύντομα θα επανεκκινήσουν οι οικονομίες και μαζί θα αυξηθεί η ζήτηση για πετρέλαιο που αυτή την στιγμή γίνεται αγώνας για να βρεθούν αποθηκευτικοί χώροι για τον «μαύρο χρυσό». Τα επιτόκια των αμερικανικών 10ετών ομολόγων σταθεροποιούνται στο 0,61%.
Η αποτυχία του νέου φαρμάκου της Gilead επηρέασε αρνητικά τους επενδυτές, όμως το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας που εγκρίθηκε ύψους 484 δισ. δολαρίων προσέφερε στήριξη στη Wall Street.
Ωστόσο ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται ακόμα 17% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει και καλύπτει σημαντικό μέρος των απωλειών του, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για μια βαθιά οικονομική ύφεση στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά κατέγραψαν την μεγαλύτερη τους πτώση των τελευταίων 6 ετών φτάνοντας το -14,4% τον Μάρτιο, ξεπερνώντας και τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς η ζήτηση για νέα αυτοκίνητα και φορτηγά εξανεμίστηκε εξαιτίας της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, χωρίς τα αυτοκίνητα και τα αεροσκάφη, οι παραγγελίες υποχώρησαν μόλις 0,2%, με τις παραγγελίες για βασικά κεφαλαιουχικά αγαθά σημείωσαν μικρή άνοδο 0,1% διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση.
Apple και Microsoft κατέγραψαν άνοδο 2,89% και 1,83% αντίστοιχα. Οι επενδυτές αναμένουν την επόμενη εβδομάδα τις ανακοινώσεις των κολοσσών της τεχνολογίας όπως της Facebook που σημείωσε άνοδο 2,69 % στα 190 δολάρια , της Google που κατέγραψε κέρδη 0,46% στα 1.277 δολάρια και της Amazon που ενισχύθηκε 0,47% στα 2.410 δολάρια.
Η Intel ανακοίνωσε πως τα έσοδα του πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προβλέψεις όμως η απόφαση της να αποσύρει το ετήσιο guidance προκάλεσε αναταράξεις στην μετοχή που έκλεισε τελικά σε θετικό πρόσημο με κέρδη 0,36% στα 59,30 δολάρια.
Η American Express ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, χάνοντας ωστόσο τις προβλέψεις για τα έσοδα, με το διευθ. σύμβουλο Stephen Squeri να δηλώνει πως «η επιδείνωση της οικονομίας λόγω του αντίκτυπου του κορονοϊού που ξεκίνησε το πρώτο τρίμηνο και επιταχύνθηκε τον Απρίλιο έχει επηρεάσει δραματικά τους όγκους των εργασιών μας».
Τα κέρδη της Verizon Communications ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, με την Freeport-McMoRan να ανακοινώνει επίσης πως αναθεωρεί τα λειτουργικά της σχέδια για το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.