ΓΔ: 1466.39 0.18% Τζίρος: 5.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:14:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βύθισε τις αγορές της Ευρώπης η δυστοκία στη σύνοδο κορυφής

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στην πανδημία μπορεί να καθυστερήσει ως τον Σεπτέμβριο και οι απώλειες των ευρωπαϊκών δεικτών ξεπέρασαν σήμερα το 1%. Συγκρατημένη άνοδος στην Wall Street.

Η ατελέσφορη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που δεν έφερε κάποιες οριστικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς διατηρείται το χάσμα Βορρά -Νότου για το πως θα δοθούν τα νέα δάνεια, έχει προβληματίσει τους επενδυτές. Παράλληλα επικρατεί  ανασφάλεια  μετά τα απογοητευτικά πρώτα αποτελέσματα του πειραματικού φαρμάκου remdesivir της Gilead για τον κορονοϊό, που δεν δικαίωσε τις προσδοκίες στην πρώτη κλινική μελέτη.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα έκλεισε με αρνητικά πρόσημα σε όλους τους ευρωπαϊκούς δείκτες:

  • Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,17% στις 329,58 μονάδες με τον Eurostoxx 50 να καταγράφει πτώση 1,52% στις 2.809 μονάδες.
  • Στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση 1,69% στις 10.336 μονάδες, και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 1,28% στις 5.752 μονάδες, με τον CAC 40 στο Παρίσι να έχει πτώση 1,30% στις 4.393 μονάδες.
  • Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη κατέγραψε απώλειες 1,97% στις 6.613 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε πτώση 0,89% στις 16.858 μονάδες.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη δεν κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις για την κοινή απάντηση της Ευρώπης στην οικονομική κρίση του κορονοϊού, με μοναδική εξαίρεση την έγκριση από τους ηγέτες του «πακέτου» των 540 δισ. ευρώ, που είχε ήδη συμφωνηθεί στο Eurogroup και προβλέπει στήριξη των κρατών με πιστωτικές γραμμές έως 240 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας χωρίς μνημόνια, στήριξη των επιχειρήσεων με δάνεια έως 100 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, μέσω του προγράμματος Sure, των προγραμμάτων προστασίας των εργαζομένων (όπως το πρόγραμμα με το επίδομα των 800 ευρώ που εφαρμόζεται στην Ελλάδα).

Η πρόταση για έκδοση κοινού χρέους (κορονο-ομόλογο) «κάηκε» οριστικά λόγω των αντιρρήσεων της συμμαχίας του Βορρά και πλέον το πεδίο της συζήτησης έχει μεταφερθεί εκεί όπου εξαρχής ήθελαν οι χώρες που αντιτίθενται σθεναρά στην αμοιβαιοποίηση του χρέους: δηλαδή, στη χρήση ως βασικού εργαλείου για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών οικονομιών του πολυετούς κοινοτικού προϋπολογισμού, στον οποίο θα ενσωματωθεί με κάποιο θεσμικό τρόπο που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και η αρχικά φιλόδοξη πρόταση της Γαλλίας για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτό που συμφωνήθηκε χθες είναι ότι θα υπάρξει μια μεγάλη αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, ο οποίος θα «τρέξει» από το 2021, για τον οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι τα κράτη της Ευρώπης είχαν αποτύχει να συμφωνήσουν πριν ακόμη εκδηλωθεί η πανδημία, καθώς δεν είχαν βρει τρόπο να καλύψουν την «τρύπα» που άνοιξε η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να αυξηθεί από το 1,1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στο 2%. Αυτή τη γενναία αύξηση του προϋπολογισμού υποστήριξε σθεναρά και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, που έκανε λόγο για την ανάγκη μια «τεράστιας απάντησης» στην κρίση, εκπροσωπώντας τη χώρα που αποτελεί το μεγαλύτερο «αιμοδότη» του κοινού προϋπολογισμού.

«Υπάρχει ο κίνδυνος μια συγκεκριμένη απόφαση για τη δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης να μην προκύψει πριν από τον Σεπτέμβριο και, κατά συνέπεια, αυτό να μην είναι λειτουργικό πριν τις αρχές του 2021», έγραψε σε σημείωμα ο Αλέν Ντουρέ, οικονομολόγος της Goldman Sachs.

Επιφυλακτική άνοδος στην Wall Street

Στις ΗΠΑ, επικρατεί έντονη επιφυλακτικότητα με τις μεταβολές να είναι οριακές καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα ενώ οι τιμές πετρελαίου δείχνουν να έχουν πιάσει τα όρια της ανόδου τους, ύστερα μια εβδομάδα με έντονες διακυμάνσεις. Το μπρεντ σταθεροποιείται στο επίπεδο των 21 δολ. και το αμερικανικό αργό στα 16 δολ. το βαρέλι.

Στις 20:00 ο Dow Jones ενισχύεται οριακά 0,08% στις 23.533 μονάδες, με τον  S&P 500 να καταγράφει κέρδη 0,37% στις 2.808 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,58% στις 8.544 μονάδες.

Το επενδυτικό κλίμα ενισχύθηκε από το τελευταίο πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 500 δισ. δολαρίων, ενώ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε πως θα υπάρξει ακόμα ένα οικονομικό πακέτο που θα ενισχύσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας απέναντι στο πλήγμα της πανδημίας.

Ο S&P 500 βρίσκεται σε οριακά ανοδική πορεία καθώς μερικές Πολιτείες ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, όμως η πτωτική πορεία των μετοχών της Boeing και της Intel αντιστάθμισε την θετική εικόνα των blue-chip στον Dow Jones.

Η Boeing σημειώνει πτώση 4,3% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως περιορίζει στο μισό την παραγωγή των 787 Dreamliner ενώ η Intel καταγράφει απώλειες 3,1% καθώς η πρόβλεψη για το δεύτερο τρίμηνο είναι χαμηλότερα των προσδοκιών και σημείωσε πως δεν εκδώσει ετήσιες προβλέψεις.

Έξι από τους 11 δείκτες του S&P 500 βρίσκονται σε ανοδική πορεία, όμως ο ενεργειακός δείκτης καταγράφει οριακές απώλειες 0,1% καθώς οι τιμές πετρελαίου φαίνεται να εξαντλήθηκαν τα όρια ανόδου των τιμών του πετρελαίου με το αμερικανικό στα 16 και το μπρεντ στα 21 δολ. μετά από μια δύσκολη εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από την ιστορική πτώση της Δευτέρας.

Ωστόσο ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται ακόμα 17% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει και καλύπτει σημαντικό μέρος των απωλειών του, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για μια βαθιά οικονομική ύφεση στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές κινήσεις στις αγορές μετά τις αναταράξεις της Wall Street

Διατηρείται η ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές που ανακάμπτουν μετά τις εκλογές σε Βρετανία και Γαλλία, και τις ελπίδες που παραμένουν για μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζουν ανοδικά οι διεθνείς αγορές μετά τα ρεκόρ S&P 500 και Nikkei

Για πρώτη φορά ο S&P 500 έσπασε το φράγμα των 5.000 μονάδων και ο Nikkei ανέβηκε πάνω από τις 42.000 μονάδες με ώθηση από την τεχνολογία. Την σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές που συνεχίζουν ανοδικά μετά και τις δηλώσεις Πάουελ στο Κογκρέσο.