Επιστροφή σε περιβάλλον πιέσεων για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, σε μία έμπρακτη ένδειξη απογοήτευσης εκ μέρους των επενδυτών μετά την αποτυχία φαρμάκου για τη θεραπεία του κορονοϊού.
Το φάρμακο της Gilead απέτυχε στις πρώτες κλινικές δοκιμές σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύτηκαν κατά λάθος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Κινεζική κλινική μελέτη έδειξε ότι το αντιικό φάρμακο remdesivir δεν βελτίωσε την κλινική κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου παράγοντα στο αίμα τους.
Με τις ελπίδες των επενδυτών να είναι υψηλές για μια πιθανή θεραπεία για τον κορονοϊό που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα των καταστημάτων, τα νέα προκάλεσαν σημαντικό πλήγμα στο επενδυτικό συναίσθημα, αναγκάζοντας τους επενδυτές να περιορίσουν κάποια στοιχήματα σε μετοχές.
Παράλληλα οι επενδυτές στην Ευρώπη εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την αποτυχία, για μία ακόμη φορά, των ηγετών της ΕΕ να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός Ταμείου Ανασυγκρότησης των οικονομιών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με τη διαίρεση Βορρά – Νότου να μην έχει γεφυρωθεί σχεδόν κατά το ελάχιστο.
Περαιτέρω ενίσχυση των αρνητικών επενδυτικών διαθέσεων προκαλούν οι ανακοινώσεις ιδιαίτερα αρνητικών μακροοικονομικών δεδομένων αλλά και εταιρικών μεγεθών κυρίως εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που εκφράζουν οι επιχειρήσεις για την πορεία τους εντός του 2020.
Πτώση 1,11% καταγράφει ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600, με τον DAX 30 να υποχωρεί 1,74% και τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται κατά 1,3%, ενώ όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται στο «κόκκινο».
Πιέσεις αν και αρκετά ήπιες για τα futures της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να σημειώνουν απώλειες μεταξύ 0,1% και 0,4%.
Υψηλές οι απώλειες για τις ασιατικές αγορές, στον απόηχο νέας αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού σε κάποιες χώρες, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί 0,8%, ενώ πτώση άνω του 1% σημείωσε ο κινεζικός Shanghai Composite.
Συνεχίζεται η προσπάθεια ανάκαμψης για το πετρέλαιο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου του Brent να ενισχύεται 1,7% και το αντίστοιχο συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό να κινείται 1,6% υψηλότερα.