Όλο και πιο δραματική είναι η εικόνα για την αγορά πετρελαίου, καθώς τόσο το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου του Brent όσο και το αντίστοιχο του αμερικανικού αργού (WTI) διευρύνουν περαιτέρω τις ήδη πολύ υψηλές απώλειές τους, καθώς η ζήτηση έχει σχεδόν μηδενιστεί, ενώ τα αποθέματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Σε αρνητική πορεία «γύρισε» και το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου για το αμερικανικό αργό, μετά την ιστορική «βουτιά» που καταγράφηκε τη Δευτέρα, καθώς για πρώτη φορά η τιμή του εμφάνισε αρνητικό πρόσημο.
Πτώση άνω του 23% για το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου του Brent, το οποίο διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 19,5 δολάρια, ενώ κατά 27,5% χαμηλότερα κινείται το αντίστοιχο συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό, αγγίζοντας το επίπεδο των 14,90 δολαρίων. Σημειώνεται ότι το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου για το WTI, βρίσκεται στα -1,58 δολάρια, έχοντας πάντως ανακάμψει από τα επίπεδα που είχε διολισθήσει τη Δευτέρα.
Πάντως, όπως σημειώνουν αναλυτές της πετρελαϊκής αγοράς, αρκετές από τις διακυμάνσεις στην αγορά πετρελαίου οφείλονται σε κερδοσκοπικές κινήσεις, κυρίως hedge funds.
Η πορεία του πετρελαίου θα πρέπει να θεωρείται ως απόλυτα φυσιολογική, καθώς η ζήτηση έχει καταρρακωθεί, ενώ βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), η ημερήσια ζήτηση για το 2020 θα υποχωρήσει κατά 29 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με την αντίστοιχη το 2019, διαμορφούμενη στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής του, η οποία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται την 1η Μαΐου, δεν ήταν αρκετή για να συγκρατήσει τις τιμές, με δεδομένο ότι είχε προηγηθεί η απόφαση της Σ. Αραβίας κυριολεκτικά να «πλημμυρίσει» τη διεθνή αγορά με πετρέλαιο, στο πλαίσιο του πολέμου που είχε ξεκινήσει με τη Ρωσία.