Λίγο πριν ανοίξουν και πάλι οι αγορές εμπορευμάτων, τελείωσε το θρίλερ των διαπραγματεύσεων στον ΟΠΕΚ+ με μια συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής του κατά 9,7 εκατ. βαρέλια, που είχε μείνει μετέωρη λόγω της άρνησης του Μεξικού να μειώσει τη δική του παραγωγή όσο και οι άλλες χώρες του καρτέλ.
Το Μεξικό πέτυχε μια μεγάλη διπλωματική νίκη, καθώς είναι η μοναδική χώρα του ΟΠΕΚ που έγινε δεκτό ότι θα μειώσει την παραγωγή της πολύ λιγότερο από τις άλλες και, ειδικότερα, κατά 100.000 βαρέλια, έναντι 400.000 βαρελιών που αντιστοιχούσαν με βάση τη συμφωνία για περιορισμό της παραγωγής όλων των μελών κατά 23%.
Η Σαουδική Αραβία επέμενε μέχρι χθες ότι όλες οι χώρες του ΟΠΕΚ, περιλαμβανομένου του Μεξικού, θα πρέπει να προχωρήσουν στην ίδια μείωση παραγωγής (σε ποσοστό), αλλά τελικά υποχρεώθηκε να κάνει πίσω, καθώς το Μεξικό έμενε ανυποχώρητο και υπήρχε κίνδυνος να καθυστερήσει κι άλλο η συμφωνία και να επικρατήσει πανικός στην αγορά.
Αφού έγινε δεκτό ότι το Μεξικό θα μειώσει λιγότερο την παραγωγή του, η συνολική μείωση που θα γίνει από τις χώρες του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία θα είναι τελικά 9,7 εκατ. βαρέλια και όχι 10 εκατ. βαρέλια, που είχε συμφωνηθεί αρχικά.
Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και ο Καναδάς θα συνεισφέρουν με μια μείωση παραγωγής κατά 3,7 εκατ. βαρέλια, χωρίς να περιλαμβάνονται στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, αλλά επειδή οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά θα οδηγήσουν εκ των πραγμάτων σε μειωμένη παραγωγή. Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ είχαν ζητήσει να προχωρήσουν σε μειώσεις κατά 5 εκατ. βαρέλια οι λοιπές χώρες, ώστε συνολικά να μειωθεί η παγκόσμια παραγωγή κατά 15%.
Από αύριο θα φανεί πόσο πείθει την αγορά πετρελαίου η νέα συμφωνία, που σίγουρα δεν είναι αρκετή για να καλύψει το τεράστιο πλεόνασμα 35 εκατ. βαρελιών που υπήρχε στην αγορά ως τώρα, λόγω της αύξησης παραγωγής από Σ. Αραβία και Ρωσία και της κατάρρευσης της ζήτησης λόγω της πανδημίας. Αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι η πτωτική πορεία των διεθνών τιμών δεν θα αντιστραφεί, αλλά, αντίθετα, αυτές θα κινηθούν και πάλι προς τα 20 δολ. το βαρέλι.