Ισχυρά ανοδικά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά την ανακοίνωση ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, εισήχθη σε ΜΕΘ καθώς επιδεινώθηκε η κατάστασή του λόγω του κορονοϊού.
«Καύσιμο» για τις αγορές αποτελεί τόσο το χθεσινό ράλι στη Wall Street όσο και οι ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει χαλάρωση του ρυθμού αύξησης κρουσμάτων και θυμάτων στην Ευρώπη αλλά και πιθανώς μία πρώτη θεραπεία για τη νόσο που προκαλεί ο κορονοϊός.
Σαφώς η προσοχή των επενδυτών είναι σήμερα εστιασμένη στη συνεδρίαση του Eurogroup, αν και οι ελπίδες για συναίνεση δεν είναι και τόσο υψηλές. Το μέτωπο Βορρά-Νότου παραμένει, με τη Γερμανία να αρνείται σε όλους τους τόνους την πιθανότητα έκδοσης κορονό-ομολόγου, αλλά να χαλαρώνει ελαφρώς τις αντιστάσεις της δεχόμενη παροχή δανειακής βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης υπό όρους αλλά χωρίς «προσθήκη» μνημονίου.
Κέρδη 2,3% σημειώνει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600, με τον κλάδο ταξιδίων και αναψυχής να ανακάμπτει δυναμικά με άνοδο που ξεπερνά το 5%. Στο 3,5% η άνοδος για τον DAX 30, ενώ ο βρετανικός FTSE 100, παρά τη δυσάρεστη εξέλιξη με τον κ. Τζόνσον, ενισχύεται 3,7%.
Διαθέσεις συνέχισης της ανόδου εμφανίζουν τα futures της Wall Street με τους τρεις βασικούς δείκτες να ενισχύονται από 1,6% έως και 2%.
Με «μεικτά» πρόσημα ολοκλήρωσαν τις σημερινές συνεδριάσεις οι ασιατικές αγορές, καθώς ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 2%, ο κινεζικός Shanghai Composite σημείωσε κέρδη 2,05%, αλλά ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε 0,6%.
Ανάκαμψη και για την αγορά πετρελαίου, με το Brent να ενισχύεται 2,8% και το αμερικανικό αργό 3,7%, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να λήξει ο «πόλεμος» μεταξύ Σ. Αραβίας και Ρωσίας και μάλιστα με αμερικανική παρέμβαση και ο ΟΠΕΚ+ να καταλήξει σε συμφωνία για μείωση της ημερήσιας παραγωγής του.