Έντονα ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.
Επί ευρωπαϊκού εδάφους οι ειδήσεις για επιβράδυνση της εμφάνισης νέων κρουσμάτων του κορονοϊού σε αρκετές χώρες και κυρίως στην Ιταλία φαίνεται ότι προσφέρει στήριξη στις επενδυτικές διαθέσεις για αύξηση τοποθετήσεων και με δεδομένο ότι οι αποτιμήσεις αρκετών μετοχών έχουν υποχωρήσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.
Κέρδη 2,5% για τον πανευρωπαϊκό Euro Stoxx 600, με τις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών να ηγούνται της ανόδου καθώς ο αντίστοιχος κλαδικός δείκτης ενισχύεται άνω του 5%. Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον DAX 30 να ενισχύεται 4%, ενώ κέρδη 3% σημειώνει ο βρετανικός FTSE 100 παρά τη δυσάρεστη εξέλιξη της εισαγωγής του Μπόρις Τζόνσον στο νοσοκομείο λόγω του κορονοϊού.
Τα θετικά νέα είναι ότι στην Ιταλία παρουσιάζεται σταθερή επιβράδυνση των νέων κρουσμάτων που ανακοινώνονται, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία. Αντίθετα οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα όπου η εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι και τόσο θετική καθώς οι θάνατοι από τον ιό πλησιάζουν τις 10.000.
Πάντως οι αρνητικές ειδήσεις από το μέτωπο του κορονοϊού στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να επηρεάζουν τους επενδυτές στη Wall Street με τα futures των τριών βασικών δεικτών να ενισχύονται άνω του 4%.
Σε θετική πορεία κινήθηκαν και οι ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να ενισχύεται 4,2%, τον βασικό δείκτη του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας να σημειώνει κέρδη 4,33%, ενώ αντίθετα ήπια πτώση της τάξης του 0,6% σημείωσε ο κινεζικός Shanghai Composite.
Πτωτική κίνηση για την αγορά πετρελαίου, αν και ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου υποστήριξε ότι Σ. Αραβία και Ρωσία βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. Παρά, όμως, αυτή τη δήλωση τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό εμφανίζουν απώλειες άνω του 1,5%, στον απόηχο της αναβολής της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+.