Ένα από τα χειρότερα τρίμηνα στην ιστορία των αγορών κλείνει σήμερα καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές με συνέπεια οι αγορές να βρίσκονται σε εύθραυστη πορεία με διαρκείς μεταβολές.
Οι αμερικανικές μετοχές μετά το ανοδικό ξέσπασμα που κατέγραψε χθες η Wall Street βλέπει και τους τρεις δείκτες να βρίσκονται σε καθοδική πορεία και οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στα μέτρα που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι το οικονομικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε επαφή με Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία προκειμένου να υπάρξει και νέα τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω της λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης.
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ έχουν καταστεί η χώρα που εμφανίζει τα περισσότερα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς πλησιάζουν τις 170.000, ξεπερνώντας Ιταλία, Ισπανία και Κίνα, ενώ από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η διάρκεια της καραντίνας των πολιτών επεκτάθηκε έως και τις 30 Απριλίου, επιβαρύνοντας το κλίμα για τον πρόεδρο Τραμπ που νιώθει πλέον ασφυκτική πίεση και ενόψει των προεδρικών εκλογών τον χειμώνα.
Στις 19:45 ο Dow Jones σημειώνει απώλειες στις 22.179 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει πτώση στις 2.599 μονάδες ενώ ο Nasdaq έχει πτώση στις 7.727 μονάδες.
Μετοχές «καταφύγια» για την αγορά όπως στο real estate και τις υπηρεσίες φαίνονται να τις προσπερνούν οι επενδυτές καθώς προχωρούν στις τοποθετήσεις τους για το τέλος του δύσκολου αυτού τριμήνου. Ωστόσο ο κλάδος ενέργειας αποδεικνύεται εξαίρεση στον κανόνα της πτώση, σημειώνοντας άνοδο 3% καθώς αυξάνονται οι ελπίδες για «ανακωχή» μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας στον πόλεμο τιμών που έχει ξεσπάσει στο πετρέλαιο που θα μπορέσει να σταθεροποιήσει την αγορά.
Στην Ευρώπη ,μετά το δυναμικό ξεκίνημα που έφεραν τα στοιχεία για αναπάντεχη ανάκαμψη του κινεζικού κλάδου μεταποίησης, το θετικό μομέντουμ ξεφούσκωσε έπειτα από την ανακοίνωση των νέων στοιχείων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αυτή τη στιγμή έχουν μολυνθεί από τον ιό περισσότεροι από 782.000 άνθρωποι διεθνώς, ενώ 37.000 έχουν βρει τον θάνατο. Τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζουν οι ΗΠΑ (ξεπέρασαν τις 164.000), ενώ ακολουθούν Ιταλία, Ισπανία, Κίνα και Γερμανία.
Η παραπάνω εξέλιξη δημιούργησε και, συνθήκες «ήπιου πανικού» στους επενδυτές, οι οποίοι κατανοούν τις τεράστιες δυσκολίες που θα υπάρξουν για την παγκόσμια οικονομία και τις επιχειρήσεις την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η θετική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,65% στις 320,06 μονάδες, με τον Eurostoxx 50 να κλείνει με κέρδη 0,77% στις 2.786 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο 1,22% στις 9.935 μονάδες και ο FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε 1,95% στις 5.671 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 0,40% στις 4.396 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη έκλεισε με άνοδο 1,88% στις 6.785 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 1,06% στις 17.050 μονάδες.