ΓΔ: 1403.87 -0.96% Τζίρος: 129.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Το μαρτύριο της σταγόνας στο ΧΑ με ορίζοντα τις αρχές του Οκτωβρίου

«Πάγωσαν» τις κινήσεις τους οι ξένοι και μαζεύουν ρευστότητα ενόψει της αναμενόμενης μεγάλης υπερκάλυψης στο placement της Εθνικής. Κινήσεις σε... ευθεία γραμμή για τον Δείκτη, ενώ ανεβαίνουν οι διεθνείς αγορές.

Σκιά του... εαυτού του έχει γίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως έδειξε και η εβδομάδα που πέρασε, καθώς είναι εμφανές ότι έχει «παγώσει» το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό και η αγορά κινείται με μικρούς τζίρους, χωρίς τη σαφή ανοδική δυναμική που είχε ως τον Αύγουστο. Η εικόνα αυτή εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ουσιωδώς ως την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί με επιτυχία το placement του 10% (κατ' ελάχιστον) των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Η ιδιότυπη περίοδος «ακινησίας» της ελληνικής αγοράς, που δίνει την εντύπωση ότι το ΧΑ αγνοεί τις εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις, μοιάζει να το έχει απομονώσει από το παγκόσμιο χρηματιστηριακό περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό, όπως φαίνεται και στο γράφημα, ότι το τελευταίο διάστημα σημαντικοί διεθνείς δείκτες, όπως ο αμερικανικός S&P 500 και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World (σε ευρώ) έχουν βρεθεί σε ανοδική κίνηση, ενώ ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ θυμίζει... ευθεία γραμμή. Σε βάθος 12μήνου, ο Γ.Δ. είχε για μεγάλη περίοδο καλύτερη απόδοση από τον S&P 500, ο οποίος πλέον τον έχει ξεπεράσει. Πάντως, παραμένει σε σταθερά καλύτερη θέση από τον MSCI World.

Η πορεία Γ.Δ., S&P 500 και MSCI World σε βάθος 12μήνου

deiktis_xena

 

Η περασμένη εβδομάδα κύλησε πάλι με τις συναλλαγές καθηλωμένες σε επίπεδα πολύ μακρινά από τον ημερήσιο μέσο όρο του 2024 (128,3 εκατ. ευρώ). Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές περιορίσθηκαν στα 93,2 εκατ. ευρώ και θα ήταν αρκετά χαμηλότερα αν δεν υπήρχαν οι συναλλαγές των 209 εκατ. ευρώ της χθεσινής συνεδρίασης, οι οποίες ήταν «φουσκωμένες» από τις κινήσεις του rebalancing στους δείκτες FTSE Russell. Η εβδομαδιαία μεταβολή του Γενικού Δείκτη ήταν αμελητέα (+0,42%), ενώ κρατάει κέρδη που ξεπερνούν το 10% από την αρχή του έτους.

Όλοι οι οιωνεί είναι άριστοι, αλλά...

Πολλοί επενδυτές αρχίζουν να χάνουν την πεποίθηση ότι η αγορά βρίσκεται σε ανοδική δυναμική με διάρκεια και βάθος, βλέποντας αυτό το «νέκρωμα», τη στιγμή όπου οι σημαντικότερες εισηγμένες έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου και προβλέψεις για τη χρήση, που επιβεβαιώνουν ότι το 2024 εξελίσσεται καλύτερα από τις προβλέψεις και πιθανότατα η... εσοδεία κερδών και μερισμάτων θα είναι μεγαλύτερη από το πολύ καλό 2023, κυρίως χάρη στην υψηλή κερδοφορία των τραπεζών και την επάνοδο σε διανομές μερισμάτων ύστερα από 15ετία «ξηρασίας».

Παράλληλα, τα μακροοικονομικά και τα δημοσιονομικά δεδομένα φαίνονται άριστα, καθώς συνεχώς επιβεβαιώνεται ότι η ανάπτυξη θα διατηρηθεί πάνω από το 2% μεσοπρόθεσμα, σε επίπεδα που είναι από τα υψηλότερα της ευρωζώνης, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού υπερβαίνει τις προβλέψεις (θα φθάσει το 2,5% του ΑΕΠ φέτος). Η αλλαγή του outlook σε «θετικό» από τη Moody's μπορεί να απογοήτευσε όσους περίμεναν αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία, δεν παύει όμως να επιβεβαιώνει ότι η οικονομία παραμένει σε «κανάλι» αναβάθμισης από τους οίκους.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, και η αγορά δείχνει να έχει χάσει την... ψυχή της; Αν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα και τους παράγοντες που προσδιορίζουν την προσφορά και τη ζήτηση κεφαλαίων στο ΧΑ, άρα τελικά και τη διαμόρφωση των τιμών, αυτό το φθινόπωρο βαρύνεται από έντονη ζήτηση κεφαλαίων, με το placement της Εθνικής και άλλες συναλλαγές να εκτιμάται από τους αναλυτές ότι θα «τραβήξουν» από την αγορά 2,2 δισ. ευρώ, ένα ποσό που είναι αρκετό για δημιουργήσει προβλήματα σε μια ρηχή αγορά, όπως η ελληνική.

...Οι προσδοκίες μεγάλης υπερκάλυψης του placement έγιναν «βαρίδι»

Όμως, μέσα σε αυτή τη μεγάλη εικόνα, το γεγονός που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα και θα καθορίσει τις εξελίξεις από τον επόμενο μήνα είναι το placement της Εθνικής, γι' αυτό και πολλοί μιλούν για ταλαιπωρία με ημερομηνία λήξεως. Τόσο μεγάλες και σημαντικές διαθέσεις μετοχών (ας μην ξεχνάμε ότι η Εθνική είναι η τρίτη σε κεφαλαιοποίηση μετοχή της ελληνικής αγοράς με αξία περίπου 6,5 δισ. με βάση το χθεσινό κλείσιμο) αναπόφευκτα προκαλούν αναδιαρθρώσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων (πωλήσεις προς άντληση ρευστότητας για να γίνουν τοποθετήσεις στο placement), αλλά και περιορισμό των επενδυτικών τοποθετήσεων για να διακρατηθεί ρευστότητα.

Η κατάσταση δεν βελτιώθηκε αυτή την εβδομάδα, αντίθετα φαίνεται πως ενισχύθηκε η διάθεση των ξένων επενδυτών να «φυλάξουν» τα κεφάλαιά τους για το placement. Αυτό συνέβη, όπως εκτιμούν αναλυτές, επειδή πλέον έχει εμπεδωθεί η εκτίμηση ότι η συναλλαγή για την ΕΤΕ θα έχει μεγάλη υπερκάλυψη, ίσως μεγαλύτερη και από τις 8 φορές που είχαν καταγραφεί στο αμέσως προηγούμενο placement, τον περασμένο Νοέμβριο.

Όσο πιο έντονη είναι η εντύπωση ότι το placement θα έχει μεγάλη επιτυχία και υπερκάλυψη, τόσο περισσότεροι οι διαχειριστές κεφαλαίων προστατεύουν τη ρευστότητά τους, γνωρίζοντας ότι για να πάρουν τις μετοχές που έχουν προγραμματίσει θα χρειασθεί να δεσμεύσουν για μερικές ημέρες πολλαπλάσια κεφάλαια: υπερκάλυψη π.χ. κατά 8 φορές, σημαίνει ότι για να πάρεις μία μετοχή πρέπει να δώσεις προσφορά για 8.

Όπως αναφέρει στην εβδομαδιαία του ανάλυση ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta, «το ΧΑ μπαίνει πλέον στους ρυθμούς της δημόσιας προσφοράς μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Ο εν λόγω καταλύτης ως τώρα έχει επιδράσει ανασταλτικά ως προς την εισροή κεφαλαίων καθώς η διακράτηση ρευστότητας από την θεσμική κοινότητα εκτιμάται ότι θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς μιας καλύτερης κατανομής μετοχών σε ενδεχόμενη υπερκάλυψη της προσφοράς, ανάλογη με αυτή που παρατηρήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν.

Υπό αυτό το πρίσμα ως το τέλος του μήνα δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά πράγματα, οι διακυμάνσεις θα παραμείνουν σε στενό εύρος και οι κινήσεις τοποθετήσεων θα είναι αυστηρά επιλεκτικές συναρτώμενες από οικονομικές επιδόσεις ή σημαντικά νέα».

Τι θα συμβεί μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση του placement με επιτυχία και με την εισροή νέων ξένων κεφαλαίων στην αγορά; Με δεδομένο το καλό κλίμα στις αγορές, μετά και τη μεγάλη μείωση επιτοκίου από τη Fed, και εφόσον δεν υπάρξουν απρόβλεπτες δυσμενείς εξελίξεις (π.χ. μια πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ λόγω των εκλογών) οι αναλυτές θεωρούν λογικό να επαναληφθεί, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, η εμπειρία από το προηγούμενο placement. Υπενθυμίζεται ότι από το χαμηλό σημείο του λίγο πριν το placement, ο Δείκτης διέγραψε τότε μια ανοδική τροχιά που τον έφερε περίπου 15% υψηλότερα στο τέλος του 2023.

Ουδέτερη η τεχνική εικόνα

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη δείχνει... ουδετερότητα, ύστερα από τις παρατεταμένες κινήσεις σταθεροποίησης κοντά στις 1.400 μονάδες. Όπως αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης,

  • Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν άλλαξε την συνολική διαγραμματική οπτική της προηγούμενης εβδομάδας. Η εβδομάδα κινήθηκε σε ένα στενότερο εύρος διακύμανσης σε μια πλάγια κίνηση κατακτώντας ένα μικρό δικαίωμα στην άρνηση νέων τοπικών χαμηλών. Τόσο ο κινητός μέσος όρος των 30 όσο και ο κινητός μέσος όρος των 50 συνεδριάσεων βρίσκονται σε σύγκλιση με τον Γενικό Δείκτη τιμών εντείνοντας την αναποφασιστικότητα που από τα μέσα Αυγούστου είναι κυρίαρχη στο βασικό διάγραμμα της Αγοράς.
  • Οι ταλαντωτές επίσης βρίσκονται σε ουδέτερες ζώνες ωστόσο οι πωλητές πιθανότατα έχασαν μια καλή ευκαιρία να οδηγήσουν τις τιμές έξω από τα όρια της συσσώρευσης δοκιμάζοντας τις αντοχές στήριξης του κινητού μέσου όρου των 200 συνεδριάσεων (1.388 μονάδες).
  • Πλέον οι πιθανότητες δείχνουν να είναι μοιρασμένες ως προς την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο Γενικός Δείκτης βραχυπρόθεσμα, αφού στο ζωτικό πεδίο δράσης μεταξύ 1.410 – 1.430 μονάδων οι δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης δείχνουν ισορροπημένες.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οι τράπεζες στρώνουν τον δρόμο για ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο

Ευχάριστες εκπλήξεις από τα αποτελέσματα και καλά νέα για αναβαλλόμενο φόρο και μερίσματα δημιουργούν προϋποθέσεις για προσέλκυση κεφαλαίων. Αγωνία στις αγορές για τις αμερικανικές εκλογές.
Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ψάχνει τον δρόμο της ανάκαμψης το ΧΑ, «βαρίδι» ο γεωπολιτικός κίνδυνος

Νέα κεφάλαια στην αγορά μέσω της ΕΤΕ, ρεκόρ 18 ετών στην κερδοφορία των εισηγμένων. Θετικά τα μηνύματα από Αμερική και Κίνα. Αγωνία για τις εξελίξεις στην πολεμική αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν, κρίσιμα 24ωρα.
wall_street_flag
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοιξε νέο κύκλο στις αγορές η Fed: Το κλειδί για ράλι και η θέση του ΧΑ

Η επιθετική μείωση του αμερικανικού επιτοκίου κατά 0,50% απομακρύνει τον κίνδυνο ύφεσης και ανοίγει τον δρόμο για συνέχιση του ράλι στα χρηματιστήρια. Πώς επηρεάζεται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το σύνδρομο του... placement στο ΧΑ: Ταλαιπωρία με ημερομηνία λήξεως

Ρευστοποιήσεις blue chips από ξένους θεσμικούς που θα τοποθετηθούν στο placement της Εθνικής «φρενάρουν» την αγορά. Κρίσιμο ορόσημο το Σαββατοκύριακο, καθώς η JP Morgan θα ενημερώσει το ΤΧΣ για το επενδυτικό ενδιαφέρον.