Μέση αύξηση 4,3% εμφάνισαν τα κέρδη των εισηγμένων ευρωπαϊκών εταιρειών στο β’ τρίμηνο, εμφανίζοντας την πρώτη τριμηνιαία ενίσχυση μεγεθών από το α’ τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG I/B/E/S.
Την ίδια ώρα σχεδόν 55% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει μεγέθη έχουν κατορθώσει να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις, ένα μέγεθος το οποίο θεωρείται αρκετά «τυπικό».
Όπως είναι φυσικό οι επενδυτές αντέδρασαν με διαφορετικό τρόπο στις ανακοινώσεις, είτε «τιμωρώντας» όσους δεν κατόρθωσαν να κερδίσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, είτε «αποθεώνοντας» αυτούς που τα κατάφεραν.
«Τιμωρία» για τις αποτυχίες
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που απέτυχαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες τιμωρήθηκαν. Η διάμεση αντίδραση της τιμής της μετοχής σε μία ημέρα σε περίπτωση μη συμβατών με τις εκτιμήσεις οικονομικών αποτελεσμάτων ήταν πτώση 4,4%, ενώ το κέρδος σε περίπτωση επιτυχίας ήταν μόνο 2%, σύμφωνα με την έρευνα της Morgan Stanley.
«Ο λόγος για τον οποίο η Ευρώπη είχε αυτή την αρνητική στρέβλωση των τιμών προς τα κέρδη, η οποία σε ένα σημείο ήταν αρκετά δυσανάλογη με τη μακροπρόθεσμη ιστορία, είναι λόγω του risk-off που επικράτησε, λόγω του πρόσφατου φόβου για την ανάπτυξη της αγοράς», δήλωσε η επικεφαλής στρατηγικής της Morgan Stanley για τις ευρωπαϊκές μετοχές Μ. Ζαβόλοκ.
Στροφή στις αμυντικές μετοχές
Οι επενδυτές άρχισαν να μετακινούνται από τις κυκλικές μετοχές σε αμυντικές τον Απρίλιο, τάση που επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια ένδειξη ότι αναμένεται ασθενέστερη ανάπτυξη.
Τομείς όπως τα αυτοκίνητα και τα ταξίδια και η αναψυχή συνήθως αυξάνονται ή μειώνονται με την οικονομική δραστηριότητα, ενώ οι επενδυτές γενικά θεωρούν τομείς όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και η υγειονομική περίθαλψη ως ασφαλέστερο στοίχημα κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης.
Ένα καλάθι ευρωπαϊκών κυκλικών μετοχών σημειώνει άνοδο 2,2% από τα μέσα Απριλίου, υποαποδίδοντας σε σχέση με τους αμυντικούς τίτλους που έχουν αυξηθεί κατά 10% την ίδια περίοδο.
«Με τις ανησυχίες για μια σκληρή προσγείωση να επανεμφανίζονται, οι κακές επιδόσεις για τους κυκλικούς μπορεί να μην έχουν τελειώσει πλήρως», δήλωσε ο επικεφαλής της Barclays για τη στρατηγική ευρωπαϊκών μετοχών Εμ. Κάου.
Πλήγμα για την πολυτέλεια
Οι προειδοποιήσεις κερδών από τις Burberry, Swatch, Hugo Boss και άλλα ονόματα υψηλών προδιαγραφών οφείλονται κυρίως στην αδυναμία στην Κίνα, με τις δαπάνες να έχουν υποχωρήσει κατά 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία. Αυτό έχει διαψεύσει τις ελπίδες για ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Κερδισμένες οι τράπεζες
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που επλήγησαν από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της τελευταίας δεκαετίας, παίρνουν επιτέλους την εκδίκησή τους. Τα κέρδη του κλάδου αυξήθηκαν πάνω από 15% το β' τρίμηνο, έναντι 13% το α' τρίμηνο, σύμφωνα με την LSEG I/B/E/S.
«Οι περισσότεροι τομείς βλέπουν καθαρές υποβαθμίσεις σε αυτό το σημείο, αλλά οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί εξακολουθούν να βλέπουν καθαρές αναβαθμίσεις», δήλωσε ο Ντ. Γκρόμαν, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Citi. «Είναι ένας τομέας όπου η δυναμική των κερδών εξακολουθεί να φαίνεται πολύ ισχυρή σε σύγκριση με την υπόλοιπη αγορά».
Η πορεία της τεχνολογίας
Ο τομέας της τεχνολογίας ήταν ο μεγαλύτερος αρνητικός παράγοντας στην αύξηση των κερδών της Ευρώπης κατά το δεύτερο τρίμηνο, με πτώση σχεδόν 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG I/B/E/S.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος της αναμενόμενης φετινής ανάπτυξης έχει μετατεθεί πιο μακριά, στο 2025, και οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι.
Η ASML, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας, είδε μείωση 19% στα καθαρά κέρδη της στο τρίμηνο, αλλά ο διευθύνων σύμβουλός της δήλωσε ότι το 2024 είναι ένα «μεταβατικό έτος», καθώς προσβλέπει σε ένα ισχυρό 2025.
«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας είχαν χειρότερη δυναμική αναθεώρησης των κερδών από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος, οπότε κάτι συμβαίνει ειδικά στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη που μοιάζει λίγο διαφορετικό από ό,τι αλλού», δήλωσε ο Γκρόμαν.