Σε αναβάθμιση των τιμών – στόχων για τις ελληνικές τράπεζες, στον απόηχο της ανακοίνωσης των μεγεθών β’ τριμήνου, προχωρά με έκθεσή της η Euroxx, διατηρώντας τη σύσταση «overweigh» και τονίζοντας ότι αποτελούν τη βασική της επιλογή στο ΧΑ.
Βάσει των νέων εκτιμήσεων:
- Η τιμή - στόχος για Alpha Bank αυξάνεται στα 2,50 ευρώ (από 2,40 πριν), με περιθώριο ανόδου 64%.
- Η τιμή – στόχος για τη Eurobank φθάνει στα 2,70 ευρώ (από 2,50 πριν), με περιθώριο ανόδου 40%.
- Η τιμή – στόχος για την Εθνική Τράπεζα διαμορφώνεται στα 10,7 ευρώ (από 9,80 πριν), με περιθώριο ανόδου 48%.
- Η τιμή – στόχος για την Πειραιώς αναβαθμίζεται στα 6 ευρώ (από 5,40 πριν), με περιθώριο ανόδου 67%.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, εάν θα πρέπει να επιλεχθεί μία από τις τέσσερις μετοχές ως κορυφαία επιλογή, αυτή θα είναι η Πειραιώς, καθώς αυτή τη στιγμή ξεχωρίζει με P/E κοντά στο 4,0x, discount περίπου 40% έναντι ευρωπαϊκών ομίλων, παρά την ισχυρή απόδοση στην κερδοφορία και τη σταθερή κεφαλαιακή θέση (δείκτης FL CET1 άνω του 14%).
Παράλληλα αναφέρει ότι οι τράπεζες, κατά μέσο όρο, διαπραγματεύονται με P/E της τάξης του 5,0x με βάση τις προβλέψεις για το 2026, μια έκπτωση 20-30% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Σημειώνεται ότι τέτοιες εκπτώσεις δεν δικαιολογούνται εν όψει της καλύτερης μακροοικονομικής εικόνας (αύξηση ΑΕΠ >2,0% ετησίως έως το 2026), υψηλότερης αύξησης δανείων (3ετές CAGR 7%) και ανώτερων ROTE (βιώσιμα σε 13-14%).
Η επιστροφή των καταβολών μερισμάτων και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αύξηση των δανείων το β’ τρίμηνο του 2024 είναι βασικοί καταλύτες, στο μέλλον, για μια περαιτέρω επαναξιολόγηση.
Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν ένα πολύ ισχυρό δεύτερο τρίμηνο. Οι καλές συνολικά επιδόσεις το α' εξάμηνο του 2024 οδήγησαν σε αναβάθμιση της καθοδήγησης που παρείχαν για το 2024 με την Εθνική να αναβαθμίζει επίσης προς τα πάνω τους στόχους της για το 2026. Η Euroxx αυξάνει, επίσης, τις εκτιμήσεις για το 2024-26 κατά 5-10% σε όλες τις τράπεζες, κυρίως λόγω υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ), αλλά και εξαιτίας των υψηλότερων προμηθειών και του χαμηλότερου κόστος κινδύνου (CoR).