Βελτιώνεται ελαφρώς το κλίμα στις αγορές, μετά τη μεγάλη «βουτιά» στην Ασία και την Ευρώπη, καθώς τις τελευταίες ώρες ανακάμπτουν τα futures των αμερικανικών δεικτών και οι επενδυτές πιθανολογούν ότι από την Wall Street ίσως δοθεί σήμερα το έναυσμα για μια αντίδραση, μετά τη βαθιά υποχώρηση των τελευταίων ημερών, που μόνο αυτή την εβδομάδα έχει «σβήσει» σχεδόν 3 τρισ. δολ. από την παγκόσμια αξία των μετοχών.
Μετά τις 14.30, τα προθεσμικά συμβόλαια του S&P 500 δείχνουν σημάδια βελτίωσης και λίγο πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης στην Wall Street σημείωναν άνοδο κατά 0,30% περίπου:
Παράλληλα, οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές «μαζεύτηκαν» αρκετά. Ο δείκτης Euro Stoxx 600, που υποχωρούσε περισσότερο και από 2% το πρωί, έπεφτε λιγότερο από 0,5%, λίγο πριν το άνοιγμα των συναλλαγών στην Αμερική.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα δούμε σήμερα μια πρώτη αντίδραση από το αμερικανικό Χρηματιστήριο, που θα εμψυχώσει τους επενδυτές ανά τον κόσμο. Ο πρόεδρος Τραμπ, πάντως, σε δηλώσεις του κατηγόρησε το μέσα ενημέρωσης για τον πανικό στις αγορές, λόγω της μετάδοσης αρνητικών ειδήσεων για την εξέλιξη της επιδημίας του κοροναϊού.
Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε νωρίτερα κάτω και από τις 800 μονάδες, όταν έγινε γνωστός ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στον ελληνικό χώρο και, ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν το άνοιγμα των συναλλαγών στις ΗΠΑ είχε ανακτήσει έδαφος, ανεβαίνοντας στο επίπεδο των 816 μονάδων και περιορίζοντας τις απώλειες στο 2% περίπου. Στο 2,3% είχαν περιορισθεί και οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη.
Νωρίτερα, το Business Daily έγραψε: Για πέμπτη ημέρα υποχωρούν σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ μόνο στις τρεις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας έχουν χαθεί σχεδόν 3 τρισ. δολάρια από την αξία των μετοχών διεθνώς. Μετά το... λουτρό αίματος στην Wall Street χθες και τις βαριές απώλειες σήμερα σε Ασία και Ευρώπη, η πτώση συνεχίζεται και στην Αθήνα, με το Γενικό Δείκτη να χάνει σχεδόν 3%.
Ο ευρύς δείκτης Stoxx 600 στην Ευρώπη περιορίζει, πάντως, τις απώλειές του στο 1,30%, ενώ νωρίτερα είχε «βουτήξει» ακόμη και κατά 2,70%. Η στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια κρατά την τιμή του χρυσού στα 1.650 δολ., κοντά στα υψηλά 7ετίας, ενώ κοντά σε ιστορικό χαμηλό έχει υποχωρήσει η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου. Μόνο από την πτώση που έχει σημειώσει από την αρχή της εβδομάδας ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World υπολογίζεται ότι έχει αφαιρεθεί ποσό της τάξεως των 3 τρισ. δολ. από την κεφαλαιοποίηση των μετοχών διεθνώς.
Την ήδη ζοφερή ατμόσφαιρα στις αγορές έχουν επιβαρύνει οι χθεσινές προειδοποιήσεις των αμερικανικών αρχών για επέκταση της επιδημίας του κοροναϊού στις ΗΠΑ, όπως και οι δηλώσεις από την πλευρά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος τονίζει ότι, αν και έχει συγκρατηθεί η επιδημία στην Κίνα, θα πρέπει να προετοιμασθούν οι άλλες χώρες για τη διεθνή επέκτασή της.
Αναλυτές τονίζουν ότι η συνταγή που εφάρμοσε η Κίνα για την ανάσχεση της επιδημίας, με πολύ αυστηρά μέτρα περιορισμού και της οικονομικής δραστηριότητας, αναπόφευκτα θα πρέπει να εφαρμοσθεί και σε άλλες χώρες όπου «εισβάλλει» ο ιός, κάτι που εκθέτει την παγκόσμια οικονομία σε σοβαρούς και απρόβλεπτους κινδύνους. Μεγάλοι διεθνείς όμιλοι, με τελευταίο τον όμιλο διακίνησης αλκοολούχων Diageo, προειδοποιούν για επιπτώσεις στα οικονομικά τους μεγέθη.
Οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς έχουν κατρακυλήσει, με χαρακτηριστικότερη την πτώση της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κατά 60 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους, σε επίπεδα αρνητικού ρεκόρ. Η αγορά χρήματος προεξοφλεί πλέον μειώσεις επιτοκίων από την Fed, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι υφεσιακές πιέσεις από την επιδημία.
Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε νωρίτερα πολύ κοντά στις 800 μονάδες (στις 801), αλλά από αυτό το σημείο εκδηλώθηκε μικρή αντίδραση που τον έχει φέρει λίγο υψηλότερα και κοντά στις 810 μονάδες, με το ποσοστό της πτώσης να φθάνει το 2,9% μετά τις 12.30. Απώλειες της τάξεως του 4% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης, με την Πειραιώς να χάνει σχεδόν 6%, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη πτώση και της μετοχής του ΟΤΕ, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 4%.