Yποχωρεί το αμερικανικό χρηματιστήριο και σήμερα με τον S&P 500 να οδηγείται στη μεγαλύτερη τετραήμερη πτώση του από τον Αύγουστο, καθώς οι επενδυτές «ζυγίζουν» τον αντίκτυπο από τις τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του κοροναϊού. Σε αυτό το κλίμα, έδαφος κερδίζουν τα κρατικά ομόλογα.
Ο Dow Jones υποχωρεί κατά -2,09% στις 27.358 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει πτώση -1,61% στις 8.932 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει απώλειες -1,95% στις 3.163 μονάδες.
Ύστερα από το θετικό άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, ο Dow Jones υποχώρησε ακόμα χαμηλότερα μετά τη χθεσινή πτώση, που ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση των τελευταίων δύο ετών. Οι μετοχές σε ενέργεια, υλικά και χρηματοοικονομικά κατέγραψαν επιπλέον απώλειες. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων ωθήθηκαν σε ιστορικά χαμηλά. Οι ευρωαγορές ενίσχυσαν τις απώλειες τους. Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε ξανά μετά την πτώση της Δευτέρας κατά σχεδόν 4%.
«Πρόκειται για τη συνειδητοποίηση ότι η αγορά δεν πρόκειται να αναπηδήσει, όπως συμβαίνει συνήθως μετά από μια σοβαρή κατρακύλα μιας ημέρας», δήλωσε στο Bloomberg ο Matt Maley αναλυτής στη εταιρεία Miller Tabak & Co.
Η πτώση των τραπεζών και των δεικτών τροφίμων έσυραν το δείκτη Stoxx Europe 600 ακόμα χαμηλότερα. Οι μετοχές της Ιαπωνίας υποχώρησαν περισσότερο από 3%. Οι μετοχές υποχώρησαν στην Κίνα και την Αυστραλία. Το γιεν ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου για τρίτη ημέρα.
Οι κινήσεις αυτές της αγοράς υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές παραμένουν σε αναμονή των οικονομικών επιπτώσεων του ιού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει αναβαθμίσει ακόμα την επιδημία σε παγκόσμια πανδημία, αν και τα κρούσματα πληθαίνουν στη Νότια Κορέα, την Ιταλία και την Ιαπωνία. Τα πρώτα κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν σε Ισπανία και Ελβετία.
Ορισμένοι επενδυτές αντλούν αισιοδοξία από ειδήσεις σχετικά με την ανάπτυξη θεραπειών, ακόμη και αν οι ειδικοί προειδοποιήσουν ότι θα χρειαστεί χρόνος για την κατασκευή αποτελεσματικών φαρμάκων. Η Fujifilm Holdings Corp. και η Moderna Inc. είναι μεταξύ των εταιρειών που δοκιμάζουν θεραπείες ή εμβόλια.
Οι επενδυτές βλέπουν ότι το θετικό σενάριο της εκτόνωσης των επιδράσεων της επιδημίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο είναι πολύ πιθανόν να διαψευστεί και αρχίζουν να υπολογίζουν μεγαλύτερες επιδράσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη που ενδέχεται να φτάσουν και το 1,1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Oxford Economics ενώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία.
Η Goldman Sachs μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού. Σύμφωνα με το CNBC, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα έχει ανάπτυξη με ρυθμό 1,2% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,4%.
Βουτιά και σήμερα στις ευρωαγορές
Τα νέα για την εξάπλωση του κορωναϊού στην Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης οδήγησαν σε πτωτικό κλείσιμο τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,76% στις 404 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε μείωση 1,94% στις 7.017 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 1,88% κλείνοντας στις 12.790 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε απώλειες 1,94% στις 5.679 μονάδες.
Το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,0872 από 1,0856 την προηγούμενη μέρα.