ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Παραμένει στο επίκεντρο το deal για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Αρνητικό για την αγορά το γεγονός ότι η MSCI δεν ενέταξε το Χ.Α. στη «λίστα παρακολούθησης» για πιθανή αναβάθμισή του σε ώριμη αγορά.

Προσπάθεια να επανέλθει σε ηρεμία αναμένεται ότι θα καταβάλει σήμερα η αγορά, μετά τους αντίθετες δυνάμεις με τις οποίες βρέθηκε χθες αντιμέτωπη, έχοντας να «παλέψει» με δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές ειδήσεις. 

Από τη μία πλευρά η ανακοίνωση για το mega-deal πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην αραβική Masdaq, με δεδομένη την πρόκληση ευφορίας και από την άλλη η ανακοίνωση της κυβέρνησης για επιβολή έκτακτου φόρου στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων, την οποία ακολούθησε ένα «όργιο φημών» ότι μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, με πηγές της κυβέρνησης να το διαψεύδουν, γεγονός που οδήγησε και σε «μάζεμα» απωλειών για τον Γενικό Δείκτη. 

Σίγουρα, βέβαια, το deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί μία πολύ μεγάλη συμφωνία, η οποία επηρεάζει όχι μόνο την ίδια και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά συνολικά το ελληνικό χρηματιστήριο και φυσικά την ελληνική οικονομία.

Στα πιθανώς αρνητικά για την εγχώρια αγορά το γεγονός ότι η MSCI δεν ενέταξε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη λίστα παρακολούθησης και ως εκ τούτου απομακρύνεται η προοπτική αναβάθμισής του σε ώριμη αγορά, προς τα τέλη του 2025 - αρχές 2026. Η αναβάθμιση αυτή θεωρείται κομβικής σημασίας για το ΧΑ με δεδομένο ότι θα ανοίξει τις πύλες του σε πιο ισχυρά χαρτοφυλάκια και φυσικά θα βοηθήσει την αγορά να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. 

Την ίδια στιγμή αρνητικά μπορεί να δράσει, κυρίως σε ό,τι αφορά την αξία των συναλλαγών, το γεγονός ότι καταφθάνει 3ημερο και το Χ.Α. θα παραμείνει κλειστό τη Δευτέρα, λόγω της αργίας του Αγ. Πνεύματος. 

Υποτονική η κίνηση για τα προθεσμιακά συμβόλαια των ευρωπαϊκών αγορών, με ήπιες μεταβολές για τους βασικούς δείκτες, καθώς ο DAX ενισχύεται 0,04%, ενώ οριακές απώλειες έως και 0,02% εμφανίζουν οι FTSE 100 και CAC 40

Ανάλογα μετρημένη εικόνα εμφανίζουν και τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,10%. Στη χθεσινή συνεδρίαση και παρά το δυναμικό ξεκίνημα τελικά ο S&P 500 δεν κατόρθωσε να κρατηθεί υψηλότερα από το επίπεδο - ρεκόρ των 5.500 μονάδων. Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,77% στις 39.134,76 μονάδες ενώ ο S&P 500 έχασε 0,23% στις 5.474,17 μονάδες. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,81% ή 144,34 μονάδες στις 17.717,90 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Η μεγάλη αναβάθμιση της αγοράς πλησιάζει, τι μπορεί να συμβεί στις 18 Σεπτεμβρίου

Η μεγάλη στιγμή της αναβάθμισης του ελληνικού Χρηματιστηρίου πλησιάζει και οι Ηλίας Ζαχαράκης και Μάνος Χατζηδάκης αναλύουν τι μπορεί να συμβεί μετά το rebalancing της 18ης Σεπτεμβρίου.
Ταύρος χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Οι τράπεζες έστειλαν τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 17 ετών

Σε νέα υψηλά 17 ετών ο Γενικός Δείκτης που έκλεισε στις 2.726,49 μονάδες με άνοδο 1,07% και τζίρο πάνω από 327 εκατ. ευρώ. Αυξημένες οι ροές λόγω της επικείμενης αναβάθμισης, στήριξη από το κλίμα των διεθνών αγορών.
ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Η άνοδος του πετρελαίου δοκιμάζει τις αγορές

Μικτή εικόνα στις διεθνείς αγορές, με τα futures σε Wall Street και Ευρώπη να κινούνται ανοδικά, ενώ οι ασιατικές αγορές υποχωρούν υπό την πίεση των υψηλών τιμών του πετρελαίου και των αποδόσεων των ομολόγων.