Η πολυπόθητη πρώτη μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέφθασε και οι επενδυτές αρχίζουν να αναζητούν τους κλάδους για τους οποίους η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα αποδειχθεί κερδοφόρα.
Παρά το γεγονός ότι η μείωση κατά 0,25% από την τράπεζα ήταν προεξοφλημένη από τις αγορές, οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτή η κίνηση μπορεί να αποδειχθεί σημείο καμπής για κλάδους που έχουν χάσει το ράλι, όπως αυτός κοινής ωφέλειας, αλλά και η μικρή κεφαλαιοποίηση, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να βοηθήσει μετοχές που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των shorts.
Όσο για τον πρώτο κλάδο που μπορεί να δεχθεί πλήγμα, δεν είναι άλλος από τον τραπεζικό, ο οποίος έχει σημειώσει ράλι σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών αγορών και πιθανώς να αποτελέσει τον τομέα που θα καταγραφεί η μεγαλύτερη κατοχύρωση κερδών.
Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters πολλά θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και κυρίως από τον ρυθμό που ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί κοντά στον στόχο του 2%. «Συνήθως, η χαλάρωση της πολιτικής είναι υποστηρικτική για τις ευρωπαϊκές μετοχές», τονίζουν οι αναλυτές της Citigroup.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν της ΕΚΤ οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης είναι αυτές που ξεκίνησαν τον κύκλο χαλάρωσης, με μειώσεις επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας τον Μάιο και την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας τον Μάρτιο.
Η ανάκαμψη των μικρομεσαίων
Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης θεωρούνται από τους πιο πιθανούς κερδισμένους από τις μειώσεις των επιτοκίων στην Ευρώπη. Αυτές οι μετοχές έχουν μείνει πίσω από τότε που η ΕΚΤ άρχισε να ανεβάζει τα επιτόκια τον Ιούλιο του 2022.
Σύμφωνα με την Amundi, τον μεγαλύτερο διαχειριστή κεφαλαίων της Ευρώπης, τα «μικρά χαρτιά» έχουν περιθώριο να ακολουθήσουν ανοδική πορεία. Όπως σημειώνει ο αναλυτής της, Φ. Ντι Γκιασάντε, «ως κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, η μικρή κεφαλαιοποίηση έχει υποφέρει αρκετά από την αύξηση των επιτοκίων παντού στον κόσμο. Συχνά είναι εταιρείες με μόχλευση και πρέπει να πληρώσουν χρηματοδότηση, ενώ οι μεσαίες και μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις έχουν τόνους μετρητών και μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά χρέους αρκετά εύκολα».
Για την Goldman Sachs, οι ευρωπαϊκές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης αντιπροσωπεύουν το «προφανές κυκλικό και ευαίσθητο στα επιτόκια κομμάτι της αγοράς που συνεχίζει να υστερεί έναντι του ράλι». Από την πλευρά της η UBS προτείνει την τοποθέτηση σε μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στη βρετανική αγορά, αναφέροντας ως λόγους τις πρόσφατες μειώσεις φόρων, τις επερχόμενες μειώσεις των επιτοκίων και το ενδεχόμενο περαιτέρω δημοσιονομικών δαπανών και την ευθυγράμμιση με την ΕΕ.
Οι χαμένοι και κερδισμένοι κλάδοι
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα ακίνητα ήταν δύο τομείς που επλήγησαν από το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων. Πλέον κάποιοι διαχειριστές κεφαλαίων αρχίζουν, εκ νέου, να τις προσέχουν.
Θεωρούμενες ως υποκατάστατο των ομολόγων λόγω της ακραίας ευαισθησίας τους στα επιτόκια, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μπορεί επίσης να λάβουν ώθηση από τα στοιχήματα ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν φθάσει στο χαμηλότερο σημείο τους και από μακροπρόθεσμες αγορές που συνδέονται με τον ρόλο τους στην τροφοδοσία της μετάβασης στην τεχνητή νοημοσύνη και τα ηλεκτρικά οχήματα. Οι φτηνές αποτιμήσεις είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα.
Τα ακίνητα, τα οποία τείνουν να υπεραποδίδουν σε ανοδικές αγορές ομολόγων, ενδέχεται να πάρουν μια ανάσα από τις πωλήσεις, καθώς οι παράγοντες που έριξαν ορισμένες αγορές ακινήτων σε κρίση αρχίζουν να υποχωρούν. Τα χαμηλότερα επιτόκια μπορεί να βοηθήσουν στην εκκίνηση νέων έργων, στην αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και στη μείωση του κόστους του χρέους.
«Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα ακίνητα είναι οι δύο τομείς με τις χειρότερες επιδόσεις από την αρχή του έτους στην Ευρώπη, επομένως μια αντίστροφη τάση μετά τη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι πιθανή», σύμφωνα με την Generali Asset Management.
Την ίδια ώρα οι μειώσεις των επιτοκίων σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο θα μπορούσαν να δώσουν στους επενδυτές έναν καλό λόγο για να αγοράσουν shorted μετοχές, ιδίως εκείνες όπου το κύριο ζήτημα είναι το χρέος.
Η υπερχρεωμένη εταιρεία κατασκευής τρένων Alstom σημείωσε άνοδο σχεδόν 30% τον Μάιο. Πρόκειται για τη μετοχή που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα -φθάνουν στο 28%- short πονταρίσματα στον Stoxx 600, βάσει στοιχείων της Mediobanca.
Μια άλλη εταιρεία που έχει βρεθεί στο στόχαστρο των shorts είναι η BT, η οποία σημείωσε άνοδο 17% στις 16/5, όταν ανακοίνωσε τα μεγέθη της για το α’ τρίμηνο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1984, όταν εισήχθη στην αγορά.
Επίσης, τα χαμηλότερα επιτόκια βοηθούν τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, γεγονός που καθιστά επικίνδυνο να κρατήσει κανείς ένα πτωτικό στοίχημα σε πιθανούς στόχους εξαγοράς, ενώ ο αυξανόμενος ρόλος των στρατηγικών και των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου με μόχλευση στον καθορισμό της δράσης των τιμών θα μπορούσε να ενισχύσει τη μεταβλητότητα.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι από τους κύριους ωφελημένους της αύξησης του κόστους δανεισμού από το 2022, μετά από μια δεκαετία χαμηλών επιτοκίων και συμπιεσμένων περιθωρίων. Ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών του MSCI σημειώνει άνοδο σχεδόν 20% μόνο το 2024, ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη.
Πλέον οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μετοχές τους μπορεί να δεχθούν πιέσεις, με την Barclays να προβλέπει ότι θα είναι ο κλάδος που θα πληγεί περισσότερο από τη διάθεση profit taking των επενδυτών.