ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Με σταθερή τραπεζική ώθηση σε υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο

Πρωταγωνιστεί ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη που ξεπερνούν το +2%. Υψηλότερα του +1% κινούνται Eurobank, Aegean, Titan και AutoHellas.

Ένα νέο μπαράζ εκθέσεων εγχώριων και διεθνών αναλυτών για την κομβική σημασία της επιστροφής στη διανομή μερισμάτων και τα οφέλη που θα έχει για τον τραπεζικό κλάδο ήταν αρκετό ώστε οι τραπεζικές μετοχές να «πάρουν μπροστά» και να πρωταγωνιστούν και πάλι στην ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Αποτέλεσμα το ΧΑ να υπεραποδίδει έναντι της Ευρώπης, όπου οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ ενώ μάλλον είναι αρκετά απογοητευμένοι με τα μηνύματα που έστειλε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ για αυτοσυγκράτηση της ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων. Πτώση 0,8% εμφανίζει ο DAX, ενώ παραμένουν σε περιβάλλον οριακών μεταβολών τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,03%. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε μουδιασμένα τη σημερινή συνεδρίαση αλλά η εκ νέου καλή πορεία των τραπεζικών μετοχών προκαλεί αφύπνιση των αγοραστών, ενώ έχει κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 1.450,83 μονάδων (-0,14%) και του υψηλού των 1.462,22 μονάδων (+0,64%) και στις 13:59 εμφανίζει κέρδη 0,48% στις 1.459,76 μονάδες. Στα  31,7εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με 53 μετοχές να ενισχύονται, έναντι 61 που υποχωρούν. Άνοδος 0,65% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,37%. 

Διευρύνει τα κέρδη του στο +1,50% ο τραπεζικός δείκτης, με πρωταγωνιστή τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζα που ενισχύεται κατά 2,24%. Κέρδη 0,82% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να έχει άνοδο 1,78% και την Πειραιώς να ενισχύεται 0,50%. Αναβάθμιση των τιμών - στόχων από την Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ ως ιδιαίτερα θετικό χαρακτηρίζει το «πράσινο φως» από τον SSM η Eurobank Equities, έχοντας ως κορυφαία επιλογή την Πειραιώς, ενώ η DB τοποθετεί ως top pick τον τίτλο της Eurobank. Επίσης σε έκθεσή της η Axia εκτιμά ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια re-rating για τις μετοχές των τραπεζών. 

Πέραν των τραπεζών πολύ καλή η πορεία για Aegean, Titan και AutoHellas με κέρδη που ξεπερνούν το +1%. Άνοδος 0,14% για τον ΟΤΕ, με τον ΟΠΑΠ να ενισχύεται 0,40%, ενώ η ΔΕΗ έχει κέρδη 0,27%. Αντίθετα απώλειες 0,63% εμφανίζει η Coca-Cola HBC

Σταθερά θετικά τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ α' τριμήνου να εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης 2,1%, πολλαπλάσιο του αντίστοιχου της ευρωζώνης που έφθασε στο 0,4%, ενώ η στήριξη προήλθε από κατανάλωση και επενδύσεις, με αρνητικό σημείο τη σημαντική υποχώρηση των εξαγωγών. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*