ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ευθυγραμμίζεται με το πτωτικό κλίμα στις ευρωαγορές το Χρηματιστήριο

Στο «κόκκινο» το μεγαλύτερο μέρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τους πωλητές να επιστρέφουν και για τις τραπεζικές μετοχές. Ενδείξεις ανάκαμψης για τον τζίρο.

Αρνητική πορεία, ανάλογη με αυτήν που ακολουθούν και οι ευρωπαϊκές αγορές, έχει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με κάποιες ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία να επιστρέφουν στο προσκήνιο και να αλλάζουν το θετικό κλίμα που επικράτησε, σε διεθνές επίπεδο, στη χθεσινή συνεδρίαση. 

Την ίδια ώρα όλοι προεξοφλούν τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ενώ στην εγχώρια αγορά ένα ακόμη deal προσελκύει την προσοχή, καθώς η Eurobank προχωρά σε δημόσια προσφορά για την πλήρη απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας, καθώς πλέον κατέχει το 55,3% του μετοχικού της κεφαλαίου. 

Απώλειες 0,61% για τον DAX και 0,55% για τον Stoxx 600, με βαρίδι τις μετοχές ενεργειακών ομίλων λόγω και της πτώσης άνω του -1% για το brent, ενώ πτωτική κίνηση ακολουθούν και τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,26%. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με αρνητικές διαθέσεις τη συνεδρίαση και στις 11:45 εμφανίζει απώλειες 0,77% στις 1.436,21 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 24,1 εκατ. ευρώ, ενώ 31 μετοχές εμφανίζουν κέρδη έναντι 46 που υποχωρούν. Πτώση 0,79% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί κατά 0,31%. 

Στο -0,79% ο τραπεζικός δείκτης, με την Alpha Bank να έχει απώλειες 1,27%, τη Eurobank να υποχωρεί 0,44%, την Εθνική Τράπεζα να έχει πτώση 0,49% και την Πειραιώς να αποδυναμώνεται 1,33%. Σε νέα έκθεσή της η Jefferies ασχολείται με τη δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών στο asset management, τονίζοντας ότι αν και έχουν μείνει πίσω σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές, έχουν αυξήσει την έκθεσή τους σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος δημιουργεί μεγάλες ευκαιρίες για ανάπτυξη αλλά και αύξηση εσόδων και προμηθειών για τον κλάδο. 

Μόλις τρεις μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση κινούνται με θετικό πρόσημο, με τη Sarantis να ενισχύεται άνω του 1%, ενώ κέρδη 0,44% εμφανίζει ο ΟΤΕ και η AutoHellas κινείται 0,17% υψηλότερα. Απώλειες 0,44% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΠΑΠ να υποχωρεί 1,68%, ενώ η ΔΕΗ έχει πτώση 1,68%. Υψηλότερα του -2% οι απώλειες για Viohalco, ενώ ξεπερνούν το -1% αυτές για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Lamda και Jumbo.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*