ΓΔ: 2217.36 0.50% Τζίρος: 66.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:17:39
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Fitch και πληθωρισμός καθορίζουν την τάση

Αρκετά δύσκολος αποδείχθηκε ο Μάιος τόσο για το Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και για τις διεθνείς αγορές. Πληθωρισμός σε ευρωζώνη και ΗΠΑ, αξιολόγηση Fitch και rebalancing για MSCI τα βασικά στοιχεία της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ.

Τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη αναμένουν οι επενδυτές σε διεθνές επίπεδο, ενώ στην εγχώρια αγορά περιμένουμε τόσο την αξιολόγηση της Fitch, όσο και την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, με το rebalancing να έχει σημαντική επίδραση στην τελική εικόνα της αγοράς.

Σημειώνεται ότι λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές στάθμισης, με τη Mytilineos να αυξάνει το εκτόπισμά της, ενώ οι μετοχές του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και της Optima Bank εισάγονται στον Small Cap Index (μικρής κεφαλαιοποίησης) του οίκου MSCI. 

Σε ό,τι αφορά τον οίκο Fitch δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στη βασική βαθμολογία για την ελληνική οικονομία, αλλά παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρξει αναβάθμιση των προοπτικών γι' αυτήν. 

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εικόνα της εγχώριας αγοράς από την αρχή του έτους, σε επίπεδο πενταμήνου και ενώ απομένει και η σημερινή συνεδρίαση για την ολοκλήρωσή του, ο Γ.Δ. καταγράφει κέρδη 11,35%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 11,53%, ο Mid Cap +2,72%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει άνοδο 18,49%.

Οριακά κέρδη καταγράφονται στα προθεσμιακά συμβόλαια της Ευρώπης, με τον DAX να ενισχύεται μόλις 0,04%, ενώ πτωτική κίνηση ακολουθούν τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,19%. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς συνεχίστηκαν οι σημαντικές πιέσεις, καθώς ο ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,86% στις 38.111,48 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,60% ή 31,47 μονάδες στις 5.235,48 μονάδες και ο Nasdaq είχε πτώση 1,08% στις 16.737,08 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν τη διασπορά τους στο Χρηματιστήριο

Συνολικά 13 εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν την ελεύθερη διασπορά των μετοχών μετά τον έλεγχο της ΕΧΑΕ, λαμβάνοντας επιπλέον παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Έξι εταιρείες έχουν βελτιώσει τη διασπορά.
Γραφήματα χρηματιστηρίου οθόνη
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Το μυστήριο των Μπαρμπάντος με πωλήσεις μετοχών 200 εκατ.

Το Μπαρμπάντος βρέθηκε απρόσμενα στην κορυφή των πωλητών του Χ.Α., με δύο κωδικούς να ρευστοποιούν μετοχές αξίας 193 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Πωλητές και τον Δεκέμβριο οι ξένοι επενδυτές.
Χρηματιστήριο μετοχών πίνακας
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Συνεχίζεται ο καλπασμός των τραπεζών, ρευστοποιησεις σε blue chips

Στις 2.210,85 μονάδες με άνοδο 0,14% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 1,31% και οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank έκλεισαν σε νέο υψηλό 10 ετών, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς σε νέο υψηλό 4,5 ετών.