ΓΔ: 2613.23 -0.02% Τζίρος: 212.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο, «βαραίνουν» την αγορά τα placements

Διευρύνονται οι απώλειες του Γενικού Δείκτη ο οποίος υποχωρεί κατά -0,85% στον απόηχο της διάθεσης πακέτου μετοχών του Ευάγγελου Μυτιληναίου σε επενδυτές.

Μπορεί η διάθεση μεγάλων πακέτων μετοχών σε ξένους επενδυτές, όπως έγινε με την Jumbo και χθες με την Mytilineos, να σφραγίζουν την αλλαγή πίστας του ΧΑ και να ενισχύουν το free float των μετοχών, ωστόσο βραχυπρόθεσμα βαραίνουν το κλίμα.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί, στις 14.11, κατά -0,85% και βρίσκεται στις 1.483,58 μονάδες με την μετοχή της Mytilineos να υποχωρεί κατά -4,37% στα 37,24 ευρώ. Σημειώνεται ότι χθες ο επικεφαλής και δημιουργός του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος προχώρησε στη διάθεση 7,2 εκατ. μετοχών, που αντιστοιχούν στο 5,05% του συνόλου, σε ξένους επενδυτές στην τιμή των 35,5 ευρώ ανά μετοχή, τιμή που αντιστοιχεί σε discount -8,8% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο (38,94 ευρώ).

Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες πριν η διάθεση 4 εκατ. μετοχών της Jumbo από τον Απόστολο Βακάκη σε ξένους επενδυτές σε τιμή που αντιστοιχούσε σε discount -9,33% από το κλείσιμο πριν τη συναλλαγή.

Ήπια αρνητικό και σαφώς με καλύτερη εικόνα έναντι του ΧΑ στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο DAX υποχωρεί 0,2%, ενώ ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, όπου ο S&P 500 έχει πτώση 0,17%. 

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να απομακρύνεται από το επίπεδο των 1.500 μονάδων, ενώ στις 14:12 εμφανίζει απώλειες -0,85% στις 1.483,58 μονάδες, με αρκετά καλή εικόνα για την αξία των συναλλαγών που διαμορφώνεται στα 91 εκατ. ευρώ, με επικράτηση των πτωτικών μετοχών που βρίσκονται στις 82 έναντι 23 που κινούνται ανοδικά. Πτώση 1,10% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,52%. 

Οι πωλητές κυριαρχούν και στις τραπεζικές μετοχές με τον κλαδικό δείκτη να αποδυναμώνεται 0,93%, καθώς η Alpha Bank έχει πτώση -1,64%, η Eurobank υποχωρεί 1,17%, η Εθνική Τράπεζα έχει απώλειες 0,19% και η Τράπεζα Πειραιώς κινείται 1,12% χαμηλότερα. 

Σταθερά σε κλοιό πιέσεων παραμένει η μετοχή της Mytilineos, με τις απώλειές της να ξεπερνούν το 4%.  Στον αντίποδα συνεχίζει να ξεχωρίζει στο «κόκκινο» ταμπλό η μετοχή της Motor Oil με κέρδη 2,75%, ενώ κέρδη 0,73% εμφανίζει και η Lamda, με την ElvalHalcor να ενισχύεται 0,2%, εν αναμονή και της ανακοίνωσης των μεγεθών της μετά το σημερινό κλείσιμο. 

Πτώση που ξεπερνά το -3% για την AutoHellas, ενώ απώλειες άνω του -2% εμφανίζουν οι τίτλοι των Ελλάκτωρ, HelleniQ Energy, Sarantis και ΕΥΔΑΠ. Υψηλότερα του -1% υποχωρούν Aegean, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ 0,25% χαμηλότερα κινείται η Coca-Cola HBC. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

MARKET MAKER

Οι αποτιμήσεις τραπεζών, τα νέα για Bally’s Intralot και το deal της Qualco

Δύο ταχύτητες στον κλάδο της πληροφορικής, γιατί υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, και η Coca Cola έβγαλε αντίδραση μετά από 3 πτωτικές συνεδριάσεις, η αποτίμηση των τραπεζών και το deal της Qualco.
Χρηματιστηριακό γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Βήμα σημειωτόν για τον Γενικό Δείκτη, 9η συνεδρίαση πάνω από τις 2.600 μονάδες

Οριακή υποχώρηση σήμερα με -0,02%. Σταθερά πάνω από τις 2.600 μονάδες παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη Motor Oil στο επίκεντρο λόγω MSCI και επιλεκτικές κινήσεις σε τράπεζες και blue chips.
Norges Bank Investment
ΑΓΟΡΕΣ

Norges Bank Investment: Σε ποιές ελληνικές μετοχές «ποντάρει» 1,7 δισ. δολάρια

Το Norges Bank Investment, το μεγαλύτερο κρατικό fund στον κόσμο, έχει επενδύσει περί τα 1,7 δισ. δολάρια σε 33 ελληνικές μετοχές. Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha βρίσκονται στην κορυφή των μεγαλύτερων θέσεών του.