ΓΔ: 1407.03 -0.97% Τζίρος: 71.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Για νέο ρεκόρ κερδών πάνε οι εισηγμένες, ισχυρή στήριξη στις μετοχές

Ελπιδοφόρα μηνύματα για την αγορά από τις πρώτες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου. Μια ανάσα από το κομβικό όριο των 1.500 μονάδων βρίσκεται πλέον το Χ.Α. εν μέσω άριστου διεθνούς κλίματος.

Συνεχίζεται η εξαιρετική εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρουσιάζει αξιοσημείωτα ώριμη συμπεριφορά τόσο στις ανοδικές, όσο και στις πτωτικές συνεδριάσεις, με κύρια χαρακτηριστικά το κρεσέντο στις συναλλαγές ακόμη και τις ημέρες των εορτών, τις σημαντικές ποιοτικές διαφοροποιήσεις και την απουσία αγελαίων πρακτικών.

Μετά την υποχώρηση του γεωπολιτικού ρίσκου, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει επιστρέψει για τα καλά στα θεμελιώδη, στην επιχειρηματική κινητικότητα και στα deals, με δείκτες και μετοχές σε πολυετή υψηλά, ενώ μετά το ρεκόρ 17 ετών από πλευράς αποτελεσμάτων του 2023, έχει ξεκινήσει εξαιρετικά και το 2024, βάζοντας τις βάσεις πιθανότατα για νέο ρεκόρ όλων των εποχών.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε παγιωμένη τροχιά ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια όπως επιβεβαιώνουν κορυφαίοι φορείς του εξωτερικού όπως το ΔΝΤ, η Κομισιόν και ο ΟΟΣΑ, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις διανύουν την πιο εξωστρεφή φάση από καταβολής εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Ειδικά οι εισηγμένες, έχουν βγει για καλά από την υπερδεκαετή κρίση που έφερε γενικευμένη «κάθαρση» στους ισολογισμούς, άλλαξε τη φιλοσοφία στον τρόπο διοίκησης και τις προτεραιότητες του management, οδηγώντας πλέον σε διέξοδο στις διεθνείς αγορές καθώς η ελληνική αγορά ήταν στον «γύψο» για πολλά χρόνια. Το άνοιγμα των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό σε συνδυασμό με την σημαντική ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς, την αύξηση της κατανάλωσης και τη βελτίωση της ψυχολογίας σε όλα τα επίπεδα, φέρνουν εξαιρετικές πηγές εσόδων τις εταιρείες.

Την ίδια ώρα, μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι διευρύνουν την παρουσία τους και το αποτύπωμά τους στο εξωτερικό, έχοντας ήδη κάνει σημαντικές επενδύσεις σε ξένες χώρες ή ετοιμάζονται να κάνουν νέες, όπως οι Τιτάν και Cenergy Holdings (Αμερική), ΔΕΗ (Ρουμανία), Mytilineos (Καναδάς, Μ. Βρετανία και αλλού), Isomat, Epsilon Net, SoftOne (Ρουμανία) κ.α.

Έτσι, με «καθαρούς» τους ισολογισμούς και έχοντας θωρακίσει τις άμυνές τους από την πολυετή κρίση, οι ελληνικές εισηγμένες συνεχίζουν να αυξάνουν τις αποτιμήσεις τους, με τα αποτελέσματα να τις δικαιολογούν και με το παραπάνω. Τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία από το α’ τρίμηνο είναι άκρως υποστηρικτικά.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής Μάνος Χατζηδάκης, «σε ένα πρώτο δείγμα 15 εταιρικών ανακοινώσεων που είχαν δημοσιεύσει στοιχεία ως την Παρασκευή, η αύξηση των καθαρών κερδών σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό α’ τρίμηνο προσεγγίζει το 30%, φτάνοντας στα 1,66 δισ. ευρώ με ισχυρή συνεισφορά από τον τραπεζικό κλάδο (1,09 δισ. ευρώ, +38,4%).

Ο τζίρος των εμποροβιομηχανικών εταιρειών είναι μεν οριακά αυξημένος κατά 1,8% (6,2 δισ. ευρώ) ωστόσο η λειτουργική κερδοφορία τρέχει με 11,9% στα 1,13 δισ. ευρώ. Είναι ένα εξαιρετικό ξεκίνημα αν συνεκτιμηθεί ότι η κερδοφορία των εισηγμένων στο Χ.Α. έρχεται από δύο συνεχόμενες χρονιές ρεκόρ. Η υποστήριξη των θεμελιωδών έχει βάλει σοβαρή πλάτη στις διορθώσεις της αγοράς περιορίζοντας το βάθος των πιέσεων από την κατοχύρωση κερδών ή τον απεγκλωβισμό θέσεων».

Πώς κινήθηκε η αγορά το πενθήμερο

Η εβδομάδα που παρήλθε ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς είχε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων αλλά και την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, όπου στο δείκτη Small Cap από την Ελλάδα, εισήχθησαν για πρώτη φορά οι μετοχές του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και της Optima Bank. Ήταν μια εβδομάδα επιστροφής των τραπεζών που κατέγραψαν κέρδη έως 4,42%, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει πάνω από τις 1.300 μονάδες για πρώτη φορά από τις 25 Νοεμβρίου 2015.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2024 από τις Eurobank και Alpha Bank που ήταν εξαιρετικά, ο κλάδος ανέβασε εκ νέου στροφές κάνοντας τους μεγαλύτερους όγκους και τζίρους στην αγορά, ενώ έκλεισε με σημαντικά κέρδη 2,52%, ξεχωρίζοντας με έμφαση.

Εν μέσω άκρως ευνοϊκού περιβάλλοντος διεθνώς, η ελληνική αγορά παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα, με διαρκή εναλλαγή στους πρωταγωνιστές, αυξημένη κινητικότητα στο μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό αλλά και αφύπνιση της Εναλλακτικής Αγοράς όπου ήδη καταγράφονται σημαντικές μετοχικές ανακατατάξεις και εισροές νέων κεφαλαίων.

Ο Γενικός Δείκτης σε εβδομαδιαίο επίπεδο κατέγραψε άνοδο 0,43%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,64%, ο Mid Cap κέρδισε 0,33%, ενώ ο τραπεζικός, όπως προαναφέρθηκε, είχε άνοδο 2,52%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου ο Γ.Δ. ενισχύεται κατά 15,26%, ο FTSE 25 κερδίζει 15,79%, ο Mid Cap είναι στο +6,65%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κυριαρχεί με άνοδο 24,66%. Το Χ.Α. ήδη έφτασε στην κεφαλαιοποίηση των 103,7 δισ. ευρώ, κάτι που είχε να γίνει από το Νοέμβριο του 2009, ενώ η κερδοφορία των εισηγμένων, μετά το εξαιρετικό 2023, έχει ξεκινήσει άριστα και το 2024.

Οι υπερτιμημένες ζώνες αλλά και η δυναμική

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «ο Γενικός Δείκτης έχει υπερβεί το στόχο της ανόδου που ξεκίνησε από τις 16 Απριλίου, πατάει πλέον σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών αλλά έχει δυναμική και η εκτόνωση του κύματος δεν φαίνεται επί του παρόντος να έχει ολοκληρωθεί. Από τις 1.357 έως τις 1.505 μονάδες, οι αγοραστές έδειξαν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης, οι όποιες διορθωτικές κινήσεις είτε αναχαιτίστηκαν σε ορίζοντα δύο συνεδριάσεων είτε ήταν εξαιρετικά ρηχές και σε μικρό ενδοσυνεδριακό εύρος.

Για να βρεθεί η επόμενη αντίσταση θα πρέπει να ανατρέξει κανείς 157 μήνες πίσω στο παρελθόν, τον Απρίλιο του 2011, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει μια τοπική κορυφή στις 1.561 μονάδες. Το εν λόγω επίπεδο έχει χαμηλή προβλεπτική αξία από τεχνικής άποψης, καθώς αναφέρεται σε μια πολύ διαφορετική σύνθεση μετοχών Αγοράς.

Ενδεχομένως η κάμψη στον συναλλακτικό τζίρο να αποτελέσει μια πιο ασφαλή ένδειξη για μια επερχόμενη αδυναμία σε συνδυασμό με μια ανάλογη διορθωτική κίνηση στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, η ζωηρή και ορεξάτη κίνηση που εκδηλώνεται σε ένα μήνα που είθισται οι επιφυλάξεις των επενδυτών να κορυφώνουν, θα πρέπει να εξετάζεται συνολικά αλλά και επιμέρους δεδομένης και της ανόδου που έχει προηγηθεί από το ξεκίνημα της χρονιάς».

Πάνω από τις 40.000 μονάδες ο Dow Jones

Διεθνώς η εβδομάδα ήταν εξαιρετική για τις αγορές, καθώς κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες Ευρώπης και Αμερικής κινήθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά, με φόντο την αναζωπύρωση των προσδοκιών για μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες εντός των επόμενων μηνών. Ασχέτως με τη μικρή διόρθωση της Παρασκευής, οι αγορές έχουν μπει εκ νέου σε τροχιά πολύ δυναμικής ανόδου, με την εταιρική κερδοφορία να συντηρεί τις αποτιμήσεις, ενώ δε λείπουν και οι μεγάλες επιχειρηματικές συμφωνίες διεθνώς.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες χθες κινήθηκαν ήπια διορθωτικά μετά τα διαρκή ιστορικά ρεκόρ, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο Dow Jones, με τον βιομηχανικό δείκτη να ξεπερνά οριακά και το ψυχολογικό όριο των 40.000 μονάδων στη μακροχρόνια ιστορία του, η οποία «πατά» σε τρεις αιώνες. Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε στις 40.003,59 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,34%, ο S&P 500 έκλεισε στις 5.303,27 μονάδες με κέρδη 0,12%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διόρθωσε οριακά κατά 0,07%, με κλείσιμο στις 16.685,97 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones είχε άνοδο κατά 1,2%, ο S&P 500 κέρδισε +1,5% και ο Nasdaq +2,1%. Συνολικά στο έτος, οι S&P 500 και Nasdaq ενισχύονται άνω του 11%, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει άνω του 5%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.