Σε πτωτική πορεία κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια με την Wall Street να αναμένεται να ξεκινήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, μετά τα ρεκόρ που σημείωσαν οι δείκτες χθες, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τα ιστορικά υψηλά βρίσκονται σε κάθοδο καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κοροναϊού.
Η Κίνα ανακοίνωσε σημαντική μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να χαμηλώνει τα επιτόκια δανεισμού εν μέσω προσπαθειών για να μειωθεί ο οικονομικός αντίκτυπος της επιδημίας.
Όμως, αναλυτής της Goldman Sachs προειδοποιεί ότι οι επενδυτές μπορεί να υποτιμούν τον αρνητικό αντίκτυπο του κοροναϊού στα έσοδα των εταιρειών. Ο φόβος του κοροναϊού πυροδότησε τον Ιανουάριο ρευστοποιήσεις σε όλο τον κόσμο, αυτές οι απώλειες αποδείχθηκαν βραχυπρόθεσμες. Οι μετοχές παγκοσμίως διαπραγματεύονται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, καθώς υπάρχει αισιοδοξία πως θα είναι περιορισμένος ο αντίκτυπος από την επιδημία και η Κίνα θα προχωρήσει σε κινήσεις για να στηρίξει την οικονομία της. Ο Πίτερ Οπενχάιμερ της Goldman Sachs, όμως, προειδοποίησε ενάντια στον εφησυχασμό. «Ενώ δεν δείχνει πιθανή μια παρατεταμένη πτωτική πορεία (bear market), μια διόρθωση των αγορών δείχνει πιο πιθανή».
Ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν σε ιστορικά υψηλά την Τετάρτη καθώς οι ελπίδες για δημοσιονομική βοήθεια από την Κίνα είχε καθησυχάσει τις ανησυχίες για οικονομική ύφεση από τον κοροναϊό στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τα futures του S&P 500 στις 15:00 σημειώνουν πτώση 0,18% και του Nasdaq 0,21%.
Στην Ευρώπη η εικόνα παραμένει χειρότερη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να σημειώνει πτώση 0,39% στις 432,22 μονάδες.
Στη Γερμανία ο DAX καταγράφει απώλειες 0,17% στις 13.764 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 παραμένει αμετάβλητος στις 7.456 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει πτώση 0,19%.
Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη καταγράφει απώλειες 0,85% στις 9.998 μονάδες, και ο MIB στο Μιλάνο χάνει 0,72% στις 25.296 μονάδες.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι πιο εκτεθειμένες σε πιθανή οικονομική ζημιά από τον κοροναϊό παρά οι αμερικανικές, καθώς στην Κίνα καταλήγει μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών της ευρωζώνης σε σχέση με τις ΗΠΑ. Για αυτό και, ενώ η Wall Street κατάφερε να ξεπεράσει την αναστάτωση της Apple νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν να δυσκολεύονται να ανακάμψουν.
Η μετοχή της Air France KLM καταγράφει πτώση 5,5% μετά την ανακοίνωση της πως ο κοροναϊός μπορεί να περιορίσει τα κέρδη της κατά 200 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Τα αποτελέσματα του κοροναϊού γίνονται επίσης ορατά στα αποτελέσματα της AP Moeller-Maersk που διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων παγκοσμίως και προειδοποίησε πως αναμένει ένα πάρα πολύ αδύναμο Φεβρουάριο και έναν αδύναμο Μάρτιο, με τον διευ. σύμβουλο Σόρεν Σκου να αναμένει ανάκαμψη στο παγκόσμιο εμπόριο από τον Απρίλιο όταν και θα επιστρέψουν σε κανονική λειτουργία τα κινεζικά εργοστάσια.