Βγάζοντας τη Μεγάλη Εβδομάδα με μέσες συναλλαγές 144,4 εκατ. ευρώ, μολονότι είχε μόλις τρεις συνεδριάσεις, το χρηματιστήριο πέτυχε μια επίδοση που δεν έχει σημειωθεί τα τελευταία πολλά χρόνια. Η αγορά έκανε θετική πρεμιέρα και τον μήνα Μάιο, συνεχίζοντας την εξαιρετική εικόνα που ξεκίνησε από τις 16 Απριλίου και τα χαμηλά των 1.357,30 μονάδων.
Βρίσκοντας διαρκώς νέους πρωταγωνιστές, είτε από τις τράπεζες, ή από τα βιομηχανικά και ενεργειακά blue chips, το Χ.Α. συνεχίζει να παρουσιάζει καλή και ανθεκτική εικόνα, κρατώντας όλα τα κέρδη του και μάλιστα στα υψηλά 13 ετών, έχοντας τελευταία αρκετά καλύτερη εικόνα έναντι των διεθνών αγορών.
Η αγορά συνεχίζει να βρίσκει στηρίξεις στα θεμελιώδη που είναι αυτά που έχουν αλλάξει το momentum των τελευταίων έντεκα συνεδριάσεων από τις 16 Απριλίου, όταν και φάνηκε πως – διεθνώς – παύει να θεωρείται καταλύτης το γεωπολιτικό ρίσκο, με τις αγορές παγκόσμια να επιστρέφουν στα θεμελιώδη, στα μάκρο και στις επιχειρηματικές εξελίξεις.
Καταλυτικά ασφαλώς συνέδραμε η αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s την Παρασκευή 19 Απριλίου, που έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τα ελληνικά assets, με τη χώρα να βγαίνει επιτυχημένα στις αγορές με 30ετές ομόλογο.
Η ελληνική αγορά, από την ώρα που επανεστίασε σε εγχώριους καταλύτες και κυρίως στα θεμελιώδη των εταιρειών και στα μερίσματα, πάει από το καλό στο καλύτερο. Η χρήση του 2023 «κλειδώνει» ρεκόρ κερδοφορίας, έχοντας τις λιγότερες ζημιογόνες εδώ και πάρα πολλά χρόνια εταιρείες, αλλά βεβαίως με τις λιγότερες εισηγμένες τουλάχιστον των τελευταίων 25 ετών, ενώ υπάρχουν και πολλές θετικές εκπλήξεις.
Αυτή την εβδομάδα μπήκαν στο «χορό» και οι τράπεζες, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για εξαιρετικά αποτελέσματα, με την Εθνική χθες να κάνει πάρτι, έχοντας άνοδο 3,31% με κλείσιμο στα 7,81 ευρώ που είναι νέα υψηλά περίπου οκτώμισι ετών. Η Εθνική μετά το placement του περασμένου φθινοπώρου έχει συμπεριφορά leader στην αγορά, ενώ την Τετάρτη δημοσίευσε εξαιρετικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, όπου σημείωσε αύξηση οργανικών κερδών μετά φόρων κατά +45% σε ετήσια βάση φτάνοντας στα 358 εκατ. ευρώ. Επίσης, η διοίκηση γνωστοποίησε πως το 30% των καθαρών κερδών θα δοθεί ως μέρισμα στους μετόχους.
Η Εθνική είναι σε εξαιρετικό momentum ευρύτερα, καθώς θυμίζουμε ότι προ ημερών αναβαθμίστηκε από τον καναδικό οίκο DBRS σε BBB (low), δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με την ελληνική οικονομία, αποτελώντας την πρώτη ελληνική τράπεζα που λαμβάνει αυτή τη διάκριση, μετά τον πολυετή μαύρο κύκλο της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Ακόμα μία τραπεζική μετοχή, η Eurobank έκλεισε χθες σε υψηλά περίπου οκτώμισι ετών, καθώς τα επίπεδα των 2,02 ευρώ είχε να τα δει από το Νοέμβριο του 2015.
Επίσης, δύο blue chips της πραγματικής οικονομίας, οι Cenegry Holdings και Jumbo έκλεισαν χθες σε νέα ιστορικά υψηλά πιάνοντας τα 8 και τα 29,48 ευρώ αντίστοιχα, ενώ σε υψηλό 26 μηνών αναρριχήθηκε η leader Coca Cola HBC που μόλις τώρα επανέρχεται πάνω από τα επίπεδα που είχε προ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η χθεσινή ήταν η 9η ανοδική συνεδρίαση στις έντεκα τελευταίες για το ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που πιστοποιεί ότι οι αγοραστές έχουν γενικά τον έλεγχο, επιτρέποντας μόνο μικρές και παροδικές διορθώσεις. Σε αυτές τις έντεκα συνεδριάσεις από τα χαμηλά των 1.357,30 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 7%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +7,58%, κάτι που δείχνει ότι η άνοδος μοιράστηκε και έξω από τις τράπεζες, ενώ πολλές μετοχές της πραγματικής οικονομίας είχαν πιο δυναμική αντίδραση.
Η Cenegry Holdings ενισχύεται 17% στο εξεταζόμενο διάστημα, η Quest Συμμετοχών +14,54% παρά τις διορθώσεις των τελευταίων ημερών, η Jumbo κερδίζει 13,30%, η Τιτάν +12,69% παρά τη χθεσινή διόρθωση, η Coca Cola HBC +12,41%, η Viohalco +12,52%, η Eurobank +12%, η Aegean Airlines +11,75%, η Εθνική Τράπεζα +10,53%, η ElvalHalcor +9,56%, η Lamda Development +9,24% κ.ο.κ.
Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.452,24 μονάδες με άνοδο 0,26%, μια ανάσα από το ρεκόρ 13 ετών. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.523,77 μονάδες με άνοδο 0,31% ενώ έφτασε έως το +0,96%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,20% στις 2.366,30 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,97% στις 1.249,43 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 120 εκατ. ευρώ, με τα 104,3 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον Large Cap, εκ των οποίων τα 53 εκατ. στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγινε τζίρος 9,87 εκατ. ευρώ, με την Epsilon Net να κάνει 4,14 εκατ. και την AustriaCard 3,36 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα ο τζίρος ήταν στα 116,1 εκατ. ευρώ, ενώ την Τρίτη είχε εκτιναχτεί στα 197,33 εκατ. ευρώ, λόγω του placement στην AustriaCard αλλά και των κινήσεων στην Epsilon Net που συνολικά διακίνησαν περί τα 42 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι πάνω από 155 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στην υπόλοιπη αγορά. Έτσι, οι μέσες συναλλαγές στη Μεγάλη Εβδομάδα διαμορφώθηκαν – όπως προαναφέρθηκε – στα 144,4 εκατ. ευρώ, επίδοση που προσεγγίζει τις μέσες συναλλαγές του πρώτου φετινού τετραμήνου. Θυμίζουμε πως σε άλλες εποχές, όχι πολύ μακρινές, σε ημέρες Πάσχα, οι συναλλαγές στο Χ.Α. έπεφταν ακόμη και στα 30 εκατ. ευρώ.
Οι ξένες αγορές
Μεικτά πρόσημα και μέτριες συναλλαγές είχαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον FTSE 100 του Λονδίνου να ξεχωρίζει θετικά ξανά, έχοντας άνοδο 0,63%, ενώ πτώση 0,20% είχε ο DAX της Φρανκφούρτης και -0,88% ο CAC 40 του Παρισιού. Παράλληλα και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,22% στις 503,21 μονάδες.
Στη Wall Street όπου στις αρχές της εβδομάδας καταγράφηκαν ισχυρότατες πιέσεις, την Τετάρτη καταγράφηκε μερική εξισορρόπηση, ενώ χθες έγινε περαιτέρω αντίδραση. Ο βιομηχανικός Dow Jones επανήλθε πάνω από τις 38.000 μονάδες κλείνοντας στις 38.225,66 μονάδες κερδίζοντας 322,37 μονάδες ή ποσοστό 0,85%, ο S&P 100 έκλεισε στις 5.064,20 μονάδες με άνοδο 0,91%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκανε ράλι +1,51% στις 15.840,96 μονάδες. Οι επενδυτές πόνταραν σε θετική ανακοίνωση αποτελεσμάτων από την Apple μετά το κλείσιμο και δικαιώθηκαν, καθώς τα αποτελέσματα α' τριμήνου ξεπέρασαν τις προβλέψεις και η εταιρεία ανακοίνωσε μεγάλο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, ύψους 110 δισ. δολ.
Σημειώνεται ότι το ελληνικό χρηματιστήριο Χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα, οπότε συνεδρίαση θα έχει ξανά την Τετάρτη 8 Μαΐου. Μένει τότε να δούμε – αναλόγως και με τη συμπεριφορά των ξένων που θα έχουν πιο πολλές συνεδριάσεις – πώς θα κινηθεί η αγορά το Μάιο και αν θα ισχύσει το παλιό ρητό «πούλα τα Μάιο και φύγει μακριά». Αν και τα τελευταία χρόνια, οι αγορές, σε διεθνές επίπεδο, έχουν καταργήσει αυτόν τον κανόνα, σημειώνοντας άνοδο τον Μάιο για τα περισσότερα από τα έτη της τελευταίας δεκαετίας.