ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εν αναμονή «χαμηλών» τόνων εν όψει των αργιών

Αρκετά... χαλαρή αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς είναι η τελευταία πριν από τη μακρά περίοδο ανάπαυλας, λόγω των αργιών του Πάσχα. Στο επίκεντρο η Εθνική Τράπεζα.

Τελευταία συνεδρίαση πριν από την αρκετά μακρά περίοδο διακοπών του Πάσχα, με το ΧΑ να επιστρέφει σε ενεργό δράση στις 8/5, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο μετά την ανακοίνωση των μεγεθών της για το α' τρίμηνο του 2024, αλλά και την εκτίμηση του επικεφαλής της Π. Μυλωνά ότι ο SSM θα δώσει το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η καταβολή μερισμάτων από τους συστημικούς ομίλου τον Ιούλιο. 

Την ίδια ώρα οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ έγιναν δεκτές με αρκετά θετική διάθεση από τις αγορές. Αν και έδειξε ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα αργήσουν αρκετά, κατέστησε σαφές ότι η Fed έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των αυξήσεων. Άλλωστε οι αναλυτές έχουν «ρίξει νερό στο κρασί» τους αναφορικά με τις εκτιμήσεις, με σχεδόν την πλειοψηφία τους να μην αναμένουν κάποια μείωση του κόστους δανεισμού πριν από τις αρχές του β' εξαμήνου και πιθανότερα τον Δεκέμβριο. 

Επιστροφή σε ενεργό δράση και για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς χθες -με εξαίρεση το Λονδίνο - παρέμειναν κλειστές λόγω της Πρωτομαγιάς, με τον DAX να έχει άνοδο 0,50%. Θετική η εικόνα για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,48%. Με μεικτές τάσεις κινήθηκε χθες η αμερικανική αγορά, καθώς από τη μία πλευρά ο Dow Jones παρέμεινε σε θετική περιοχή με κέρδη 0,23% στις 37.903,29 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,34% στις 5.018,39 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώθηκε 0,33% στις 15.605,48 μονάδες. 

Στην εγχώρια αγορά, παρά τα κάποια σκαμπανεβάσματα σε ορισμένες συνεδριάσεις το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου είναι θετικό, με τις ανακοινώσεις μεγεθών των εισηγμένων τόσο για το 2023 και για κάποιες εξ αυτών για το α' τρίμηνο του 2024 ήταν θετικές, ενώ ακόμη και εάν οι φετινές αποδόσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο να είναι κατώτερες από τις περυσινές, όμως το γεγονός ότι οι 15 από τις 25 μετοχές του Large Cap καταγράφουν άνοδο διψήφιου ποσοστού, κερδίζοντας από 10,27% έως 42% το πρώτο τετράμηνο, δεν είναι κάτι αμελητέο, ούτε ευκαταφρόνητο για τα σύγχρονα δεδομένα των επενδύσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*