ΓΔ: 2290.11 0.44% Τζίρος: 39.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:40:43
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: «Βαρίδι» η επιστροφή του γεωπολιτικού ρίσκου

Ράλι για τις τιμές πετρελαίου με ενδοσυνεδριακά κέρδη που ξεπερνούν το 4%, ενώ ο χρυσός επέστρεψε άνω των 2.400 δολαρίων, μετά την επίθεση του Ισραήλ στην Τεχεράνη.

Εβδομάδα που οι αγορές δεν προλαβαίνουν να... πάρουν ανάσα η τρέχουσα, καθώς η ηρεμία που επήλθε για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή επιστρέφει, μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, που οδήγησε σε νέα εκτίναξη, με ενδοσυνεδριακή άνοδο που ξεπέρασε το 4% την τιμή του πετρελαίου και παράλληλα οδήγησε σε νέο ιστορικό υψηλό το παραδοσιακό καταφύγιο του χρυσού. 

Η αρχική «μουδιασμένη» αντίδραση από την Τεχεράνη, δείχνει ότι δεν προτίθεται να απαντήσει άμεσα στο Ισραήλ, αλλά όλα υποδεικνύουν ότι η Μέση Ανατολή θα παραμείνει ο υπ' αριθμόν ένας κίνδυνος για τις αγορές. 

Η πρώτη αντίδραση προήλθε από την Ασία, με τους βασικούς δείκτες να εμφανίζουν απώλειες που ξεπερνούν το -2%, ενώ την ίδια ώρα πτωτική κίνηση, αλλά όχι ανάλογης επιθετικότητας, ακολουθούν και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Ευρώπης, με τον DAX να υποχωρεί 0,57%, ενώ τα futures της Wall Street κινούνται επίσης με σημαντικές απώλειες και ο S&P 500 αποδυναμώνεται 0,7%. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση η αμερικανική αγορά κινήθηκε, εκ νέου, σε διαφορετική κατεύθυνση, με το θέμα των επιτοκίων να είναι αυτό που κυριάρχησε, με τον Dow Jones να ενισχύεται οριακά 0,06% στις 37.775 μονάδες, τον S&P 500 να έχει πτώση 0,22% στις 5.011 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,52% χαμηλότερα στο επίπεδο των 15.601 μονάδων. 

Το ΧΑ έβγαλε, χθες, εκ νέου αντίδραση, με αρκετά blue chips να εμφανίζουν ισχυρά κέρδη και τον Γενικό Δείκτη να ανακτά το επίπεδο των 1.380 μονάδων, μία πορεία, όμως, που όλα δείχνουν ότι θα αντιστραφεί σήμερα, με δεδομένο το τεταμένο διεθνές κλίμα στις αγορές. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
MARKET MAKER

Turbo η ΔΕΗ, ΟΤΕ χωρίς άγχος, ο χρησμός της MSCI και η αφύπνιση της Ξυλεμπορία

Την Τρίτη η MSCI δίνει τον τόνο για την ελληνική αγορά, την ώρα που οι εξελίξεις, με τον ανταγωνισμό στις τηλεπικοινωνίες, η αύξηση κεφαλαίου της Trastor και η Τράπεζα Κύπρου μπαίνουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

«Αναταράξεις» στο ΧΑ σήμερα με -1,11% αλλά με κέρδη +4,18% η εβδομάδα

Πτωτικό κλίμα επικράτησε σήμερα στο Χρηματιστήριο, λόγω ρευστοποιήσεων κερδών μετά από τετραήμερη άνοδο. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.280,09 μονάδες με πτώση 1,11%, ενώ εβδομαδιαία ενισχύθηκε κατά 4,18%.
ΤΙΤΑΝ-Τσιμέντο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι εξαγορές μεγαλώνουν την Titan, τρέχει η μετοχή με 11% σε 4 συνεδριάσεις

Οι εξαγορές σε ΗΠΑ, Τουρκία και Γαλλία ισχυροποιούν την Titan, βελτιώνουν τα μεγέθη της και προσθέτουν πάνω από 40 εκατ. ευρώ στα EBITDA. Ράλι της μετοχής σε τέσσερις συνεδριάσεις με άνοδο 11,3%.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Παρέμεινε σε ανοδική τροχιά το ΧΑ με +0,26% και αρκετή μεταβλητότητα

Με μικρή άνοδο 0,26% και κλείσιμο στις 2.305,74 μονάδες ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με ήπιες μεταβολές εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών για τη Μέση Ανατολή.