Το μερικό «πάγωμα» του γεωπολιτικού ρίσκου με την επιστράτευση των διπλωματικών μηχανισμών μετριασμού της στρατιωτικής απάντησης του Ισραήλ προς το Ιράν, δίνει παράταση στις εξελίξεις, επιτρέποντας στις αγορές να πάρουν ανάσες, εξισορροπώντας τις αποτιμήσεις με ανοδικές διορθώσεις και ανάκτηση μέρους του πρόσφατα χαμένου εδάφους.
Η μεγάλη εικόνα ασφαλώς σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις (ακόμα) δεν έχει αλλάξει, όμως η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί (χθες το μπρεντ έπεσε στα 87 δολ. το βαρέλι), δείχνοντας θετική ανάγνωση του μεγάλου και κύριου ζητήματος, που οριοθετεί καταλυτικά την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των διεθνών ισορροπιών.
Έτσι, αναλυτές και επενδυτές βρήκαν την ευκαιρία να εστιάσουν – έστω και προσωρινά – ξανά στα θεμελιώδη των εταιρειών, στις οικονομικές και επιχειρηματικές ειδήσεις και στα deals. Αυτό έγινε και στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η πρόσφατη τετραήμερη υποχώρηση είχε φέρει μεγάλες αγοραστικές ευκαιρίες σε όλο το ταμπλό, κάτι που οδήγησε σε σημαντικά πονταρίσματα σε blue chips και μεσαίας αποτίμησης μετοχές, ενώ οι πωλητές αποτραβήχτηκαν.
Το ελληνικό χρηματιστήριο κράτησε την περιοχή των 1.360 μονάδων παραμένοντας μέσα στο εύρος που συσσωρεύει εδώ και πολλούς μήνες, με «ταβάνι» τις 1.435 μονάδες που βρέθηκε στις αρχές Μαρτίου και αποτελούν το ρεκόρ 13 ετών. Την Τετάρτη έκλεισε στις 1.365,48 μονάδες (+0,60%) ενώ χθες ανήλθε στις 1.381,07 μονάδες με άνοδο 1,14% και με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας.
Η αλλαγή της ατζέντας λοιπόν, έστω και προσωρινά, έχει επιτρέψει στην αγορά να εστιάσει αφενός στις επενδυτικές ευκαιρίες που είχαν δημιουργηθεί από την πρόσφατη, ισχυρή διόρθωση, όσο και στο (νέο) κρεσέντο καλών αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, το νέο στοιχείο είναι πως υπάρχουν αποτελέσματα – έκπληξη, τα οποία δεν είχε προεξοφλήσει η αγορά και τα οποία ανεβάζουν εκ νέου τη συνολική επίδοση του 2023, οδηγώντας πλέον την περασμένη χρήση σε ρεκόρ.
Την Τρίτη η εταιρεία Κρι Κρι ανακοίνωσε την καλύτερη χρήση της ιστορίας της με κύκλο εργασιών πάνω από 216 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω των 32 εκατ. ευρώ, την Τετάρτη ήταν η σειρά ομίλων μεγέθους όπως Jumbo και ΑΔΜΗΕ να κάνουν ρεκόρ όλων των εποχών, με την πρώτη να ανακοινώνει καθαρά κέρδη άνω των 300 εκατ. ευρώ και τη δεύτερη να αυξάνει θεαματικά το μέρισμα.
Παράλληλα, χθες ο όμιλος Ελλάκτωρ ανακοίνωσε τα καλύτερα αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας με τα καθαρά κέρδη στα 116 εκατ. ευρώ, ενώ η Lamda Development ανακοίνωσε απρόσμενα καλά αποτελέσματα, με ρεκόρ από Malls και Μαρίνες, αλλά και εντυπωσιακά έσοδα από τις πωλήσεις κατοικιών, ενώ για πρώτη φορά πέτυχε λειτουργική κερδοφορία από το Ελληνικό.
Συνάμα, τα καλά αποτελέσματα προκαλούν νέες εκθέσεις – αναλύσεις με διαρκώς υψηλότερες τιμές στόχους για κορυφαίες μετοχές, ενώ συνεχίζεται η αυξημένη κινητικότητα στην ενέργεια, με τον όμιλο Mytilineos να ετοιμάζει νέα projects, όπως η μεγάλη επένδυση για την παραγωγή γαλλίου, που καθίσταται ακόμη πιο απαραίτητη λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων. Ήδη έχει υποβάλει αίτηση στο Ταμείο Καινοτομίας για χρηματοδότηση με 350 εκατ. ευρώ.
Χθες, ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε θετικό έδαφος έκλεισε στις 1.381,07 μονάδες με άνοδο 1,14%, που ήταν και το υψηλό ημέρας. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 116 εκατ. ευρώ με τα 40,2 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ μετά από καιρό, δύο μετοχές της πραγματικής οικονομίας, οι Jumbo και Mytilineos κυριάρχησαν στις συναλλαγές με 19,2 εκατ. ευρώ 14,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Στον χώρο του Large Cap ξεχώρισε η μετοχή της Lamda Development κλείνοντας με άνοδο 3,61%, ενώ σημαντικά κέρδη 3,35% είχε η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα. Η μετοχή της Mytilineos έκλεισε με άνοδο 2,81%, η Jumbo στο +2,79%, η Aegean Airlines +2,71%, η Τέρνα Ενεργειακή +2,59%, η Autohellas +2,12% κ.ο.κ.
Στον Mid Cap ξεχώρισε ο τίτλος της Epsilon Net με άνοδο 3,93%, η Intralot ενισχύθηκε κατά 3,25%, η AVAX +2,66%, Lavipharm +2,66%, Κρι Κρι +2,23%, Profile +2,02%, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Ολυμπιακή Τεχνική, Intracom Holdings, Αλουμύλ, Πλαστικά Θράκης, ΕΧΑΕ, AustriaCard και Fourlis.