ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Κυρίαρχοι οι πωλητές στο Χρηματιστήριο, με ενισχυμένη αξία συναλλαγών

Συνεχίζονται οι πιέσεις σχεδόν για το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το ΧΑ να διαχωρίζει τη θέση του σε σύγκριση με την Ευρώπη, η οποία κινείται σε ανοδική τροχιά, διατηρώντας την ψυχραιμία της μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Συνεχίζει να υποαποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών αγορών το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους εγχώριους επενδυτές να παραμένουν πωλητές, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει με το ξεκίνημα της συνεδρίασης το επίπεδο των 1.400 μονάδων, ενώ ενισχυμένη εμφανίζεται η αξία των συναλλαγών. 

Η υποχώρηση του πετρελαίου τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Νέα Υόρκη φαίνεται ότι καθησυχάζει τους επενδυτές στην Ευρώπη, καθώς εκτιμάται ότι το κτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ ήταν μία μεμονωμένη κίνηση η οποία δεν θα επαναληφθεί. Κέρδη που ξεπερνά το 1% εμφανίζει ο DAX, με τα futures της Wall Street να παραμένουν σε ανοδική τροχιά και τον S&P 500 να έχει άνοδο 0,47%. 

Από το ξεκίνημα της συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κινείται πτωτικά, με το χαμηλό ημέρας στις 1.375,44 μονάδες (-1,80%), ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 1.397,33 μονάδες (-0,23%) και στις 14:32 υποχωρεί 1,35% στις 1.381,62 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 90,1 εκατ. ευρώ, ενώ σταθερή είναι η επικράτηση των πτωτικών μετοχών στις 111, ενώ 18 κινούνται με κέρδη. Πτώση 1,30% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 2,33%. 

Στο -2% ο τραπεζικός δείκτης, με τον κλάδο να συνεχίζει να «απορροφά» το μεγαλύτερο μέρος της αξίας των συναλλαγών. Απώλειες 1,88% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να αποδυναμώνεται 1,49%, την Εθνική Τράπεζα να έχει πτώση 2,71%, ενώ 1,34% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς

Μοναδική μετοχή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με κέρδη αυτή της HelleniQ Energy που ενισχύεται 0,9%, ενώ αμετάβλητοι παραμένουν οι τίτλοι σε Coca-Cola HBC, Titan και Quest,. Πτώση 2,67% για τη ΔΕΗ, με τον ΟΤΕ να έχει πτώση 0,91%, ενώ 0,67% χαμηλότερα κινείται ο ΟΠΑΠ. Πτώση που ξεπερνά το -2% για Aegean, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda και AutoHellas. Υψηλότερα του -1% υποχωρούν οι Cenergy, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ElvalHalcor και Jumbo

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Κερδοφορία, Επενδύσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημάδια κόπωσης στην κερδοφορία των εισηγμένων στο πρώτο εξάμηνο

Η άνοδος της κερδοφορίας δεν χαρακτηρίζει πλέον το σύνολο της αγοράς όπως τα προηγούμενα χρόνια. Καθοριστική η επίδραση από την πτώση των κερδών των διυλιστηρίων. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*