ΓΔ: 2219.32 0.59% Τζίρος: 268.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν άνοιγμα: Εν αναμονή της αξιολόγησης από τον οίκο Moody's

Ο οίκος είναι ο μοναδικός που δεν έχει δώσει στην οικονομία την επενδυτική βαθμίδα, ενώ διατηρεί τις προοπτικές «σταθερές». Λήξη παραγώγων σήμερα.

Μία ιδιαίτερη ημέρα είναι η σημερινή για την εγχώρια αγορά, καθώς υπάρχει η τριπλή λήξη παραγώγων σε δείκτες και μετοχές, κατόπιν στο φινάλε της συνεδρίασης θα έχουμε ισχυρό rebalancing λόγω της αναπροσαρμογής και των αλλαγών στάθμισης στον FTSE,  ενώ το βράδυ ο αμερικανικός οίκος Moody’s θα δημοσιεύσει την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία.

Στη χθεσινή συνεδρίαση οι αγοραστές ήταν τελικά αυτοί που... πήραν κεφάλι, με επικέντρωση στις μετοχές του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς πληθαίνουν οι φήμες για ολοκλήρωση του deal της πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ αρκετές ακόμη μετοχές της πραγματικής οικονομίας βοήθησαν τον Γενικό Δείκτη να διαμορφωθεί υψηλότερα του κρίσιμου επιπέδου των 1.400 μονάδων. 

Η αξιολόγηση του οίκου Moody's το πιθανότερο είναι ότι δεν θα κρύψει κάποια θετική έκπληξη, όπως μία αναβάθμιση σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, καθώς διατηρεί τις προοπτικές της οικονομίας ως σταθερές, αλλά φυσικά κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα βέβαιος για το τι θα πράξει ο οίκος. 

Μία ακόμη συνεδρίαση ήπιων διακυμάνσεων υποδεικνύουν τα προθεσμιακά συμβόλαια των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να έχει κέρδη μόλις 0,02%. Ήπια πτωτική κίνηση για τα futures της Wall Street, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί 0,03%. Πτωτική ήταν η κίνηση της αμερικανικής αγοράς στη χθεσινή συνεδρίαση, στον απόηχο των στοιχείων για τον δείκτη τιμών παραγωγού, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,35% στις 38.905,66 μονάδες, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,29% στις 5.150,48 μονάδες, ενώ 0,30% χαμηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στο επίπεδο των 16.128,53 μονάδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέα υψηλά 16 ετών το ΧΑ με τράπεζες και επιλεκτικές αγορές σε blue chips

Στις 2.219,59 μονάδες με άνοδο 0,59% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης δεχόμενος ώθηση από τις εκθέσεις των ξένων αναλυτών. Άλμα 8% για την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και κέρδη που ξεπέρασαν το 2% για Εθνική και Aktor.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν τη διασπορά τους στο Χρηματιστήριο

Συνολικά 13 εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν την ελεύθερη διασπορά των μετοχών μετά τον έλεγχο της ΕΧΑΕ, λαμβάνοντας επιπλέον παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Έξι εταιρείες έχουν βελτιώσει τη διασπορά.
Γραφήματα χρηματιστηρίου οθόνη
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Το μυστήριο των Μπαρμπάντος με πωλήσεις μετοχών 200 εκατ.

Το Μπαρμπάντος βρέθηκε απρόσμενα στην κορυφή των πωλητών του Χ.Α., με δύο κωδικούς να ρευστοποιούν μετοχές αξίας 193 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Πωλητές και τον Δεκέμβριο οι ξένοι επενδυτές.