Κάνοντας χθες το μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων 16 ετών – με αφορμή το μεγάλο placement της Τράπεζας Πειραιώς – το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο άντεξε τους κραδασμούς και το «ποδοβολητό» από τους ιδιαίτερα μεγάλους για τα ελληνικά δεδομένα επενδυτές, αλλά έδειξε πως συνεχίζει να αποκτά βάθος, καθώς οι «καθαρές» συναλλαγές παρέμειναν πάνω από τα 120 εκατ. ευρώ.
Το Χ.Α. έβγαλε επιτυχημένα το μεγάλο τεστ ρευστότητας που ήταν και το κυρίαρχο στοίχημα για όλη την αγορά, καθώς τους τελευταίους μήνες οι απαιτήσεις από πλευράς κεφαλαίων ήταν σχεδόν πρωτοφανείς για τη μικρή, ρηχή, περιφερειακή ελληνική αγορά. Εκτός από το placement της Πειραιώς όπου πονταρίστηκαν κεφάλαια που ξεπερνούν το 1/10 της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου, θυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί τα placements Εθνικής και HelleniQ Energy, η ΑΜΚ της Intralot, τα ομόλογα Τιτάνα, Ideal Holdings και Intralot, καθώς και η δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών όπου σηκώθηκαν 738 εκατ. ευρώ.
Η αγορά αντιμετώπισε επάξια όλη αυτή την πρόκληση, διατηρώντας όγκους και τζίρους στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών, την ίδια ώρα που ο Γενικός Δείκτης παραμένει στα υψηλά 13 ετών και οι υπόλοιποι δείκτες επίσης στα υψηλά πολλών ετών.
Παρά τη χθεσινή διόρθωση, ο Γενικός Δείκτης κρατάει κέρδη 10,23% το 2024, καθιστώντας το Χ.Α. μια από τις τρεις πιο κερδοφόρες αγορές και φέτος, ο FTSE 25 κερδίζει 11,27%, o Mid Cap είναι στο +8,94%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, παρά τη χθεσινή ισχυρή διόρθωση 2,86%, κρατάει κέρδη 16%.
Ασχέτως αν η αγορά διορθώσει περαιτέρω, καθώς περιθώρια υπάρχουν πλέον, μετά το placement της Πειραιώς, το τοπίο στις τράπεζες, που είναι η ναυαρχίδα και ο οδηγός του momentum στο Χ.Α. καθαρίζει εντελώς. Ο κλάδος, όπως σύσσωμοι οι αναλυτές συμφωνούν, συνεχίζει να έχει πολύ μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανόδου, καθώς στην ουσία τώρα ξεκινάει να μπαίνει στα ραντάρ των μεγάλων και ποιοτικών χαρτοφυλακίων της υφηλίου, ύστερα από 13 χρόνια επενδυτικής απομόνωσης.
Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν χθες οι Eurobank και Alpha Bank είναι εξαιρετικά και μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν εγχώριοι και διεθνείς οίκοι αναφορικά με τις τιμές στόχους που έχουν δώσει, ενώ πολύ καλά ήταν τα αποτελέσματα και της Πειραιώς Financial, με την Εθνική να αναμένεται στις 12 Μαρτίου.
Επίσης, και οι βιομηχανικές εταιρείες και γενικότερα οι εταιρείες της πραγματικής οικονομίας ανακοινώνουν – πλην ελάχιστων εξαιρέσεων όπως η ElvalHalcor - πολύ καλά αποτελέσματα. Χθες και προχθές ανακοίνωσαν την καλύτερη χρήση της ιστορίας τους όμιλοι όπως Autohellas και Cenergy Holdings, ενώ είχαν προηγηθεί εταιρείες – οδηγοί της αγοράς, όπως Mytilineos, Coca Cola HBC, HelleniQ Energy, ΟΤΕ, Τιτάν κ.α.. Και στις μεσαίες και μικρότερες αποτιμήσεις τα αποτελέσματα είναι καλά, όπως έδειξαν εταιρείες όπως Entersoft, Ideal Holdings, Lavipharm κ.α.
Μένει να δούμε λοιπόν πως θα κινηθεί το Χ.Α. από εδώ και πέρα, καθώς θα έχει την ευκαιρία να εστιάσει σε καταλύτες όπως τα μεγέθη της περυσινής χρήσης, τα deals που λαμβάνουν χώρα και την ευρύτερη επιχειρηματική κινητικότητα, αλλά και την προοπτική που να αλλάξει η επιτοκιακή πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες.
Όπως τονίζει η Beta Χρηματιστηριακή, «το επιλεκτικό ενδιαφέρον θα συνεχιστεί. Αναμένεται μπαράζ ανακοινώσεων και μάκρο, ενώ θα τιμολογηθούν και οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα και οι προοπτικές είναι υποστηρικτικά, η αισιοδοξία στην Αγορά τροφοδοτείται επίσης από φήμες για δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών».
Χθες, για πρώτη φορά από την έναρξη της περιόδου συνεχούς αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, όπως δήλωσε η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ. Όμως, διευκρίνισε ότι δεν συζητήθηκε μείωση των επιτοκίων, αλλά η γενικότερη στρατηγική που θα ακολουθηθεί από την κεντρική τράπεζα στη μετάβαση στον επόμενο κύκλο της νομισματικής πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση, οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη έχουν ήδη οδηγήσει τις αγορές να προεξοφλούν με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο, όμως πλέον προεξοφλούνται περισσότερες μειώσεις μέσα στο 2024 και, ειδικότερα, τέσσερις μειώσεις έναντι τριών προηγουμένως. Η Κρ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι δεν σχολιάζει τις κινήσεις των αγορών, όμως ανέφερε ότι η προσαρμογή που έχει γίνει συμβαδίζει αρκετά με τη στάση της ΕΚΤ.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ο οποίος δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα είναι κοντά στο να αποκτήσει τη βεβαιότητα που χρειάζεται για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. «Όταν αποκτήσουμε αυτή τη βεβαιότητα, και δεν είμαστε μακριά από αυτό, θα είναι κατάλληλο να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε τη νομισματική πολιτική», σημείωσε ο Πάουελ.
Εντός αυτών των εξελίξεων, οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες, επέστρεψαν στα κέρδη και μάλιστα με έμφαση. Στη Wall Street o Dow Jones κέρδισε 130,30 μονάδες ή 0,34% κλείνοντας στις 38.791,35 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,03% στις 5.157,36 μονάδες που είναι νέο ιστορικό υψηλό, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,51% στις 16.273,38 μονάδες.
Νωρίτερα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες είχαν επίσης κλείσει ανοδικά. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,17%, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,71% στις 17.842,85 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,77% στις 8.016,22 μονάδες που είναι νέα ιστορικά υψηλά. Ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 33.418,68 μονάδες με άνοδο 0,16%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 10.319,60 μονάδες με άνοδο 1,20%, ενώ ο Stoxx 600 ξεπέρασε τις 500 μονάδες, κλείνοντας στο ιστορικό υψηλό των 503,16 μονάδων με άνοδο 0,99%.
Πρωτύτερα το Χ.Α. - σε μια συνεδρίαση ειδικών συνθηκών – είχε κλείσει διορθωτικά, με αιχμή κυρίως τον τραπεζικό κλάδο, καθώς η ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς «έλυσε» τις αναστολές των πωλητών και όλες τις πρότερες στηρίξεις, οπότε η αγορά – που έτσι κι αλλιώς ήταν χωρίς ουσιαστική αποφόρτιση – κινήθηκε πτωτικά. Η απόκτηση μετοχών από το placement προκάλεσε αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων από θεσμικούς, που είναι πιθανό να συνεχιστεί και σε επόμενες συνεδριάσεις.
Χθες πέρασαν τα πακέτα του placement της Πειραιώς κάτι που εκτόξευσε τον τζίρο της αγοράς στα 1,336 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,213 δισ. ήταν για τις μετοχές της τράπεζες, ενώ ο καθαρός τζίρος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στα 123 εκατ. ευρώ.
Ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε έντονα διορθωτικά, κλείνοντας στις 1.231,49 μονάδες με πτώση 2,86%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση όχι μόνο του 2024, αλλά από τις 9 Οκτωβρίου του 2023, όταν είχε υποχωρήσει 4,80%. Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.425,44 μονάδες με απώλειες 0,53%, βρίσκοντας κάποιες στηρίξεις σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας όπως Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Aegean Airlines, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil, Αλουμύλ, Fourlis κ.α.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το βράδυ έχουμε την ετυμηγορία του οίκου DBRS, όπου δεν αναμένεται (νέα) αναβάθμιση, όμως εκτιμάται ότι στην έκθεσή του θα εκφραστεί θετικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.