Με το κομβικό placement της Τράπεζας Πειραιώς να σπάει τα κοντέρ, καθώς οι προσφορές ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, καθιστώντας αυτή την έκδοση την κορυφαία που έχει καταγραφεί στα χρονικά της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς τέτοια κεφάλαια για μια μετοχή ουδέποτε είχαν «παρελάσει» ξανά από το Χ.Α., η ελληνική αγορά ανεβαίνει άλλη μια κατηγορία στο διεθνές χρηματοπιστωτικό στερέωμα.
Πρόκειται για μια έκδοση που εκτός από μεγάλη επιτυχία της συγκεκριμένης τράπεζας, μαρτυρά και το μέγεθος των κεφαλαίων που περιμένουν να ποντάρουν στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε ελληνικά assets ευρύτερα. Ένας πακτωλός διεθνών κεφαλαίων δείχνει ότι θέλει να επενδύσει σε ελληνικά, αξιόπιστα και με προοπτική assets, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για μια (ακόμα) μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά όπως το Χ.Α. που βρισκόταν επί 13 χρόνια σε επενδυτική… καραντίνα, μακριά από τη μεγάλη «πίτα» της διεθνούς ρευστότητας.
Έτσι, το Χ.Α. δείχνει να βγάζει άκρως επιτυχημένα το μεγάλο τεστ ρευστότητας που ήταν και ένα κομβικό στοίχημα στο οποίο είχε αναφερθεί το BD πρόσφατα. Το ότι στο placement της Πειραιώς πονταρίστηκαν κεφάλαια που ισούνται με το 1/10 της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου, δείχνει το εκτόπισμα των διεθνών επενδυτών και την καταλυτική δύναμή τους.
Τα δισεκατομμύρια που προσφέρουν ξένοι επενδυτές για τις μετοχές της Τρ. Πειραιώς αποτελούν μια πολύ σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, που έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια (σε όρους τιμής προς λογιστική αξία) και είναι ευθέως συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες των τραπεζών της ευρωζώνης.
Θυμίζουμε πως η αγορά μόλις στους τεσσεράμισι τελευταίους μήνες, έφερε εις πέρας και άκρως επιτυχημένα projects που απαίτησαν πολύ μεγάλη ρευστότητα, όπως ήταν το placement της Εθνικής αλλά και της Helleniq Energy, την ΑΜΚ της Intralot, το ομόλογο του Τιτάνα και της Ideal Holdings, τη δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών όπου σηκώθηκαν 738 εκατ. ευρώ, αλλά και το πρόσφατο πενταετές ομόλογο της Intralot.
Παρά το γεγονός ότι «τρέχει» το placement που ολοκληρώνεται σήμερα, στις δύο συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας οι συναλλαγές είναι αυξημένες και πάνω από τους μέσους όρους, τόσο του πρώτου διμήνου, όσο και του 2023. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας η αξία συναλλαγών έφτασε στα 130,49 εκατ. ευρώ, ενώ χθες διαμορφώθηκε στα 124,54 εκατ. ευρώ.
Τα deals και η αφύπνιση του ευρύτερου ταμπλό
Την ίδια ώρα, τα deals στην πληροφορική αλλά και η μεγάλη κινητικότητα σε άλλους κλάδους, έχουν απλώσει τις ημερήσιες συναλλαγές του Χ.Α. σε μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό, με αρκετές μετοχές του Mid Cap να κάνουν τζίρους ανταγωνιστικούς ή και υψηλότερους από τίτλους του FTSE 25.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο μεσαίος χώρος συνεχίζει να δίνει deals, καθώς η Intrakat που προ ενάμιση έτους πουλήθηκε από τον όμιλο Κόκκαλη στην ομάδα των εφοπλιστών και η οποία ανήκει στον Mid Cap, όπως στον Mid Cap ανήκει και η Intracom Holdings που εξαγόρασε την (επίσης εισηγμένη) Κλουκίνας Λάππας και φυσικά στον Mid Cap ανήκει και η Entersoft που εξαγοράστηκε από τον όμιλο Π. Γερμανού, αλλά και η Ideal Holdings που έχει κάνει αλλεπάλληλα deals την τελευταία τριετία.
Εύλογα οι συναλλαγές στον Mid Cap είναι κατακόρυφα αυξημένες τους τελευταίους μήνες, με αιχμή τις Intrakat, Intracom Holdings, Intralot και τώρα την Entersoft, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο συγκεκριμένος δείκτης έκλεισε στις 2.452 μονάδες, επίπεδα που είναι νέα υψηλά 14 ετών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τις 16 Μαρτίου 2010.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει τις συνεδριάσεις μεικτών προσήμων, όπου το ήμισυ των μετοχών του ταμπλό διορθώνει, ενώ το υπόλοιπο ενισχύεται. Αυτό έγινε και χθες, μολονότι οι τρεις από τους τέσσερις κεντρικούς δείκτες κινήθηκαν πτωτικά.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.430,94 μονάδες με πτώση 0,27%, έχοντας κινηθεί σχεδόν στο σύνολο της συνεδρίασης σε πτωτική τροχιά, ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.468,60 μονάδες με πτώση 0,64%, ο Mid Cap είχε καλύτερη εικόνα καθώς ενισχύθηκε κατά 0,15%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε κατά 1,11% στις 1.252,66 μονάδες που όμως ήταν το χαμηλό ημέρας.
Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα η αγορά στην ημέρα ολοκλήρωσης της διαδικασίας της δημόσιας προσφοράς της Πειραιώς, αλλά και με φόντο τη διόρθωση που έκαναν χθες οι αμερικανικοί δείκτες. Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 404,64 μονάδες ή ποσοστό 1,04% κλείνοντας στις 38.585,19 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,02% στις 5.078,65 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq είχε πτώση 1,65% χάνοντας τις 16.000 μονάδες με κλείσιμο στις 15.939,59 μονάδες.
Και οι τρεις δείκτες ήταν – και είναι - «φορτωμένοι» με πολύ μεγάλα κέρδη, οπότε χθες οι επενδυτές επέλεξαν αμυντική στάση, κλειδώνοντας μέρους της ρευστότητας, ενόψει της σημερινής ομιλίας του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, όπου ίσως δώσει νέα στοιχεία για την πορεία των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν πως ο Πάουελ θα επαναλάβει – υπενθυμίσει τη… γραμμή των τελευταίων μηνών ότι η Fed δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια της καθώς θέλει να διασφαλίσει πως ο πληθωρισμός έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.
Πρωτύτερα οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν κλείσει με μεικτά πρόσημα και επίσης περιορισμό του ρίσκου, καθώς αύριο Πέμπτη αναμένεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ, με το ενδιαφέρον να στρέφεται επίσης στην καθοδήγηση που θα δώσει στην αγορά για τα επιτόκια.