ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Omologa, bonds
Φωτο; Shutterstock

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 10ετές, στο 3,46% το αρχικό επιτόκιο

Στόχος είναι η συγκέντρωση ποσού που θα κυμανθεί από 3 έως και 3,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται εκδήλωση μεγάλου ενδιαφέροντος από ισχυρούς διεθνείς επενδυτές.

Ξεκίνησε η πρώτη έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για το 2024, με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το 10ετές ομόλογο, με το αρχικό επιτόκιο να τοποθετείται στο 3,46% (85 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap) και στόχο την άντληση ποσού που θα κυμανθεί από 3 έως και 3,5 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται ότι θα κλείσει εντός της ημέρας.  

Οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Générale έχουν αναλάβει να τρέξουν τη διαδικασία της έκδοσης, ενώ το νέο 10ετές λήγει στις 15 Ιουνίου του 2034. Αυτή είναι και η πρώτη έξοδος της χώρας έπειτα από την ανάκτηση του Investment grade καθώς έως τώρα ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει μόνο σε reopening υφιστάμενων τίτλων.

Η ζήτηση αναμένεται ότι θα είναι κάτι παραπάνω από ισχυρή, με δεδομένο ότι μετά την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τα ελληνικά assets προσελκύουν όλο και περισσότερους ισχυρούς επενδυτές. 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του προγραμματισμού του ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει φέτος σε εκδόσεις ομολόγων έως 10 δισ. ευρώ. Οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2024 διαμορφώνονται στα 18,9 δισ. ευρώ. Τα 5,4 δισ. ευρώ εξ αυτών αφορούν αποπληρωμές χρέους, τα 4,85 δισ. ευρώ πληρωμές τόκων, τα 12 δισ. ευρώ πρόωρες αποπληρωμές στις οποίες θα προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο –όπως η μείωση του αποθέματος εντόκων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, οι περαιτέρω πρόωρες πληρωμές δόσεων των διμερών δανείων GLF, και νέες ανταλλαγές ομολόγων (buybacks) τα οποία λήγουν στα επόμενα 2-3 χρόνια– και τα 3,5 δισ. ευρώ αφορούν άλλες υποχρεώσεις, τη στιγμή που το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 6,9 δισ. ευρώ.

Τα 8,9 δισ. ευρώ (έπειτα από τα 10 δισ. ευρώ περίπου που θα αντληθούν από τις αγορές) θα καλυφθούν από εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και από άλλες εισροές κεφαλαίων της Ε.Ε οι οποίες τοποθετούνται στα 4,195 δισ. ευρώ, εισπράξεις ύψους 1,16 δισ. ευρώ από μετοχικές και επενδυτικές συμμετοχές, και από τη χρήση 3,6 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ το χρέος αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 3,268 δισ. ευρώ.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ