ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 DATA
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Κρατιέται σε επίπεδα ρεκόρ 10ετίας το ΧΑ, ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι

Κατοχυρώνει τις 1.350 μονάδες ο Δείκτης και βάζει πλώρη για 1.365 και 1.400 μονάδες. Θετική ειδησεογραφία, ανθεκτικότητα σε διορθώσεις και διάχυση επενδυτικού ενδιαφέροντος δίνουν ρυθμό στην αγορά.

Με τους καλύτερους οιωνούς, όπως ακριβώς ξεκίνησε τον μήνα, δείχνει να κλείνει (και) τον Ιανουάριο το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τρεις συνεδριάσεις πριν την ολοκλήρωσή του, τα κέρδη για δείκτες και μετοχές είναι σημαντικά, φτάνοντας έως το +24% για τον FTSE 25 και έως το +15,5% για τον Mid Cap, ενώ στις μικρότερες αποτιμήσεις και στην ακραία περιφέρεια υπάρχουν αποδόσεις που ξεπερνούν και το 40%.

Το συνολικό αποτύπωμα της αγοράς είναι καλό, εν μέσω πλουραλισμού στις επιλογές, ενδοσυνεδριακών διορθώσεων, απουσία έξαλλων και ισοπεδωτικών πρακτικών άλλων εποχών, με ποιοτικές διαφοροποιήσεις, αλλά και διαρκή εναλλαγή πρωταγωνιστών.

Εν μέσω βελτιωμένου διεθνούς κλίματος, καθώς οι αγορές επιμένουν να προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων και ενθαρρύνονται από τις εξαιρετικές επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας, το Χ.Α. δείχνει να θέλει να κατοχυρώσει την περιοχή των 1.350 – 1.360 μονάδων, επίπεδα που είναι υψηλά δέκα περίπου ετών, ανοίγοντας το δρόμο πλέον για να κινηθεί υψηλότερα, προς τις 1.400 μονάδες.

Η αγορά είναι «καθαρή» τεχνικά, συγκρίσεις σε επίπεδο Γενικού Δείκτη με παλαιότερες εποχές δεν ευσταθούν, καθώς έχει αλλάξει εντελώς το μωσαϊκό στάθμισης των μετοχών αλλά και όλοι οι επιμέρους συσχετισμοί, ενώ, παρά το ράλι του 2023, οι αποτιμήσεις και εν γένει το «ζύγισμα» της κεφαλαιοποίησης της αγοράς συγκριτικά με το ΑΕΠ, δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλα περιθώρια ανοδικής διόρθωσης και περαιτέρω αποκατάστασης.

Πλέον, και ενώ απομένουν τρεις συνεδριάσεις για τη λήξη του πρώτου μήνα του 2024, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 5,24%, ο FTSE 25 κερδίζει 6,03%, ο Mid Cap είναι στο +3,90% βελτιώνοντας κατακόρυφα τη συμπεριφορά του αυτή την εβδομάδα, ενώ ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει άνοδο 8,02%.

Η εβδομάδα που παρήλθε ήταν ιδιαίτερα πλούσια σε γεγονότα και εξελίξεις που έδωσαν νέα «καύσιμα» στους επενδυτές, με το Χ.Α. να έχει συγκρατημένη και ορθολογική άνοδο το πενθήμερο. Ο Γ.Δ. κέρδισε την εβδομάδα σε ποσοστό 1,56%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,45%, ο Mid Cap ξεχώρισε με έμφαση έχοντας άνοδο 4,55%, κάτι που πρωτίστως οφείλεται στις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη (Intracom Holdings και Intraot), ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,20%, κάτι που δείχνει ότι δεν ήταν ο πρωταγωνιστής.

Από τις επιδόσεις των δεικτών, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η άνοδος του Χ.Α. διαχέεται και σε μετοχές πέραν των τραπεζών και των blue chips, με αρκετά «χαρτιά» μικρότερης αποτίμησης έως και περιφέρειας να δίνουν σημαντικές αποδόσεις.

Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε το εξαιρετικά επιτυχημένο road show που έκανε η ΔΕΗ στο Λονδίνο, την εκδήλωση της Mytilineos στην ίδια πόλη για τα δέκα χρόνια παρουσίας στη Μ. Βρετανία, το επίσης επιτυχημένο συνέδριο της ΕΧΑΕ και της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, την έναρξη των δημοσίων εγγραφών για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, τα αποτελέσματα – ρεκόρ του ομίλου Mytilineos, αλλά και τη χθεσινοβραδινή ετυμηγορία του οίκου Scope για την ελληνική οικονομία.

Ο οίκος δεν προχώρησε σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, διατηρώντας την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας ΒΒΒ- που είχε δώσει στην Ελλάδα από τον Αύγουστο, ενώ διατηρεί σταθερές προοπτικές. Θυμίζουμε πως σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) βαθμολογούν τη χώρα ήδη οίκοι όπως Fitch και Standard and Poor’s, αλλά και οι μικρότεροι DBRS και R&I από τα τέλη του 2023, ενώ «εκκρεμεί» η (φετινή) ετυμηγορία της Moody’s, η οποία έχει την Ελλάδα ένα «σκαλί» χαμηλότερα (στο Ba1) μετά από διπλή αναβάθμιση τον Σεπτέμβριο.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης στέκεται στο γεγονός ότι μόλις στις πρώτες 19 εργάσιμες του 2024, η αγορά έχει βγάλει εις πέρας σημαντικά projects όπως το ομόλογο της Autohellas που πέτυχε καλή υπερκάλυψη, τα ομόλογα των Eurobank και Εθνικής, το placement για το 5,8% της ΓΕΚ, αλλά και την έναρξη της δημόσιας εγγραφής του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.

Ειδικά για το Αεροδρόμιο τονίζει πως είναι το επόμενο ορόσημο της αγοράς, καθώς ο βαθμός κάλυψης σε Αμερική, Ευρώπη και Ελλάδα θα είναι μια έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος όχι μόνο για την συγκεκριμένη εταιρεία αλλά για το σύνολο της ελληνικής αγοράς.

Μάλιστα σημειώνει πως είναι η πρώτη Δημόσια Προσφορά μετοχών «διεθνών προδιαγραφών» και μεγέθους άνω του 1 δισ. ευρώ σε συνολική αξία κεφαλαιοποίησης που υλοποιείται μετά την εισαγωγή των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή τον Νοέμβριο του 2007. Η επιτυχία του εγχειρήματος και μετά την εισαγωγή των μετοχών θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες της αγοράς να υποστηρίξει ανάλογα εγχειρήματα βγάζοντας ενδεχομένως το Ελληνικό Χρηματιστήριο από μια μακρά περίοδο συρρίκνωσης επιλογών και εσωστρέφειας.

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως ο Γ.Δ. δείχνει να «δυσκολεύεται» να πατήσει γερά και να βγάλει δυναμική στην άνοδο, αλλά φαίνεται ότι η προτεραιότητα των αγοραστών είναι η απορρόφηση της βραχυπρόθεσμης προσφοράς και η δημιουργία βάσης από την οποία θα ξεκινήσει η επόμενη ανοδική διαφυγή.

Οι ταλαντωτές βρίσκονται οριακά χαμηλότερα από τις υπερτιμημένες ζώνες τιμών έχοντας ωστόσο ανοδικές αποκλίσεις από τα υψηλά τους στην αρχή του έτους. Ο MACD παραμένει αναποφάσιστος έχοντας δώσει διαδοχικά σήματα αγορών και πωλήσεων (Τετάρτη και Πέμπτη), φαινόμενο σύνηθες σε τάσεις συσσώρευσης μετά από μεγάλες κινήσεις της αγοράς.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Fast Finance ΑΕΠΕΥ τονίζουν πως οι 1.345 μονάδες πλέον έχουν γίνει η πρώτη σημαντική στήριξη για το Γ.Δ., ενώ οι 1.365 μονάδες είναι ο κύριος στόχος για τη συνέχιση της ανόδου. Επίσης τονίζουν πως πλέον είμαστε σε φάση που μπορεί να μπουν πιο μαζικά κεφάλαια στην Αγορά και να αυξηθεί σημαντικά ο τζίρος.

Τονίζουν επίσης πως η εισαγωγή του Δ.Α.Α στο Χ.Α. είναι καλό επενδυτικό προϊόν και η συγκυρία είναι επίσης καλή, καθώς αγορά φαίνεται να έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Έτσι, δεν «καίγεται» η εισαγωγή, τουναντίον μπορεί κάποιος να πάρει τα κέρδη του και να συνεχίσει να τοποθετείται, ή ακόμα και να ανοίξει τη διασπορά του σε ένα καλό, όπως φαίνεται, «χαρτί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.