ΓΔ: 2219.32 0.59% Τζίρος: 268.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χρηματιστήριο και αγορές
Φωτο: Shutterstock

Μake or break η υπέρβαση των 1.350 μονάδων για το Χρηματιστήριο

Τεχνικά, θα παρακολουθήσουμε τη συμπεριφορά του ΓΔ πέριξ του κρίσιμου επιπέδου των 1.350 μονάδων, το οποίο αποτελεί το make-or-break προς τις 1.500 ή τις 1.100 για το υπόλοιπο του έτους. Γράφει ο Π. Στεριώτης*.

Με τον Γενικό Δείκτη στα πολυετή υψηλά του, είναι δύσκολο – αν όχι γραφικό – να υποστηρίξουμε το σενάριο της «αρκούδας». Διεθνώς, και ενώ αυτές τις ώρες οι αγορές αποτιμούν τα σημερινά στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ, οι αγοραστές Μετοχών διατηρούν τη μακροπρόθεσμη τάση υπέρ τους, τη στιγμή, πάντως που τα κρατικά ομόλογα εμφανίζουν σημάδια «κούρασης» λόγω profit taking.

Τη στιγμή που οι Κεντρικές Τράπεζες φαίνεται να υποκύπτουν στις “πιέσεις” αποκλιμάκωσης των επιτοκίων παρέμβασης, η αξία του χρήματος βαίνει μειούμενη, γεγονός που ωθεί πολλούς επενδυτές στη λύση της προστασίας μέσω της διασποράς χαρτοφυλακίου στις Μετοχές.

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει στον Nasdaq, με τις μετοχές τεχνολογίας να “αφήνουν πίσω” όσους διστάζουν. Όσο το “τρένο” των αποτιμήσεων τρέχει, όλο και περισσότεροι θα σπεύδουν να τοποθετηθούν και θα είναι τότε που η αγοραστική ευφορία θα δημιουργήσει συνθήκες “φούσκας έτοιμης να σκάσει”.

Εν τω μεταξύ βρισκόμαστε ακόμη σε ημερολογιακά θετική περίοδο,, με το «φαινόμενο του Ιανουαρίου» να συμβαδίζει με το bull market. Πάντως, το «φαινόμενο του Ιανουαρίου», όπως και κάθε άλλη «ανωμαλία» των αγορών η οποία γίνεται ευρέως γνωστή στο επενδυτικό κοινό, έχει αρχίσει και εξασθενεί διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

Η ίδια η πράξη θα δείξει αν το φαινόμενο θα έχει ισχύ φέτος ή αν θα επικρατήσει η θεωρία της «αποτελεσματικής αγοράς», σύμφωνα με την οποία οι τιμές των περιουσιακών στοιχειών δεν είναι προβλέψιμες. Σε κάθε περίπτωση, η μάχη κατά του πληθωρισμού θα έχει ακόμη πολλά «επεισόδια» κατά τη διάρκεια αυτού του οικονομικού κύκλου.

Στα καθ' ημάς, το χρηματιστήριο υψηλής διακυμανσιμότητας/χαμηλού βάθους, όπως το ελληνικό, διαθέτει πληθώρα τίτλων οι οποίοι θα μπορούσαν να υπεραποδώσουν σε ένα γενικότερο εποχιακό ή κυκλικό ανοδικό «κύμα», αλλά η επενδυτική διαδικασία πρέπει να συνυπολογίζει μεγάλο αριθμό παραγόντων, με σημαντικότερο στη παρούσα φάση τη βελτίωση της οπτικής για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών και μεταρρυθμίσεων.

Τεχνικά, θα παρακολουθήσουμε τη συμπεριφορά του ΓΔ πέριξ του κρίσιμου επιπέδου των 1.350 μονάδων, το οποίο αποτελεί το make-or-break προς τις 1.500 ή τις 1.100 για το υπόλοιπο του έτους.

*Ο Πέτρος Στεριώτης είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο, Μετοχές, Αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Σε πλήρη εξέλιξη το "January Effect" στο XA, δεκάδες μετοχές σε νέα υψηλά

Το λεγόμενο January Effect είναι σε πλήρη εξέλιξη στο Χρηματιστήριο και ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο +4,65% φτάνοντας σε νέα υψηλά 16ετίας. Πρωταγωνιστούν με +11,56% οι τράπεζες. 44 μετοχές έχουν δει τον Ιανουάριο νέα υψηλά.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέα υψηλά 16 ετών το ΧΑ με τράπεζες και επιλεκτικές αγορές σε blue chips

Στις 2.219,59 μονάδες με άνοδο 0,59% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης δεχόμενος ώθηση από τις εκθέσεις των ξένων αναλυτών. Άλμα 8% για την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και κέρδη που ξεπέρασαν το 2% για Εθνική και Aktor.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν τη διασπορά τους στο Χρηματιστήριο

Συνολικά 13 εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν την ελεύθερη διασπορά των μετοχών μετά τον έλεγχο της ΕΧΑΕ, λαμβάνοντας επιπλέον παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Έξι εταιρείες έχουν βελτιώσει τη διασπορά.
Γραφήματα χρηματιστηρίου οθόνη
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Το μυστήριο των Μπαρμπάντος με πωλήσεις μετοχών 200 εκατ.

Το Μπαρμπάντος βρέθηκε απρόσμενα στην κορυφή των πωλητών του Χ.Α., με δύο κωδικούς να ρευστοποιούν μετοχές αξίας 193 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Πωλητές και τον Δεκέμβριο οι ξένοι επενδυτές.