ΓΔ: 2230.79 -0.71% Τζίρος: 130.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:31:42
Τζον Χίλι
Ο Τζον Χίλι, υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε δημόσια εμφάνιση στο Λονδίνο.

Χίλι: Το Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία στην Κύπρο

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε το κοινοβούλιο για την ενίσχυση στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, με αποστολή αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων, ενώ τα ΜΜΕ αναδεικνύουν την επίσκεψη Μακρόν στην Κύπρο και τη θερμή υποδοχή.

Την ώρα που ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι παρουσίαζε στο βρετανικό κοινοβούλιο τις ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενίσχυση των στρατιωτικών του δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην Κύπρο, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έδιναν έμφαση στην επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο νησί και στη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης. 

Η Daily Mail σχολίασε χαρακτηριστικά, κάτω από φωτογραφία του εναγκαλισμού των δύο ηγετών, «η αγκαλιά που ντρόπιασε τον Στάρμερ».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες ένα κοινοτικό κέντρο στο Λονδίνο, ενώ ο υπουργός του, επιχειρώντας να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, παρουσίασε λεπτομερώς την ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών μέσων στη Μέση Ανατολή. 

Ανέφερε ότι έχουν σταλεί τέσσερα επιπλέον μαχητικά Typhoon, τρία ελικόπτερα Wildcat και ένα ελικόπτερο Merlin, ενώ το αντιτορπιλικό HMS Dragon αναμένεται να αποπλεύσει τις επόμενες ημέρες.

Ο Χίλι σημείωσε πως η βρετανική αεροπορία έχει ήδη πραγματοποιήσει πάνω από 230 ώρες πτήσεων, με οκτώ μαχητικά αεροσκάφη να επιχειρούν από το Κατάρ στο πλαίσιο κοινής βρετανο-καταριανής μοίρας. 

Από τον Ιανουάριο, οι βάσεις στην Κύπρο έχουν ενισχυθεί με 400 άτομα, κυρίως ομάδα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι, ο υπουργός δήλωσε ότι το ντρόουν προερχόταν πιθανότατα από τον Λίβανο ή το Ιράκ. Τα συντρίμμια του εξετάζονται από ειδικούς για να διαπιστωθεί η προέλευσή του.

Ο Χίλι, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο, υπογράμμισε ότι οι βρετανικές δυνάμεις στο νησί βρίσκονται σε καθημερινή ετοιμότητα λόγω των συνεχών αεροπορικών συναγερμών και αντιμετωπίζουν άμεσα τις επιπτώσεις της κλιμακούμενης κρίσης στην περιοχή.

Κλιμάκωση στην περιοχή και επιχειρήσεις εκκένωσης

Ο υπουργός επισήμανε ότι το Ιράν έχει ήδη εκτοξεύσει περισσότερους από 500 βαλλιστικούς και άλλους πυραύλους, καθώς και πάνω από 2.000 ντρόουν, εναντίον στόχων σε διάφορες χώρες. 

Μόνο την πρώτη ημέρα των επιθέσεων επλήγησαν δέκα χώρες, με στόχους τόσο στρατιωτικούς όσο και πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων στο Ντουμπάι, εγκαταστάσεων στο Μπαχρέιν και του εθνικού αεροδρομίου στο Κουβέιτ.

Τέλος, ο Χίλι ανέφερε ότι το Λονδίνο συνεχίζει τις επιχειρήσεις προστασίας και απομάκρυνσης πολιτών από τη Μέση Ανατολή. Όπως είπε, περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει παρουσία στις βρετανικές αρχές, ενώ πάνω από 37.000 Βρετανοί υπήκοοι έχουν ήδη απομακρυνθεί από την αρχή της κρίσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Ενίσχυση βάσεων στην Κύπρο με δύο ελικόπτερα Wildcat

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια των βάσεων στην Κύπρο είναι προτεραιότητα, μετά την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι, και ανακοίνωσε ενισχύσεις, με στρατιωτικά μέσα και ελικόπτερα Wildcat που φτάνουν αύριο στο νησί.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Cyprus Forum London: Στο επίκεντρο οι υβριδικές απειλές στη Βρετανία

Στο Cyprus Forum London, που πραγματοποιείται σήμερα στην Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου, συζητούνται υβριδικές απειλές, κυβερνοασφάλεια και στρατηγική ΕΕ-ΗΒ, με στόχο τον διάλογο για την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινή δήλωση ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας για τη μετανάστευση

Στο Europe Gulf Forum, οι ηγέτες Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας τόνισαν την ανάγκη αποφυγής μεταναστευτικής κρίσης όπως το 2015, συμφωνώντας στη συνέχιση συζητήσεων σε τέσσερις βασικούς άξονες εργασίας.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Πρίγκιπας Χάρι: «Βαθιά ανησυχητικός» ο αντισημιτισμός στη Βρετανία

Ο πρίγκιπας Χάρι τόνισε πως η άνοδος του αντισημιτισμού στη Βρετανία είναι ανησυχητική και ότι καμία διαμαρτυρία για τη Μέση Ανατολή δεν δικαιολογεί το μίσος προς ανθρώπους ή θρησκείες, καλώντας σε ενότητα και αλληλεγγύη.
Αντιτορπιλικό HMS Dragon
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανικό πολεμικό πλοίο στη Μέση Ανατολή για τα Στενά του Ορμούζ

Η Βρετανία στέλνει το αντιτορπιλικό HMS Dragon στη Μέση Ανατολή, στο πλαίσιο διεθνούς προσπάθειας για προστασία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, σε συνεργασία με τη Γαλλία και άλλες χώρες για ασφάλεια των εμπορικών θαλάσσιων δρόμων.