Σε οπισθοχώρηση από τα επίπεδα ρεκόρ όπου βρίσκονταν υποχρέωσε τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες η νέα ανακοίνωση στοιχείων για την απασχόληση, ενώ στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια έκλεισαν μια πολύ καλή εβδομάδα, την καλύτερη από τον Δεκέμβριο του 2016, με πτώση, καθώς επικράτησαν ανησυχίες για τις επιπτώσεις της επιδημίας στην Κίνα, αλλά και για ενδεχόμενη επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας.
Λίγο μετά τις 8.00 μ.μ., ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε σχεδόν κατά 0,70%, ο S&P 500 κατά 0,30% και ο Nasdaq κατά 0,20%. Ο ευρύς δείκτης ευρωπαϊκών μετοχών Stoxx 600 διέκοψε, στο κλείσιμο των συναλλαγών, το ανοδικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων, κλείνοντας 0,2% χαμηλότερα, κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας των γερμανικών και βρετανικών μετοχών.
Οι σημερινές ανησυχίες στην Νέα Υόρκη έχουν μακροοικονομική αναφορά, καθώς ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 225.000 νέες θέσεις εργασίας, πολύ περισσότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 160.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο.
Αν και αυτή η είδηση είναι θετική, οι επενδυτές φοβούνται ότι, αν η οικονομία ξεπεράσει τις αναμενόμενες επιδόσεις της, η Fed ενδέχεται να αλλάξει την ανακοινωθείσα στρατηγική της για τα επιτόκια και, αντί να τα διατηρήσει σταθερά φέτος, να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων για να «αποθερμάνει» την οικονομία.
Οι τεχνολογικές μετοχές, που είχαν τα πρωτεία αυτή την εβδομάδα, σημείωσαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση και ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε σε πτώση τον S&P 500.
Οι ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών από περισσότερες από 300 εισηγμένες που μετέχουν στον S&P 500 ήταν πάντως ενθαρρυντικές, καθώς περίπου 70% των εταιρειών ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.
Στην Ευρώπη, η επιδημία στην Κίνα αποτέλεσε παράγοντα προβληματισμού για τους επενδυτές, καθώς ανακοινώθηκε από την βρετανική εταιρεία μόδας Burberry Group πρόβλεψη για μειωμένη ζήτηση λόγω της επιδημίας, υπενθυμίζοντας στους επενδυτές ότι οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα δεν έχουν εξαντληθεί.
Επιπλέον, τα στοιχεία που έδειξαν τη σοβαρότερη υποχώρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Γερμανία αυτή τη δεκαετία διατάραξαν τις θετικές προσδοκίες των αγορών για ανάκαμψη στην Ευρώπη, με πολλούς αναλυτές να επισημαίνουν ότι επανέρχεται στο προσκήνιο ο φόβος για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.