ΓΔ: 1411.61 0.38% Τζίρος: 18.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:32:36 DATA
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Συγκεντρώνει δυνάμεις η αγορά για να επιχειρήσει τη νέα υπέρβαση

Στο κατώφλι των 1.300 μονάδων βρίσκεται εκ νέου μετά από τρεισήμισι μήνες το ελληνικό χρηματιστήριο και μένει να δούμε αν θα βρει δυνάμεις για τη νέα υπέρβαση αυτή την εβδομάδα.

Στην τελευταία ολοκληρωμένη χρηματιστηριακή εβδομάδα του έτους μπαίνει από σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς πλέον έχουν απομείνει οκτώ συνεδριάσεις για τη λήξη μιας εξαιρετικής χρονιάς, που έφερε την αγορά στις πρώτες θέσεις των κερδών παγκοσμίως, έχοντας εντελώς αναβαθμισμένο προφίλ από πλευράς όγκων, τζίρων αλλά και εισροών «φρέσκων» κεφαλαίων συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

H αγορά έχει σβήσει εντελώς τη διόρθωση Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου και πλέον βρίσκεται ξανά στο στοίχημα επανόδου πάνω από το όριο ψυχολογίας των 1.300 μονάδων, που θα την φέρει και στην τελική ευθεία της επαναπροσέγγισης των υψηλών 9,5 ετών και την περιοχή των 1.350 μονάδων.

Μολονότι το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου δεν είναι και η πλέον αντιπροσωπευτική περίοδος για το «ζύγισμα» της φυσιογνωμίας της αγοράς, η εικόνα που παρουσιάζει και το Χ.Α.παραπέμπει σε συγκέντρωση δυνάμεων για τη νέα υπέρβαση.

Οι όγκοι και οι τζίροι, βοηθούμενης και της συγκυρίας των πολλαπλών πακέτων, των  placements, αλλά και της αναδιάρθρωσης διεθνών δεικτών, παραμένουν σε πολύ ικανοποιητικό για την εποχή επίπεδο, αν και αυτή την εβδομάδα εύλογα αναμένεται ηπιότερο τέμπο, οπότε ο ημερήσιος τζίρος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κάτω των 100 εκατ. ευρώ.

Καθημερινά υπάρχει μια ενδιαφέρουσα εναλλαγή στους πρωταγωνιστές, που από τη μία βοηθά το Γενικό Δείκτη να κρατηθεί πλησίον των υψηλών του, από την άλλη ανατροφοδοτεί τους κωδικούς με ρευστότητα, συντηρώντας τη δυναμική.

Την περασμένη εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 109,5 εκατ. ευρώ, πολύ κοντά στη μέση επίδοση του 2023 που είναι στα 111,5 εκατ. ευρώ, η οποία είναι αυξημένη κατά 50,8% έναντι του 2022 και προσιδιάζει με την επίδοση του Χρηματιστηρίου το 2014, ήτοι εννέα χρόνια πίσω.

Το καλό είναι ότι η αγορά έβγαλε με αξιοσημείωτη επιτυχία ένα απαιτητικό δίμηνο από πλευράς ρευστότητας, χωρίς να «στεγνώσει» το σύστημα, εν αντιθέσει με άλλες περιόδους τα προηγούμενα χρόνια που σε κάθε σοβαρή αφαίμαξη κεφαλαίων για ΑΜΚ ή ομόλογο, οι συναλλαγές στην ευρύτερη αγορά έπεφταν κατακόρυφα.

Η αγορά έβγαλε με επιτυχία το μεγάλο placement του 22% της Εθνικής, την πώληση του 10% της Alpha Bank, τις εκδόσεις ομολόγων των Τιτάν και Ideal Holdings, την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου της Intralot, ενώ υπήρξαν και νέες εισαγωγές μετοχών όπως Optima Bank, Trade Estate, Orilina ΑΕΕΑΠ.

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης κράτησε την επαφή του με τις 1.300 μονάδες, καθώς μολονότι ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τις 1.285,93 μονάδες (-0,73%), εντούτοις έκλεισε στις 1.290,79 μονάδες με πτώση 0,35%. Ήταν μια συνεδρίαση που κυριάρχησε η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell και EuroStoxx, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα. Μετά το πρόσφατο placement της Helleniq Energy που ανέβασε το free float, αυξάνεται και η στάθμιση της μετοχής στο δείκτη FTSE All World από 19,053% σε 30,05%. Παράλληλα, οι Optima Bank και Epsilon Net επίσης εισάγονται στους δείκτες EuroStoxx.

Έτσι στο φινάλε της συνεδρίασης έγινε rebalancing όπου οι συναλλαγές διπλασιάστηκαν και από τα 96 εκατ. ευρώ που ήταν έως τις 17:00 μ.μ. εκτοξεύτηκαν στο τέλος στα 180,88 εκατ. ευρώ. Τα 167,57 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις 25 μετοχές του Large Cap, εκ των οποίων τα 71,3 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Στην Εθνική Τράπεζα, η οποία συνεχίζει να δεσπόζει σε όλη την αγορά από την ημέρα της πώλησης του 22% του ΤΧΣ, διακινήθηκαν το πενθήμερο συναλλαγές 98,5 εκατ. ευρώ, ενώ την Παρασκευή έγινε τζίρος 31,48 εκατ. ευρώ. Στην Helleniq Energy διακινήθηκαν 18,23 εκατ. ευρώ, στον ΟΠΑΠ 17,65 εκατ. ευρώ και στην Alpha Bank 16 εκατ. ευρώ.

Συνολικά την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Δ. είχε άνοδο 1,23%, ο FTSE 25 κέρδισε 1,36%, ο Mid Cap +1,14% και ο τραπεζικός +2,72%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 38,83%, ο FTSE 25 κερδίζει 38,61%, ο Mid Cap είναι στο +56,37%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με άνοδο 65,21%. Το Χ.Α. είναι δεύτερο σε απόδοση στο τρέχον έτος πίσω από το +41% του Nasdaq, σε ό,τι αφορά αγορές με σταθερό και όχι πληθωριστικό νόμισμα.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει ότι οι τζίροι διατηρούν μια ασυνήθιστη για τα εποχικά δεδομένα ανθεκτικότητα, θυμίζοντας ότι ο φετινός Δεκέμβριος έως τώρα, έχει συναλλαγές υψηλότερες κατά 69% έναντι του περυσινού, με «τη δυναμική να διαχέεται σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων».

Ο αναλυτής σημειώνει πως «ο Δεκέμβριος δημιουργεί προσδοκίες για τις δυνατότητες της ελληνικής αγοράς, καθώς πέρα από τις ονομαστικές αναβαθμίσεις, φαίνεται ότι υπάρχουν πλέον δυνάμεις για ουσιαστικές κινήσεις χρηματοδότησης των επιχειρήσεων βοηθώντας να εμπεδωθεί ένα κλίμα μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης».

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει πως «οι αγορές πλέον τιμολογούν με πιθανότητα πάνω από 70% το ενδεχόμενο η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2024 για πρώτη φορά μετά τον διετή κύκλο αύξησης που ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου του 2022».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα σημειώνει πως «ο Γενικός Δείκτης αφού δοκίμασε για πρώτη φορά μετά τις 4 Σεπτεμβρίου τα επίπεδα των 1.300 μονάδων, διόρθωσε σχετικά ήπια προς τις 1.280 μονάδες. Η υποχώρηση ήταν εν μέρει δικαιολογημένη μετά την προσέγγιση υπερτιμημένων ζωνών στους ταλαντωτές και την κόπωση που παρατηρήθηκε στην ανοδική δυναμική στο κλείσιμο της Πέμπτης. Η κίνηση ωστόσο προς τις 1,300 μονάδες επανέφερε τον MACD σε ανοδική τροχιά διατηρώντας παράλληλα την πλαγιοανοδική τάση από τις αρχές Οκτωβρίου. Το ανοδικό σενάριο παραμένει σε ισχύ όσο ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται πάνω από τις 1.260 μονάδες, η αντίσταση πριν τα υψηλά έτους τοποθετείται στις 1.300 μονάδες για την διάσπαση της οποίας θα απαιτηθούν σημαντικές συναλλακτικές προϋποθέσεις».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, τονίζει πως «τεχνικά το νέο σημαντικό δεδομένο είναι ότι πλέον το ημερήσιο stop είναι πολύ κοντά στις 1.258 μονάδες σε κλείσιμο ημέρας. Αυτό από μόνο μπορεί να μας βοηθήσει στην λήψη αποφάσεων τόσο για νέες αγορές όσο και για profit taking στις υπάρχουσες θέσεις μας. Η ζώνη των 1.310 – 1.320 μονάδων είναι αντίσταση στην διάρκεια της εβδομάδας και τυχόν κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει αν μη τι άλλο τα υψηλά έτους στην ζώνη των 1.350 μονάδων.

Θυμίζουμε ότι σε μεγάλη εικόνα ο δρόμος έχει ανοίξει για την περιοχή των 1.600 μονάδων, που αν όλα πάνε καλά μπορεί να την δούμε στην διάρκεια του νέου έτους. Μένουν οκτώ συνεδριάσεις για το κλείσιμο του 2023 με την αγορά να χαρίζει μεγάλες αποδόσεις και κέρδη. Το καλό είναι ότι δεν είδαμε ιδιαίτερες υπερβολές και γρήγορες κινήσεις με την κίνηση να είναι ξεκάθαρα bull. Είναι δεδομένο ότι όσο ο χρόνος περνάει και η αγορά χαρίζει αποδόσεις θα φέρνει συνεχώς νέους επενδυτές στην αγκαλιά της. Θεωρούμε ότι και το 2024 θα είναι μια χρονιά γεμάτη επιχειρηματικές ειδήσεις και συνεχόμενες αναβαθμίσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η αιχμηρή διόρθωση στο ΧΑ, η ΕΚΤ και η νευρικότητα ενόψει των εκλογών

Εντός πλαισίου η διόρθωση από τα υψηλά των 1.500 μονάδων, τονίζει στο BD ο Ν. Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής. Νευρική αναμονή για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και τις ευρωεκλογές.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Πήραν πάλι τα ηνία οι τράπεζες στο ΧΑ και οδηγούν την ανοδική αντίδραση

Η αγορά βρίσκει πάλι ρυθμό μετά τη διόρθωση του Μαΐου, κλειδί για τη συνέχεια η πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Ο ρόλος των εκλογών στους υπολογισμούς των ξένων θεσμικών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το αίνιγμα του Ιουνίου στο χρηματιστήριο: Οι προσδοκίες και τα βαρίδια

Η σημαντική διόρθωση μέσα στον Μάιο δημιουργεί προσδοκίες για αντίδραση. Ικανοποιητικά τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Παραδοσιακά δύσκολος μήνας ο Ιούνιος, επιβαρύνεται και από τις αποκοπές μερισμάτων.