ΓΔ: 1469.25 0.37% Τζίρος: 78.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ψυχραιμία σε Ευρώπη - Νέα Υόρκη, παρά τη βουτιά στην Σαγκάη

Ανοδικά ξεκίνησε η Wall Street που καλύπτει το χαμένο έδαφος της Παρασκευής με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κινούνται σε θετικό πρόσημο. Μεγάλη πτώση στην Κίνα στην πρώτη συνεδρίαση μετά την εορταστική περίοδο.

Δυναμικό ξεκίνημα για την Wall Street που καλύπτει το χαμένο έδαφος από τη συνεδρίαση της Παρασκευής όταν και σε κατάσταση πανικού οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις αναζητώντας ασφαλή καταφύγια από τον κινεζικό κοροναϊό. Το θετικό κλίμα είχε διαφανεί από νωρίς και την άνοδο των futures του S&P500 και Nasdaq, με τις ευρωπαϊκές αγορές να καταγράφουν θετικό πρόσημο.

Στη Wall Street ο δείκτης Dow Jones σημειώνει κέρδη 1,20% στις 28.596 μονάδες, με τον Nasdaq να καταγράφει άνοδο 1,52% και ο S&P500 ενισχύεται κατά 1,22%.

Στις ευρωπαϊκές αγορές ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,58% στις 413,08 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 0,57% στις 13.058 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 στη πρώτη συνεδρίαση μετά το Brexit καταγράφει κέρδη 0,91% στις 7.354 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται κατά 0,72% στις 5.848 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο o δείκτης IBEX στη Μαδρίτη κινείται ανοδικά 0,41% στις 9.4122 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο καταγράφει κέρδη 0,84% στις 23.437 μονάδες.

Βουτιά 8% στην Κίνα παρά τα μέτρα στήριξης

Η πρώτη συνεδρίαση του κινεζικού χρηματιστηρίου μετά την εορταστική περίοδο, ήταν η χειρότερα μέρα των τελευταίων 5 ετών επιβεβαιώνοντας τους φόβους των επενδυτών, παρά τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του κινεζικού κοροναϊού στην οικονομία της χώρας.

Η ρυθμιστική Αρχή του κινεζικού χρηματιστηρίου απαγόρευσε το short-selling ενώ η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε πρωτοφανή στα χρονικά παρέμβαση παροχής ρευστότητας με πράξεις reverse repos, συνολικού ύψους 1,2 τρισ. γιουάν, δηλαδή περίπου 173 δισ. δολ. Από αυτό το ποσό, το μεγαλύτερο μέρος, πάνω από 1 τρισ. γιουάν, αφορούν την ανανέωση πράξεων παροχής ρευστότητας που θα έληγαν σήμερα, ενώ η καθαρή νέα ρευστότητα, όπως υπολογίζεται από το Bloomberg, θα ανέλθει σχεδόν σε 22 δισ. δολ.

Ο δείκτης CSI 300 των εταιρειών σε Σαγκάη και Σενζεν έκλεισε με απώλειες 8,45% ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να καταγράφει απώλειες μέχρι και 9,1%. Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2015 μετά το σκάσιμο της φούσκας στην αγορά ακινήτων. Τηλεπικοινωνίες, τεχνολογία και παραγωγή αγαθών οδήγησαν την πτώση του δείκτη με τον Shanghai Composite να καταγράφει απώλειες 7,72%. Το γουάν κατρακύλησε περισσότερο από 1% σε σχέση με το δολάριο.

Στη πρώτη συνεδρίαση 3.500 μετοχές κατέγραψαν πτώση 10% που είναι το ημερήσιο όριο. Την ίδια στιγμή η διάρκεια και η έκταση που θα έχει ο κινεζικός κοροναϊός είναι δύσκολο να προβλεφθεί και υπάρχει αμφιβολία πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα έχει σύντομα έτοιμο ένα εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Προσεκτικές κινήσεις στις αγορές μετά τις αναταράξεις της Wall Street

Διατηρείται η ανοδική τάση στις ευρωπαϊκές αγορές που ανακάμπτουν μετά τις εκλογές σε Βρετανία και Γαλλία, και τις ελπίδες που παραμένουν για μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεχίζουν ανοδικά οι διεθνείς αγορές μετά τα ρεκόρ S&P 500 και Nikkei

Για πρώτη φορά ο S&P 500 έσπασε το φράγμα των 5.000 μονάδων και ο Nikkei ανέβηκε πάνω από τις 42.000 μονάδες με ώθηση από την τεχνολογία. Την σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές που συνεχίζουν ανοδικά μετά και τις δηλώσεις Πάουελ στο Κογκρέσο.