ΓΔ: 2608.44 -0.59% Τζίρος: 320.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φορολογικός έλεγχος λογιστή
Φώτο: Shutterstock

Χωρίς ποινές ή κυρώσεις μέχρι 30/8 οι τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα τις επόμενες ημέρες να διορθώσουν τυχόν λάθη χωρίς πρόστιμα σε φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη υποβάλει.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2022, καθώς στις 30 Αυγούστου ολοκληρώνεται η σχετική προθεσμία μετά την παράταση που έδωσαν οι φορολογικές αρχές, οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει δήλωση έχουν τη δυνατότητα τις επόμενες ημέρες να διορθώσουν τυχόν λάθη.

Μέχρι τις 30 Αυγούστου οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης χωρίς κανένα χρηματικό πρόστιμο ή άλλες διοικητικές κυρώσεις καθώς η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων ισχύει και για τις τροποποιητικές.

Έτσι μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 η το έντυπο Ε3.

Αναλυτικότερα, αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στην εφορία περιέχει κάποιο λάθος ή παράλειψη για παράδειγμα δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 049-050 του Ε1 που αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις έχει την ευκαιρία να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση. Στις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή όλους τους κωδικούς της δήλωσης του αλλά θα τροποποιήσει ή θα συμπληρώσει μόνο τα σημεία εκείνα της αρχικής δήλωσης στα οποία υπάρχουν λάθη η παραλείψεις.

Σε ότι αφορά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΕΔ ήδη έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση το 92% των υπόχρεων ενώ σημειώνεται ότι όσοι καθυστέρησαν θα πρέπει μέχρι της 31 Αυγούστου να καταβάλλουν τις δυο πρώτες δόσεις του οφειλόμενου φόρου για τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι για τους οποίους έχει προσδιοριστεί η καταβολή επιπλέον φόρου έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής του ποσού σε 8 μηνιαίες δόσεις με πρώτη δόση τον Ιούλιο 2022 και τελευταία τον Φεβρουάριο 2023. Επίσης, όσοι φορολογούμενοι προχωρήσουν στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου που τους αναλογεί μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν έκπτωση 3%.

Σημειώνεται ότι έχουν δοθεί δύο παρατάσεις καθώς η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για την εφετινή χρονιά ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου με στόχο να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, ωστόσο, η κυβέρνηση τηρώντας την σχετική… παράδοση που έχει καθιερωθεί δόθηκε παράταση αρχικά για τις 29 Ιουλίου και κατόπιν δόθηκε νέα παράταση για τα τέλη Αυγούστου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Πιτσιλής πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΕΑ και Λογιστές ζητούν παράταση για την ηλεκτρονική τιμολόγηση

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας και ο Λογιστικός Σύλλογος ζητούν παράταση για την εφαρμογή της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των σχετικών κινήτρων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν ομαλά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα λάβουν μήνυμα ή τηλεφώνημα από την εφορία για ληξιπρόθεσμα χρέη

Η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει 55.000 κλήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις Οι αποδέκτες δεν πρέπει να αγνοούν τις προθεσμίες, καθώς η παράλειψη απάντησης μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς φορολογικές συνέπειες.
ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Πρόστιμα για ΦΗΜ – Πότε επιβάλλονται, πότε παραγράφονται

Με νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ διευκρινίζεται το πλαίσιο κυρώσεων για παραβάσεις σχετικά με Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς, τον χρόνο παραβάσεων και παραγραφής προστίμων, ανάλογα με το είδος και το λογιστικό σύστημα.
Ελληνική οικονομία ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφορολόγητα έως 6.000 ευρώ τα φιλοδωρήματα, ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ

Η κυβέρνηση αυξάνει το αφορολόγητο για τα φιλοδωρήματα μισθωτών από 300 ευρώ το μήνα σε 6.000 ευρώ το χρόνο, με αναδρομική ισχύ για το 2026. Η ρύθμιση αφορά κυρίως εποχικές και περιστασιακές εργασίες στην εστίαση και τον τουρισμό.
τραπεζικά νομίσματα γραφήματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία ΥΠΑΑΤ: Πληρωμές σε 24.000 νέους αγρότες χωρίς ενημερότητες

Τροπολογία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης απαλλάσσει περίπου 24.000 νέους γεωργούς από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την είσπραξη ενισχύσεων, διευκολύνοντας έτσι την ταχύτερη καταβολή των ποσών.