ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φορολογικός έλεγχος λογιστή
Φώτο: Shutterstock

Χωρίς ποινές ή κυρώσεις μέχρι 30/8 οι τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα τις επόμενες ημέρες να διορθώσουν τυχόν λάθη χωρίς πρόστιμα σε φορολογικές δηλώσεις που έχουν ήδη υποβάλει.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2022, καθώς στις 30 Αυγούστου ολοκληρώνεται η σχετική προθεσμία μετά την παράταση που έδωσαν οι φορολογικές αρχές, οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει δήλωση έχουν τη δυνατότητα τις επόμενες ημέρες να διορθώσουν τυχόν λάθη.

Μέχρι τις 30 Αυγούστου οι φορολογούμενοι έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη, κενά η παραλείψεις στα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης χωρίς κανένα χρηματικό πρόστιμο ή άλλες διοικητικές κυρώσεις καθώς η παράταση που δόθηκε για την υποβολή των αρχικών δηλώσεων ισχύει και για τις τροποποιητικές.

Έτσι μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 η το έντυπο Ε3.

Αναλυτικότερα, αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στην εφορία περιέχει κάποιο λάθος ή παράλειψη για παράδειγμα δεν έχει συμπληρωθεί ο κωδικός 049-050 του Ε1 που αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις έχει την ευκαιρία να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση. Στις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή όλους τους κωδικούς της δήλωσης του αλλά θα τροποποιήσει ή θα συμπληρώσει μόνο τα σημεία εκείνα της αρχικής δήλωσης στα οποία υπάρχουν λάθη η παραλείψεις.

Σε ότι αφορά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΕΔ ήδη έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση το 92% των υπόχρεων ενώ σημειώνεται ότι όσοι καθυστέρησαν θα πρέπει μέχρι της 31 Αυγούστου να καταβάλλουν τις δυο πρώτες δόσεις του οφειλόμενου φόρου για τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι για τους οποίους έχει προσδιοριστεί η καταβολή επιπλέον φόρου έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής του ποσού σε 8 μηνιαίες δόσεις με πρώτη δόση τον Ιούλιο 2022 και τελευταία τον Φεβρουάριο 2023. Επίσης, όσοι φορολογούμενοι προχωρήσουν στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου που τους αναλογεί μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν έκπτωση 3%.

Σημειώνεται ότι έχουν δοθεί δύο παρατάσεις καθώς η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για την εφετινή χρονιά ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου με στόχο να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, ωστόσο, η κυβέρνηση τηρώντας την σχετική… παράδοση που έχει καθιερωθεί δόθηκε παράταση αρχικά για τις 29 Ιουλίου και κατόπιν δόθηκε νέα παράταση για τα τέλη Αυγούστου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε η προσαύξηση περιουσίας βάζει σε μεγάλους μπελάδες τον φορολογούμενο

Εύκολα η εφορία χαρακτηρίζει καταθέσεις ή άλλα περιουσιακά στοιχεία ως «προσαύξηση περιουσίας» από άγνωστη πηγή, που επισείει φόρους και πρόστιμα, ενώ πολύ δύσκολα ο φορολογούμενος αποδεικνύει το δίκιο του.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δασμοί 100% σε όσους φορολογούν ψηφιακές εταιρείες των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με δασμούς 100% σε προϊόντα χωρών που φορολογούν τις ψηφιακές υπηρεσίες αμερικανικών εταιρειών, τονίζοντας πως αυτά τα μέτρα μπορεί να αντικαταστήσουν υπάρχουσες εμπορικές συμφωνίες.
pitsilis_aade
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΑΔΕ: 1.500 πολίτες εξυπηρετήθηκαν σε 15 μέρες στο myPoint Κεραμεικού

Το νέο κέντρο εξυπηρέτησης myPoint της ΑΑΔΕ στον Κεραμεικό εγκαινιάστηκε την Πέμπτη από τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό Δημήτρη Μαρκόπουλο και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ρωμανός: Ακόμα αναμένουμε απαντήσεις για τη χρηματοδότηση ΕΛΑΣ

Ο Νίκος Ρωμανός σχολίασε τις δημοσκοπήσεις λέγοντας πως το τελικό λόγο θα έχουν οι πολίτες στις κάλπες και επέκρινε την αντιπολίτευση για μονοτονία στη ρητορική και έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση του νέου κόμματος.