ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:14:33 DATA
Musk, Tesla, ilektrika autokinita
Φωτο: Shutterstock

Το στοίχημα του Μασκ με το Twitter: Διάσωση, ή πορεία καταστροφής;

Σε αχαρτογράφητη περιοχή οδηγεί το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος. Οι μαζικές απολύσεις, η φυγή διαφημιζόμενων, η... αποκατάσταση του Τραμπ και οι ανησυχίες για σχέσεις με Ρωσία και Κίνα.

Το Twitter αποτελούσε πάντα το αγαπημένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Έλον Μασκ. Φρόντιζε πολύ συχνά να μοιράζεται τις σκέψεις και αποφάσεις του μέσω αυτού, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για τις αναρτήσεις του, μερικές εκ των οποίων αναγκάστηκε να διαγράψει. 

Από τον Απρίλιο έως και σήμερα, η υπόθεση της εξαγοράς του Twitter από τον Μασκ και η επακόλουθη μεγάλη αναταραχή όταν ολοκληρώθηκε αυτή η κίνηση, έχει δημιουργήσει ένα σπιράλ αντιδράσεων, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης κινδυνεύει ακόμη και με λουκέτο, μετά τις μαζικές απολύσεις προσωπικού από τον Μασκ και με τα εκκεντρικά σχέδιά του για το μέλλον του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μασκ υπόσχεται «απόλυτη ελευθερία λόγου» στο Twitter, σκοπεύει να δώσει «αμνηστία» σε αποκλεισμένους χρήστες, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ παράλληλα θα υπάρξει μία χρωματική επισήμανση για τους λογαριασμούς: χρυσό χρώμα για τις εταιρείες, γκρι χρώμα για κρατικούς λογαριασμούς και θα παραμένει το κλασσικό μπλε για τους χρήστες. 

Το μεγάλο πρόβλημα, βέβαια, για το ίδιο το Twitter είναι ότι μαζί με τα στελέχη και τους απλούς χρήστες έχουν αρχίσει να το εγκαταλείπουν και επιχειρήσεις, τα διαφημιστικά έσοδα από τις οποίες είναι αυτά που το κρατούν στη ζωή, με το 90% των εσόδων του το 2021 να προέρχονται από τις διαφημίσεις. Ήδη αρκετές εταιρείες έχουν σταματήσει, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων να διαφημίζονται μέσω της πλατφόρμας και μένει να φανεί αν αυτή η απόφαση θα είναι μόνιμη.

Το χαοτικό χρονικό της εξαγοράς 

Ο Μασκ εμφανίστηκε ως χρήστης του Twitter το 2009 και στην πορεία απέκτησε εκατομμύρια ακολούθους, αλλά δεν είχε εκφράσει ποτέ την επιθυμία να το αποκτήσει. 

Οι πρώτες κινήσεις του προς αυτήν την κατεύθυνση έγιναν το 2019, όταν άρχισε να αγοράζει μετοχές της εταιρείας, με αποτέλεσμα στις αρχές του 2022 να έχει στην κατοχή του περισσότερα από 73 εκατ. μετοχές και να είναι ο κορυφαίος μέτοχος. Μάλιστα του προτάθηκε να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο αλλά αρνήθηκε. 

Το Απρίλιο δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να εξαγοράσει την πλατφόρμα έναντι του ποσού των 44 δισ. δολαρίων και αμέσως άρχισε πόλεμος με τη διοίκηση, ενώ ο ίδιος προχώρησε σε μία σειρά κινήσεων –από πώληση μετοχών της Tesla μέχρι τη συγκέντρωση κεφαλαίων από κορυφαίους επενδυτές– προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσό και να ολοκληρώσει την εξαγορά. 

Ωστόσο, τον Μάιο, ο Μασκ σταμάτησε τα σχέδιά του να αγοράσει το Twitter. Αμφισβήτησε αν ο αριθμός των bots και των ψεύτικων λογαριασμών που ανέφερε το Twitter ήταν ακριβής. Μέχρι τις 8 Ιουλίου, δήλωσε ότι αποχωρεί επίσημα από την προσφορά εξαγοράς, με αποτέλεσμα το Twitter να κινηθεί δικαστικά εναντίον του για τη μη τήρηση της συμφωνίας. Στη συνέχεια, ο Μασκ άσκησε ανταγωγή κατά της εταιρείας. Αλλά πριν η δίκη φτάσει στο δικαστήριο, ο Μασκ άλλαξε γνώμη και προχώρησε στην εξαγορά. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μασκ απέλυσε το διοικητικό συμβούλιο του Twitter και απέσυρε την εταιρεία από το χρηματιστήριο. Έφυγαν ονόματα υψηλού προφίλ, όπως ο διευθύνων σύμβουλος Π. Αγκαρβάλ, ο οικονομικός διευθυντής Ν. Σίγκαλ και ο επικεφαλής των νομικών συμβούλων, Β. Γκάντε. Στο πλαίσιο των σχεδίων του Μασκ για τη μείωση του εργατικού δυναμικού, η ομάδα συντονισμού περιεχομένου του Twitter -που ονομάστηκε ομάδα ασφάλειας και εμπιστοσύνης- συρρικνώθηκε από εκατοντάδες υπαλλήλους σε μόλις 15 άτομα

Σύμφωνα με τον Μασκ, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου το Twitter έχανε 4 εκατ. ημερησίως και ως εκ τούτου ήταν απόλυτα δικαιολογημένη η απόφασή του να απολύσει το 50% του εργατικού δυναμικού, με αρκετούς εξ αυτών να καταθέτουν αγωγή κατά της εταιρείας, καθώς δεν υπήρξε η οριζόμενη από τους αμερικανικούς νόμους προειδοποίηση απόλυσης. 

Οι διαφημιστές άρχισαν επίσης να εγκαταλείπουν την πλατφόρμα -κάποιοι που έχουν αντιρρήσεις στην ιδεολογία του Μασκ και άλλοι που έφυγαν λόγω της κρίσης των συνδρομών του Twitter Blue. Το Twitter Blue ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2021 στον Καναδά και την Αυστραλία με κόστος 3 έως 4 δολάρια τον μήνα. Παρείχε στους χρήστες ειδικές λειτουργίες, όπως φακέλους σελιδοδεικτών και τη δυνατότητα αναίρεσης ή επεξεργασίας ενός tweet. Υπό τον Μασκ, αρχικά διαφημίστηκε για περίπου 20 δολάρια το μήνα, αλλά μειώθηκε στα 8 δολάρια το μήνα μετά από αντιδράσεις των χρηστών. Η νέα συνδρομή Twitter Blue παρείχε επίσης στους χρήστες ένα σήμα ελέγχου επαλήθευσης.

Δυστυχώς, επειδή δεν υπήρχαν αποτελεσματικές διαδικασίες επαλήθευσης της ταυτότητας των χρηστών, αυτό οδήγησε στο να υποδύονται οι χρήστες εμπορικά σήματα και εταιρείες με επαληθευμένο σήμα ελέγχου και να τουιτάρουν ψευδείς ισχυρισμούς στο όνομα αυτών των εταιρειών, απομακρύνοντας τους διαφημιστές από την πλατφόρμα.

Εν τω μεταξύ, η συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον η ιδιοκτησία του Twitter από τον Musk αποτελεί πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια, καθώς ο δισεκατομμυριούχος έχει πάρει φιλικές τοποθετήσεις για τη Ρωσία και διατηρεί, μέσω της Tesla, μεγάλη εξάρτηση από την Κίνα, έφτασε μέχρι τον Λευκό Οίκο. «Νομίζω ότι η συνεργασία και/ή οι τεχνικές σχέσεις του Μασκ με άλλες χώρες αξίζει να εξεταστούν, είτε κάνει κάτι ανάρμοστο είτε όχι», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. 

Το ντόμινο του χάους συνεχίστηκε, όταν παραιτήθηκαν τα κορυφαία στελέχη του Twitter και ο Μασκ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της εταιρείας. Επίσης, ανέστειλε προσωρινά τη συνδρομή Twitter Blue και άφησε την άλλη εταιρεία του SpaceX να αγοράσει διαφημιστική καμπάνια στο Twitter για να το ενισχύσει οικονομικά.

Από τις 14 Νοεμβρίου, το Twitter απέλυσε σχεδόν 4.000 συμβασιούχους εργαζόμενους και τερμάτισε την επιλογή απομακρυσμένης εργασίας καθώς και ορισμένες παροχές προς τους εργαζόμενους. Στις 16 Νοεμβρίου αναφέρθηκε ότι ο Μασκ αναζητά τον διάδοχό του στο Twitter, αν και ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι κάποιο από τα στελέχη της παλιάς διοίκησης. 

Από τις 17 Νοεμβρίου έως και σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι έχουν παραιτηθεί, με την πλατφόρμα να κλείνει τα γραφεία της στις Βρυξέλλες λόγω έλλειψης προσωπικού. Δημοκρατικοί γερουσιαστές εξέδωσαν ανοιχτή επιστολή προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) να ερευνήσει το Twitter για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών.

Όλη αυτή η αναταραχή δεν είναι χωρίς κόστος ούτε για τον ίδιο, καθώς, μετά τη βουτιά για τις μετοχές τόσο του Twitter όσο και της Tesla εκτιμάται ότι η προσωπική του περιουσία έχει υποχωρήσει κατά 170 δισ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, με τα 70 δισ. να χάνονται από την ημέρα που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αγοράσει το Twitter.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

twitter
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέες δραστικές αλλαγές στο Twitter φέρνει ο Έλον Μασκ, ποιοι πλήττονται

Το Twitter άρχισε να αλλάζει γρήγορα εμφάνιση από την στιγμή που οι λογαριασμοί άρχισαν να χάνουν το μπλε τικ που είχαν αποκτήσει έπειτα από επαλήθευση της ταυτότητας του χρήστη και με βάση ορισμένους ακόμη όρους πιστοποίησης.
twitter
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Τρίζει» ο θρόνος του Twitter, έρχεται ανταγωνισμός από νέα δίκτυα

Απογοητεύουν τους χρήστες οι αλλαγές στο Twitter και η συμπεριφορά του Έλον Μασκ. Στελέχη που απέλυσε ο δισεκατομμυριούχος έχουν ήδη «στα σκαριά» δύο νέες πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων, το Spill και το T2.
ΔΙΕΘΝΗ

«Παίζει» με τη χρεοκοπία του Twitter o Μασκ, σενάρια «κουρέματος» δανείων

Εντός της εβδομάδας η πληρωμή δόσης 300 εκατ. δολ. από τα δάνεια που πήρε ο Μασκ για την εξαγορά του Twitter και τα «φόρτωσε» στην εταιρεία. Ο ίδιος δεν θέλει να πληρώσει, δεν αποκλείεται να ζητηθεί προστασία από τους πιστωτές.
mask-tesla
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στα χέρια του Μασκ τα ηνία του Twitter που αναλαμβάνει τη θέση του CEO

Μετά τις Space X, Neuralink και Boring Company ο ιδρυτής της Tesla θέλει να διοικήσει πλήρως και την σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, με τους αναλυτές να εκφράζουν την πεποίθηση πως αυτή η κίνηση θα πιέσει τον δισεκατομμυριούχο.