Επισπεύδει τις κινήσεις της η ΔΕΗ με στόχο να εισέλθει μέσα στο 2023, έστω και χωρίς πλήρη ανάπτυξη δικτύου, στη χονδρική αγορά τηλεπικοινωνιών, όπως έχει ενημερώσει την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Η ενεργειακή εταιρεία στοχεύει να χτυπήσει τις τιμές με το «καλημέρα» για να αποσπάσει μερίδιο σε μια αγορά που μονοπωλείται από τον ΟΤΕ.
Τα πρώτα πακέτα χονδρικής από τη ΔΕΗ θα διατεθούν σε παρόχους μέσα στο 2023 και, όπως σημειώνουν στελέχη του κλάδου, αυτό «μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να ταρακουνήσει την αγορά», δημιουργώντας νέα δεδομένα. Αναφέρουν πως, εάν αν υπάρχει ένα ακόμη δίκτυο, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, οδηγώντας σε μείωση των τιμών χονδρικής, ενώ παράλληλα εκφράζεται η ελπίδα πως η είσοδος της ΔΕΗ θα μπορούσε να κινητοποιήσει και τους εναλλακτικούς παρόχους να ανεβάσουν και να επιταχύνουν τα επενδυτικά τους σχέδια για την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας.
Παράλληλα, περιμένουν πως η μείωση των τιμών χονδρικής, δεν θα ενισχύσει μόνο τα κέρδη των εναλλακτικών παρόχων, αλλά μπορεί να μειώσει και το τελικό κόστος που θα φανεί στον καταναλωτή, ενώ θα δοθεί ώθηση στη διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων.
Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως μένει να δούμε σε ποιο βαθμό θα έχει επεκταθεί ως τον επόμενο χρόνο το δίκτυο της ΔΕΗ, καθώς μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο ένα πολύ μικρό δίκτυο που λειτουργεί πιλοτικά. Τονίζουν πως το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια της ΔΕΗ που μπορεί να ακολουθήσει τα επιτυχημένα βήματα αντίστοιχων προσπαθειών στο εξωτερικό και όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο αποφασισμένη είναι να προωθήσει αυτές τις επενδύσεις για να αναπτύξει πανελλαδικό δίκτυο.
Εφόσον αναπτυχθεί πανελλαδικά το δίκτυο της ΔΕΗ, θα μπορούσε να βρει ο ΟΤΕ έναν ισχυρό αντίπαλο στη χονδρική, ο οποίος θα έχει σαφώς χαμηλότερα επενδυτικά κόστη. Όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο παράλληλα με το ενεργειακό, περιορίζοντας έτσι σημαντικά το κόστος.
Υπογραμμίζουν, πάντως, πως το σχέδιο της ΔΕΗ δείχνει να βρίσκεται σε πολύ πρώιμο πλάνο, αν και εκτιμάται ότι από το προσεχές φθινόπωρο, θα προσφέρει αρχικά ταχύτητες 1 Gbps. Η ΔΕΗ προσπαθεί πολύ γρήγορα να καλύψει το έλλειμμα τεχνογνωσίας που είχε, προχωρώντας στην πρόσληψη έμπειρων στελεχών του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, όπως ο Νίκος Πανόπουλος, πρώην διευθυντής τεχνολογίας (CTO) της Wind, που αναμένεται να έχει ρόλο «κλειδί» στην ανάπτυξη δικτύου.
Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει την έναρξη του πιλοτικού της δικτύου στο Δήμο Περιστερίου, με την εταιρεία να έχει ήδη παρουσιάσει προφορικά στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων την πρόθεση να εισέλθει στην αγορά χονδρικής και να αναπτύξει πανελλαδικά το δίκτυο της μέχρι το 2027, φτάνοντας σε 3 εκατ. συνδέσεις.
Το αρχικό πλάνο στοχεύει στην ανάπτυξη του δικτύου στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε αυτές τις περιοχές το κόστος επένδυσης κρίνεται ιδιαίτερα συμφέρον για την εταιρεία και το δίκτυο αστικά κέντρα θα είναι πρώτο που θα αξιοποιηθεί εμπορικά. Στόχος της ΔΕΗ είναι να προσελκύσει Vodafone και Nova, οι οποίες τηρούν στάση αναμονής μέχρι να έχουν στα χέρια τους πλήρη οικονομικά και τεχνικά δεδομένα.
Γιατί ο ΟΤΕ δεν έχει ως τώρα ανταγωνιστή στη χονδρική
Το δίκτυο του ΟΤΕ δεν έχει ως τώρα ανταγωνιστή, καθώς η ανάπτυξη δικτύου είναι ένα πολύ ακριβό και εν πολλοίς ασύμφορο... σπορ. Μεγάλο μέρος του κόστους ανάπτυξης δικτύου οπτικής ίνας αποτελούν τα έργα πολιτικού μηχανικού. Το σκάψιμο των δρόμων και η αποκατάσταση της οδοποιίας κοστίζει και απαιτείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων.
Η ΕΕΤΤ στο πρόσφατο κείμενο που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση για ρύθμιση της αγοράς χονδρικής στις τηλεπικοινωνίες σημειώνει ότι η πιθανότητα κάποιος ανταγωνιστής του ΟΤΕ να κατασκευάσει ένα νέο δίκτυο πρόσβασης, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να υποκαταστήσει το εθνικής εμβέλειας δίκτυο του ΟΤΕ, είναι πολύ μικρή έως μηδαμινή, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία.
Αυτό συμβαίνει γιατί για να εισέλθει ένας νέος παίκτης θα υπάρξει η ανάγκη «πραγματοποίησης πολύ υψηλών επενδύσεων, κυρίως υπό την μορφή μη ανακτήσιμου κόστους, οι οποίες αυξάνονται σημαντικά όσο διευρύνεται η περιοχή κάλυψης. Αυτά τα σημαντικά μη ανακτήσιμα κόστη, όταν συνδυάζονται με οικονομίες κλίμακος και σκοπού, αυξάνουν σημαντικά τους φραγμούς εισόδου για μια επιχείρηση που εξετάζει τη δυνατότητα κατασκευής νέου εθνικού δικτύου τοπικής πρόσβασης».
Σε αυτούς τους υπολογισμούς δεν περιλαμβάνεται η ΔΕΗ, που έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει δίκτυο υψηλών ταχυτήτων μέσα από το ενεργειακό δίκτυο με πολύ χαμηλό επενδυτικό κόστος. Έτσι, θα έχει την ευελιξία να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών σε σχέση με τον ΟΤΕ και να μπορέσει να αντλήσει κέρδη από αυτή τη δραστηριότητα.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει πως είναι στόχος της να καλύψει περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά μέχρι το 2027. Το έργο κοστολογείται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ. Οι τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας, θα γίνουν μια σημαντική πηγή κερδοφορίας. Στο ενημερωτικό της δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου του 2021, η ΔΕΗ προέβλεπε ετήσια έσοδα γύρω στα 120 εκατ. ευρώ από τις τηλεπικοινωνίες με σημαντικά περιθώρια κερδοφορίας.
Από τον περασμένο χρόνο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, έχει πραγματοποιήσει επαφές με όλους τους εναλλακτικούς παρόχους προς διερεύνηση πιθανής συνεργασίας, εκφράζοντας τις προθέσεις να δημιουργήσει δίκτυο με τιμές πολύ χαμηλότερες του ΟΤΕ, με τις πληροφορίες από την αγορά να αναφέρουν πως η έκπτωση που προσέφερε έφτανε μέχρι και το 20%.