ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
Φώτο: Shutterstock

Έμεινε πολύ πίσω η Ευρώπη στην ανάπτυξη των δικτύων 5G

Την ίδια στιγμή που η κάλυψη 5G στη Νότιο Κορέα είναι στο 90% και στο 60% στην Κίνα, στην Ευρώπη είναι χαμηλότερη από 10% σύμφωνα με τον διευθ. σύμβουλο του ομίλου Vodafone, που σημείωσε πως πρέπει να καλυφθεί το επενδυτικό κενό.

Η Ευρώπη έχει μείνει ανησυχητικά πίσω στην ανάπτυξη του δικτύου 5G εξαιτίας του επενδυτικού κενού και του κατακερματισμού του τομέα, όπως ανέφερε ο Nick Read, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vodafone, χτυπώντας «καμπανάκι» για τον κλάδο σημειώνοντας πως  η ψηφιακή διάσταση θα καθορίζει όλο και περισσότερο την ανταγωνιστικότητα, όχι μόνο των εταιρειών, αλλά και των κρατών και των ηπείρων.

Στην κύρια ομιλία του στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vodafone επισήμανε, ωστόσο, ότι με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστεί τουλάχιστον να φτάσουμε στο τέλος της δεκαετίας, για να ολοκληρώσει η Ευρώπη τη «πλήρη εμπειρία 5G», που θα έχει ήδη επιτύχει η Κίνα φέτος. Όπως σημείωσε, σήμερα η κάλυψη 5G υπερβαίνει το 90% στη Νότια Κορέα, το 60% στην Κίνα, το 45% στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη είναι χαμηλότερη από 10%

Τόνισε πως «η Ευρώπη θα καλύψει τη διαφορά, μόνο εάν αντιστρέψουμε τις δυσλειτουργίες και τον υπερκατακερματισμό του τομέα μας. Πρέπει να έχουμε τοπική κλίμακα για να καλύψουμε το επενδυτικό κενό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είμαστε ο παθητικός παρατηρητής της νέας τεχνολογικής τάξης. Ως εκ τούτου, το πρώτο μου μήνυμα εδώ είναι απλό. Όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή κατά μέτωπο και να την επιλύσουμε γρήγορα, μαζί. Έχω πλήρη επίγνωση του μεγέθους του έργου που πρέπει να επιτελέσουμε».

O διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vodafone υπογράμμισε ότι απαιτούνται ορισμένοι παράγοντες προς αυτήν την κατεύθυνση, αναφέροντας ότι «απαιτείται τοπική κλίμακα για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε το 5G με γρήγορο ρυθμό. Απαιτείται περιφερειακή κλίμακα για να γεφυρωθεί το χάσμα ψηφιοποίησης. Ο συνδυασμός τοπικής και περιφερειακής κλίμακας διασφαλίζει ότι οι οικονομίες και οι κοινωνίες μας μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα οφέλη της ψηφιακής καινοτομίας και της εκβιομηχάνισης».

Σύμφωνα με την έκθεση Ericsson Mobility Report, στα τέλη του 2021, το 5G οδεύει να γίνει η κυρίαρχη τεχνολογία πρόσβασης κινητών επικοινωνιών παγκοσμίως, και μέχρι το 2027 το 5G αναμένεται να καλύπτει το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού, μεταφέροντας το 62% της παγκόσμιας κίνησης των smartphones, με τους συνδρομητές 5G να φτάνουν τους 4,4 δισ. παγκοσμίως.

Ήδη στα τέλη του 2021, σύμφωνα με την έκθεση της σουηδικής εταιρείας, υπολογίζεται ότι τα δίκτυα 5G κάλυπταν περισσότερους από δισ. ανθρώπους παγκοσμίως. Τα 5G smartphones αποτελούν πλέον το 23% των συσκευών που κυκλοφορούν παγκοσμίως, καταγράφοντας ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την περίοδο που είχε αρχίσει η μετάβαση στο 4G όπου και στο αντίστοιχο χρονικό σημείο αποτελούσαν μόλις το 8% των συσκευών.

Σε όλο τον πλανήτη το δίκτυο 5G αναγνωρίζεται ως κρίσιμης σημασίας υποδομή ενώ αποτελεί και βασικό πυλώνα των ψηφιακών στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030. Ήδη σε χώρες όπως στη Γερμανία, οι πάροχοι έχουν προχωρήσει στο 85% της πληθυσμιακής κάλυψης. Στην Ελλάδα οι πάροχοι αν και έχουν προαναγγείλει επενδύσεις στα δίκτυα 5G είναι σαφώς πιο πίσω, με την πληθυσμιακή κάλυψη της χώρας να μην ξεπερνά το 60%.

Οι προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού

Ο κ. Read επισήμανε ότι η πρόκληση σήμερα στις τηλεπικοινωνίες αφορά την εξέρευση του τρόπου με τον οποίο θα μπορέσει να στηριχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο και χωρίς αποκλεισμούς. «Πρέπει να ωθήσουμε το κοινωνικό μας συμβόλαιο στο επόμενο επίπεδο: ένα κοινωνικό συμβόλαιο για την περιφερειακή ανταγωνιστικότητα» τόνισε και σχολίασε ότι τρία είναι βασικά συστατικά που είναι κρίσιμα, για να αυξηθούν πιθανότητες επιτυχίας του στόχου αυτού:

1) Η αντιμετώπιση των προκλήσεων κατά μέτωπο,

2) η πλήρης αξιοποίηση της περιφερειακής κλίμακας με παράλληλη ενίσχυση της τοπικής βάσης και

3) η από κοινού υιοθέτηση μιας νέας προσέγγισης.

«Ας ξεκινήσουμε με τις προκλήσεις. Το πιο πιεστικό ζήτημα είναι σαφώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος προστίθεται σε μια σειρά ζητημάτων που επιφέρουν πολιτική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αναταραχή και όλα αυτά ταυτόχρονα. Όλοι μας πρέπει να εγκύψουμε στη διαμορφούμενη κατάσταση, για να βοηθήσουμε να ξεπεραστούν οι προκλήσεις αυτές. Ως κλάδος, έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί, και μέσω των τεχνολογιών μας, έχουμε επίσης πολλά να προσφέρουμε. Τα τελευταία δύο χρόνια έδειξαν ξεκάθαρα ότι οι υπηρεσίες που παρέχουμε είναι ζωτικής σημασίας, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vodafone.

Όπως συμπλήρωσε, το να έχεις το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον –και ειδικά το 5G - είναι ο καταλύτης για την καινοτομία, που θα μεταμορφώσει κάθε κλάδο και θα στηρίξει την επόμενη φάση μιας ψηφιακής κοινωνίας. «Κάθε χώρα και περιοχή θα προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία αυτή για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη επιτάχυνση της ανάπτυξης» σημείωσε. Ενώ επισήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να γίνει ψηφιακή, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική παγκοσμίως και να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο σε βασικούς τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η αεροδιαστημική, η άμυνα και η γεωργία. Οι περιοχές στις οποίες θα φτάσει πρώτα το 5G, θα είναι οι περιοχές που καινοτομούν ταχύτερα».

Ο μετασχηματισμός που θα φέρει το Internet of Things

Τόνισε επίσης τη σημασία που έχουν οι πλατφόρμες σε αυτήν τη μετάβαση. «Στην Ευρώπη δημιουργήσαμε την πλατφόρμα IoT μας, η οποία συνδέει περισσότερες από 140 εκατομμύρια συσκευές, σε 180 χώρες. Η αγορά IoT που βασίζεται σε κάρτα SIM έχει τριπλασιαστεί την τελευταία πενταετία - και στα επόμενα 5 χρόνια, θα φτάσει τις 5 δισεκατομμύρια συνδέσεις. Το 62% των κορυφαίων αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη βασίζεται στο IoT της Vodafone. Και με αυτή την κλίμακα, είμαστε σε θέση να περάσουμε από το Internet of Things στην “Οικονομία των Πραγμάτων”» εξήγησε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone εξήγησε ότι μετασχηματισμός που θα φέρει το IoT δεν είναι απλά βιομηχανικός, αλλά  και πράσινος και τόνισε ότι οι πλατφόρμες θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην κοινωνία, φέρνοντας ένα αναπτυσσόμενο τοπικό και περιφερειακό οικοσύστημα νέων λύσεων και εφαρμογών. Για να γίνει, όμως αυτό, τόνισε, «πρέπει όλοι μας να κινηθούμε πιο γρήγορα, να αμφισβητήσουμε την υφιστάμενη κατάσταση και να ταχθούμε υπέρ της συνδημιουργίας».

Τέλος, κάλεσε σε διεθνή συνεργασία, όπως η πρωτοβουλία OpenRAN.  «Η αλλαγή νοοτροπίας του συνόλου του κλάδου είναι ευπρόσδεκτη. Αλλά για να είμαστε πραγματικά επιτυχημένοι, σε αυτό το ταξίδι χρειαζόμαστε να είναι μαζί μας οι κυβερνήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι ρυθμιστικές αρχές» σημείωσε, κάνοντας έκκληση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρα να συνταχθούν με την προσπάθεια αυτή καταλήγοντας πως «μαζί, μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα μια ψηφιακή Ευρώπη και Αφρική, που είναι πραγματικά ανταγωνιστικές για το μέλλον»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ραγδαία η ανάπτυξη του 5G, θα φτάσει το 1 δισ. συνδρομητές το 2028

Οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς, περιλαμβάνουν την έγκαιρη διαθεσιμότητα συσκευών από πολλούς προμηθευτές, με τις τιμές τους να πέφτουν ταχύτερα σε σύγκριση με το 4G.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Παγκόσμια στροφή από τους καταναλωτές στα smartphones για δίκτυα 5G

Το 2022 αναμένεται να είναι η χρονιά καθιέρωσης των συσκευών 5G, καθώς τα δίκτυα νέας γενιάς αναπτύσσονται ταχύτατα, ενώ μεγαλώνουν οι ανάγκες για γρηγορότερη και μεγαλύτερη κατανάλωση δεδομένων.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πέντε φορές πιο ακριβά τα δίκτυα 5G, ανάγκη επενδύσεων ύψους 1,3 τρισ.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων του ομίλου Vodafone από την Βαρκελώνη, το οικονομικό κόστος για να καλύψει η Ευρώπη το χάσμα που έχει στην ψηφιακή αρένα ήταν 315 δισ. ευρώ το 2021.