ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

«Τρέχει» η επέκταση του δικτύου 5G, νωρίτερα των στόχων η γεωγραφική κάλυψη

Από τελευταία στην Eυρώπη στην ανάπτυξη του 5G, ένα χρόνο πριν, η Ελλάδα σήμερα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της ΕΕ μαζί με Γερμανία και Φινλανδία.

«Τρέχει» η ανάπτυξη του δικτύου 5G στην Ελλάδα με τους παρόχους να υλοποιούν με ταχύτητα τις σχετικές επενδύσεις, και φαίνεται πως θα φτάσουν στην επίτευξη των στόχων γεωγραφικής κάλυψης γρηγορότερα από ότι είχαν δεσμευτεί.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι πάροχοι κατά την δημοπράτηση των αδειών φάσματος, το 2023 θα έπρεπε να έχει φτάσει στο 60% η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου 5G, στόχος που όπως όλα δείχνουν θα έχει καλυφθεί μέχρι το τέλος της εφετινής χρονιάς. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς φαίνεται ότι ο στόχος που έχει τεθεί για πληθυσμιακή κάλυψη 94% μέχρι το τέλος του 2026 θα επιτευχθεί νωρίτερα.

Σημειώνεται ότι χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που προχώρησαν πρώτες σε δημοπράτηση των σχετικών αδειών. Η δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2020, με το δημόσιο να εισπράττει περί τα 372 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς τέθηκαν σε λειτουργία τα πρώτα δίκτυα 5G.

Μέχρι πριν ένα χρόνο, η Ελλάδα στον δείκτη DESI ήταν τελευταία με μηδενική βαθμολογία σε ότι αφορά στη δημοπρασία των απαραίτητων συχνοτήτων. Πλέον, τρέχει πολύ γρηγορότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς η Ελλάδα μαζί με Γερμανία και Φινλανδία είναι οι τρεις χώρες της Ε.Ε. που έχουν ολοκληρώσει πλήρως την εκχώρηση του φάσματος για τη λειτουργία δικτύων 5G, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για το 5G ήταν τον Ιούνιο στο 45,8%.

Τρέχουν οι πάροχοι για την ανάπτυξη του 5G

Βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων που έχουν οι εταιρείες κινητής μετά την ανάληψη των αδειών, θα πρέπει μέσα στην επόμενη τριετία να προσφέρουν κάλυψη με ελάχιστες ταχύτητες λήψης δεδομένων 100 Mbps στο 60% του πληθυσμού της χώρας με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 90% μέχρι το 2026. Στόχοι που όπως όλα δείχνουν θα επιτευχθούν νωρίτερα.

H Wind επενδύοντας στην επέκταση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G επιταχύνοντας την πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου στοχεύοντας να φτάσει το 30% μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα προχωράει σε σταδιακή κατάργηση του δικτύου 3G με σκοπό μέχρι το τέλος του 2022 να απελευθερώσει το φάσμα που θα αξιοποιηθεί στις νέες τεχνολογίες. Όπως αναφέρει η εταιρεία υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει επιτύχει 65% πληθυσμιακή κάλυψη.

Η Vodafone επενδύει δυναμικά στην ανάπτυξη του δικτύου 5G έχοντας φτάσει τον Μάρτιο σε πληθυσμιακή κάλυψη 40%. Το δίκτυο 5G λειτουργεί ήδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε Αντίπαρο, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Λάρισα, Μύκονος, Πάρος, Πάτρα, Ρόδος, Σαντορίνη, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Χαλκιδική, Κασσάνδρα, Σιθωνία και Χανιά.

Η Cosmote έχοντας δώσει το μεγαλύτερο βάρος των προσπαθειών της για την ανάπτυξη του δικτύου 5G έχει ήδη καταφέρει να πιάσει τον στόχο που είχε θέσει για το 2021, καθώς όπως αναφέρουν πηγές από τον ΟΤΕ στο Business Daily, ο πήχης για την πληθυσμιακή κάλυψη έχει ανέβει στο 60% μέχρι το τέλος της χρονιάς ενώ ήδη έχει ξεπεραστεί το 50% που ήταν ο αρχικός στόχος.

Η ανάγκη για επενδύσεις στο 5G

Όπως είχε αναφέρει το Business Daily, την περασμένη χρονιά, 113 τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν την ανάπτυξη των δικτύων 5G σε 48 χώρες σύμφωνα με την GSMA Intelligence που προβλέπει ότι οι παγκόσμιοι πάροχοι θα ξοδέψουν 720 δισ. δολάρια στα δίκτυα μεταξύ του 2021 και 2025. Γι' αυτό και δεν μπορεί να καθυστερήσει η μετάβαση των χρηστών στο 5G εξαιτίας έλλειψης εφαρμογών, καθώς το οικονομικό βάρος θα είναι δυσανάλογο για τις εταιρείες.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΥ για την Ελλάδατο 5G δύναται να κινητοποιήσει 3,9-6,5 δισ. ευρώ συνολικές επενδύσεις έως το 2030 για την ανάπτυξη δικτύων και την εφαρμογή ειδικών κλαδικών λύσεων, με συνεπακόλουθο αντίκτυπο στο ΑΕΠ της τάξης του 7,3-12,4 δισ. ευρώ και δημιουργία έως και 69 χιλ. νέων θέσεων εργασίας έως το 2030.

Οι κλάδοι που αναμένεται να τύχουν έντονου μετασχηματισμού από την υιοθέτηση εξελιγμένων εφαρμογών είναι: μεταποίησημεταφορέςγεωργία και αλιείαδημόσια διοίκησηενέργεια και κοινή ωφέλεια και χονδρικό και λιανικό εμπόριο - κλάδοι ύψιστης σημασίας για την ελληνική οικονομία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Diktyo 5G
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το «θαύμα» στην ανάπτυξη των δικτύων 5G: Πώς η Ελλάδα κλέβει την παράσταση

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις τέσσερις πανευρωπαϊκά χώρες που έχουν προχωρήσει στην εκχώρηση φάσματος στα δίκτυα 5G που ξεπερνά το 90%. Με ευρωπαϊκές ταχύτητες τρέχει και η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου στην Ελλάδα.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Σε φάση... απογείωσης το ταμείο Φαιστός, επενδύσεις 100 εκατ. για το 5G

Δεκάδες επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για τις χρηματοδοτήσεις του νέου ταμείου, που υποστηρίζεται και από επιφανείς ιδιώτες επενδυτές και έχει σκοπό τη δημιουργία οικοσυστήματος για το 5G.
5G-diktyo-texnologia-tilepikoinwnies-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στο ευρωπαϊκό top-10 των ταχυτήτων τα ελληνικά δίκτυα κινητής 5G

Με ταχύτητες που δεν έχουν συναντήσει ποτέ οι χρήστες δικτύων κινητής στην Ελλάδα, η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης και στη 12η παγκοσμίως, σύμφωνα με την έρευνα της Ookla.
texnologia-efarmoges-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρχεται πτώση στις πωλήσεις smartphone, δεν συγκινούν οι συσκευές 5G

Με τους χρόνους αντικατάστασης των smartphones να έχουν επιμηκυνθεί έως και 75% παγκοσμίως οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών βρίσκονται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς η τεχνολογία 5G δεν δείχνει να συγκινεί τους καταναλωτές.