Το πλήρωμα της αποστολής «Άρτεμις 2» της NASA, της πρώτης που θα ταξιδέψει προς τη Σελήνη έπειτα από πενήντα και πλέον χρόνια, τέθηκε επιτυχώς σε γήινη τροχιά χθες Τετάρτη (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος. Η ενημέρωση ήρθε λίγα λεπτά μετά την απογείωση του πυραύλου που μετέφερε το διαστημόπλοιο.
Περίπου οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση, η κάψουλα «Ωρίων» αποκολλήθηκε, όπως είχε προβλεφθεί, από τον τεράστιο πύραυλο και τις δεξαμενές του SLS, που την οδήγησαν στο διάστημα, και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Οι αστροναύτες Βίκτορ Γκλόβερ, Κριστίνα Κόουκ και Ριντ Γουάιζμαν από τις ΗΠΑ, καθώς και ο Καναδός Τζέρεμι Χάνσεν, θα παραμείνουν προσωρινά σε γήινη τροχιά για να πραγματοποιήσουν σειρά κρίσιμων δοκιμών. Στη συνέχεια, αναμένεται να κινηθούν προς τη Σελήνη, σε απόσταση περίπου 384.000 χιλιομέτρων από τη Γη — δηλαδή χίλιες φορές μακρύτερα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ).