ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
τεχνητή νοημοσύνη interface
Ανθρώπινο χέρι αλληλεπιδρά με διεπαφή τεχνητής νοημοσύνης, αναδεικνύοντας τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

Θεσσαλονίκη: Ο ρόλος των μηχανικών στην ΤΝ και το γεωπολιτικό δίπολο ΗΠΑ-Κίνας

Την Τετάρτη 11 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη, ο ομότιμος καθηγητής Μανόλης Παπαδρακάκης θα μιλήσει για τη συμβολή των μηχανικών στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την επίδρασή τους στις γεωπολιτικές ισορροπίες ΗΠΑ-Κίνας.

Η συμβολή των μηχανικών στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και η επίδρασή τους στη διαμόρφωση του γεωπολιτικού διπόλου ΗΠΑ-Κίνας θα αποτελέσουν το κεντρικό θέμα ομιλίας που θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 11 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Μανόλης Παπαδρακάκης.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 17.00 στο αμφιθέατρο του ΚΕΔΕΑ (κόκκινο κτήριο ΑΠΘ). Ο κ. Παπαδρακάκης θα παρουσιάσει μια βιωματική αφήγηση της εξελικτικής πορείας των επιστημών του μηχανικού, από την εποχή του λογαριθμικού κανόνα έως τους υπερυπολογιστές υψηλής απόδοσης και τη σύνδεσή τους με την τεχνολογική επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόκειται για «μια μαρτυρία που συσσωρεύτηκε μέσα από πενήντα χρόνια ερευνητικής και διδακτικής δραστηριότητας καθώς και της συμμετοχής σε διεθνείς επιστημονικές επιτροπές και οργανισμούς». Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Εργαστήριο Στατικής και Δυναμικής των Κατασκευών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Ο Μανόλης Παπαδρακάκης έχει διακριθεί διεθνώς, έχοντας τιμηθεί με τα βραβεία «Computational Mechanics Award» της IACM (Διεθνούς Ένωσης Υπολογιστικής Μηχανικής), «IACM Award» και «O.C. Zienkiewicz Award». Έχει επίσης λάβει το «Advanced Grant» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC).

Διετέλεσε διευθυντής του Εργαστηρίου Στατικής και Αντισεισμικών Ερευνών της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς και των μεταπτυχιακών προγραμμάτων «Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση Κατασκευών» και «Analysis and Design of Earthquake Resistant Structures» του ΕΜΠ. Είναι επιστημονικός συντάκτης των περιοδικών Computer Methods in Applied Mechanics and Engineering και International Journal of Computational Methods, καθώς και υπεύθυνος αξιολόγησης της βάσης δεδομένων Scopus για τις επιστήμες του μηχανικού.

Ο κ. Παπαδρακάκης έχει διατελέσει πρόεδρος της European Community on Computational Methods in Applied Sciences (ECCOMAS) και της Ελληνικής Εταιρείας Υπολογιστικής Μηχανικής, μέλος του Γενικού και Εκτελεστικού Συμβουλίου και Fellow της International Association for Computational Mechanics (IACM).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ερευνητές του ΑΠΘ κατοχυρώνουν πατέντες σε Ινδία και Κίνα

Αυξάνεται η κατάθεση πατεντών από το ΑΠΘ, με πάνω από το 50% να υποβάλλεται στο εξωτερικό. Οι τομείς υγείας, υλικών, ενέργειας κυριαρχούν, ενώ αναπτύσσονται και spin-off εταιρείες, μετατρέποντας την έρευνα σε εμπορικά προϊόντα.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θεσσαλονίκη: Μόνο 1 στους 4 φοιτητές ΑΠΘ χρησιμοποιεί συχνά Τεχνητή Νοημοσύνη

Έρευνα του ΑΠΘ δείχνει ότι η Gen Z είναι τεχνολογικά εξοικειωμένη αλλά συντηρητική στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης: μόνο 27% τη χρησιμοποιούν συστηματικά, ενώ 16% εκφράζουν επιφυλάξεις και 6% δηλώνουν άγνοια χρήσης.
Τεχνητή νοημοσύνη απασχόληση
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επιτυχίες του ΑΠΘ Θεσσαλονίκης με εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης

Καθηγητές του ΑΠΘ παρουσίασαν στο Aristotle Innovation Forum εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης σε διάφορους τομείς, εστιάζοντας στις προκλήσεις για την εκπαίδευση και τις νέες δυνατότητες στον σχεδιασμό υλικών μέσω σύγχρονων μεθόδων εκμάθησης.
Σύνεδροι σε συνεδριακή αίθουσα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θεσσαλονίκη: Διεθνείς προσωπικότητες συζήτησαν για ΤΝ στο Aristotle Forum

Η Τεχνητή Νοημοσύνη διευκολύνει την επιστήμη, επιταχύνοντας τις διαδικασίες, αλλά δεν υποκαθιστά τη δημιουργικότητα, σημείωσαν ομιλητές στο Aristotle Innovation Forum. Ανάμεσά τους οι Γιανκόπουλος, Παπαδόπουλος, Ζερχούνι και Μόσιαλος.
Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ταϊβάν: Μην κηρύξετε ανεξαρτησία από την Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Ταϊβάν να μην κηρύξει ανεξαρτησία, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν στρατιωτική σύγκρουση λόγω τέτοιας κίνησης, και τόνισε πως δεν έχει αποφασίσει για τυχόν πώληση όπλων στην Ταϊβάν.