ΓΔ: 2213.91 -0.93% Τζίρος: 74.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:44:42
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
Φώτο: Shutterstock

Κίνα: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ για λογοκλοπή στην τεχνητή νοημοσύνη

Το Πεκίνο απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ για κινεζική λογοκλοπή σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και τους ισχυρισμούς Τραμπ για ιρανικό πλοίο από την Κίνα.

Το Πεκίνο χαρακτήρισε «παντελώς αβάσιμες» τις κατηγορίες περί κινεζικής λογοκλοπής σε μεγάλη κλίμακα σε βάρος των αμερικανικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, που διατυπώθηκαν από τον Λευκό Οίκο. 

Παράλληλα, απέρριψε και την κατηγορία του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι το υπό ιρανική σημαία φορτηγό πλοίο που αναχαιτίσθηκε από αμερικανικές δυνάμεις ήταν ένα «δώρο από την Κίνα».

«Οι ισχυρισμοί των Ηνωμένων Πολιτειών είναι παντελώς αβάσιμοι. Αποτελούν εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμησης των επιτυχιών της κινεζικής βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκούο Ζιακούν, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα τεχνολογίας Μάικλ Κράτσιος είχε δηλώσει μέσω του X ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν αποδείξεις πως «ξένες οντότητες, κυρίως στην Κίνα», χρησιμοποιούν λαθραία και σε «βιομηχανική» κλίμακα αμερικανικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να αναπαράγουν τις δυνατότητές τους.

Την ίδια ημέρα, η κινεζική επιχείρηση DeepSeek ανακοίνωσε την κυκλοφορία του νέου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek-V4. Το μοντέλο παρουσιάστηκε ως οικονομικό και ένα από τα πιο αποδοτικά στον κόσμο, γεγονός που, σύμφωνα με ειδικούς, συνιστά σημείο καμπής για τον κλάδο.

Έκκληση για συνεργασία και τεχνολογικές ανταλλαγές

«Καλούμε την αμερικανική πλευρά να σεβαστεί τα γεγονότα, να εγκαταλείψει τις προκαταλήψεις, να σταματήσει την πολιτική της τεχνολογικής περιχαράκωσης και της καταστολής έναντι της Κίνας και να κάνει περισσότερα για να διευκολύνει τις τεχνολογικές ανταλλαγές και τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες», δήλωσε ο Γκούο Ζιακούν, αναφερόμενος στους περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην πρόσβαση της Κίνας σε ορισμένες τεχνολογίες.

Αντιπαράθεση για το ιρανικό φορτηγό πλοίο

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε επίσης την κατηγορία του Ντόναλντ Τραμπ ότι ένα υπό ιρανική σημαία φορτηγό πλοίο, το οποίο αναχαιτίσθηκε από αμερικανικές δυνάμεις, ήταν ένα «δώρο από την Κίνα».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι άνοιξαν πυρ και συνέλαβαν ένα ιρανικό φορτηγό πλοίο που προσπάθησε να διαφύγει του αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών. Σύμφωνα με τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, το πλοίο ταξίδευε από την Κίνα και η Τεχεράνη προειδοποίησε για αντίποινα, κάνοντας λόγο για «ένοπλη πειρατεία από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ».

Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο Τραμπ ανέφερε ότι το πλοίο «μετέφερε κάτι πράγματα, που δεν ήταν πολύ καλά. Ίσως ένα δώρο από την Κίνα, δεν ξέρω».

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τα σχόλια, με τον Γκούο να τονίζει πως «η Κίνα αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε κατηγορίες και συσχετίσεις που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα». 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι ομαλές διεθνείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ χωρών δεν πρέπει να υπόκεινται σε επεμβάσεις και διαταράξεις».

Σύμφωνα με πηγές στις υπηρεσίες ναυτιλιακής ασφάλειας, το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Touska, που συνελήφθη από αμερικανικές δυνάμεις, ενδέχεται να μετέφερε είδη διπλής χρήσης που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τις ένοπλες δυνάμεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ζήτησα από τον Σι να μην δώσει όπλα στο Ιράν, 'ανοιχτά' τα Στενά

Ο Τραμπ αποκάλυψε σε συνέντευξη ότι ζήτησε με επιστολή από τον Σι Τζινπίνγκ να μην προμηθεύει η Κίνα όπλα στο Ιράν. Ο Σι του απάντησε γραπτώς ότι η χώρα του δεν στηρίζει την Τεχεράνη με εξοπλισμό.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κινδυνεύει να περιπλακεί η κατάσταση αν η Κίνα μπει στο Ιράν

Ο Αμερικανός αξιωματούχος Τζέιμσον Γκριρ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν σταθερές σχέσεις με την Κίνα, αλλά η εμπλοκή του Πεκίνου στο Ιράν, αντίθετα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, θα δυσκολέψει τα πράγματα.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Θέλουμε διάλογο με ΗΠΑ, στηρίζουμε Ιράν και ζητούμε εκεχειρία

Η Κίνα δηλώνει πρόθυμη για συνεργασία με τις ΗΠΑ και ανοιχτή επικοινωνία, τηρώντας τις "κόκκινες γραμμές" της. Οι διμερείς σχέσεις δοκιμάζονται λόγω εμπορικών διαφορών και πρόσφατων διεθνών γεγονότων σε Βενεζουέλα και Ιράν.
Δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κατάσχεση ιρανικού δεξαμενόπλοιου με κυρώσεις στον Ινδικό Ωκεανό

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αμερικανικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν και έκαναν επιθεώρηση σε υπό κυρώσεις πλοίο με ιρανικό πετρέλαιο στον Ινδικό Ωκεανό, στη δεύτερη τέτοια επιχείρηση στην περιοχή αυτή την εβδομάδα.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Η αμερικανική πρεσβεία καλεί τους Αμερικανούς να αποχωρήσουν από τον Λίβανο

Η αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο λόγω αυξημένης αβεβαιότητας, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις Ισραήλ-Λιβάνου υπό το βάρος εύθραυστης κατάπαυσης πυρός.