Η Σουηδία ετοιμάζεται να αναπτύξει το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης στη σουηδική γλώσσα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των εγχώριων επιχειρήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση υιοθέτησε μια σουηδική στρατηγική όσον αφορά την ΤΝ, σημαντικό στοιχείο της οποίας είναι ότι η Σουηδία χρειάζεται μια ΤΝ υψηλής ποιότητας στα σουηδικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου. «Για να γίνει αυτό απαιτείται ένα μοντέλο υψηλής ποιότητας στη σουηδική γλώσσα», πρόσθεσε.
Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) αποτελούν τη βάση για προγράμματα που προσομοιώνουν την ανθρώπινη συνομιλία, όπως τα ChatGPT της OpenAI ή το Gemini της Google. Ο Κρίστερσον υπογράμμισε ότι «αυτά τα γλωσσικά μοντέλα δεν περιορίζονται στη μετάφραση λέξεων, είναι επίσης φορείς ιστορίας, πολιτισμού, παραδόσεων, αξιών, όλων των στοιχείων που στηρίζονται σε μια γλώσσα».
Όπως σημείωσε, τα μοντέλα αυτά επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύονται και μεταδίδονται οι πληροφορίες, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη ενός σουηδικού μοντέλου θα αποτελέσει «στρατηγική δυνατότητα» για την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα.
Συνεργασία επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών φορέων
Στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, συγγραφείς, εκδότες, όμιλοι μέσων ενημέρωσης, ερευνητικά ινστιτούτα και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς.
Η Σάρα Μάζουρ, διευθύντρια του Ιδρύματος Κνουτ και Άλις Βαλενμπεργκ, που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP), ανέφερε ότι το νέο μοντέλο θα βασιστεί σε ήδη διαθέσιμα διεθνή μοντέλα. Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα, με την «εκπαίδευση» του μοντέλου να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2026.
Η Μάζουρ επισήμανε ότι συγγραφείς, εκδότες και ενημερωτικά μέσα έχουν συμφωνήσει να παρέχουν «δεδομένα εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας, που θα έχουν περάσει από επιμέλεια και αντικατοπτρίζουν τις σουηδικές αξίες».
«Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα γλωσσικό μοντέλο που όχι μόνο θα μιλά και θα γράφει σουηδικά, αλλά θα καταλαβαίνει επίσης το σουηδικό πλαίσιο και θα μπορεί να επικοινωνεί σε αυτή τη βάση», κατέληξε η Μάζουρ.