ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
τεχνητή νοημοσύνη interface
Ανθρώπινο χέρι αλληλεπιδρά με διεπαφή τεχνητής νοημοσύνης, αναδεικνύοντας τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

Η Σουηδία δημιουργεί μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης στα σουηδικά

Η Σουηδία σχεδιάζει να δημιουργήσει δικό της μοντέλο ΤΝ, βασισμένο στη σουηδική γλώσσα και τις τοπικές εταιρείες. Η κυβέρνηση τόνισε τη σημασία της υψηλής ποιότητας ΤΝ στα σουηδικά για να προωθήσει την εθνική στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης.

Η Σουηδία ετοιμάζεται να αναπτύξει το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης στη σουηδική γλώσσα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των εγχώριων επιχειρήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση υιοθέτησε μια σουηδική στρατηγική όσον αφορά την ΤΝ, σημαντικό στοιχείο της οποίας είναι ότι η Σουηδία χρειάζεται μια ΤΝ υψηλής ποιότητας στα σουηδικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου. «Για να γίνει αυτό απαιτείται ένα μοντέλο υψηλής ποιότητας στη σουηδική γλώσσα», πρόσθεσε.

Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) αποτελούν τη βάση για προγράμματα που προσομοιώνουν την ανθρώπινη συνομιλία, όπως τα ChatGPT της OpenAI ή το Gemini της Google. Ο Κρίστερσον υπογράμμισε ότι «αυτά τα γλωσσικά μοντέλα δεν περιορίζονται στη μετάφραση λέξεων, είναι επίσης φορείς ιστορίας, πολιτισμού, παραδόσεων, αξιών, όλων των στοιχείων που στηρίζονται σε μια γλώσσα».

Όπως σημείωσε, τα μοντέλα αυτά επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύονται και μεταδίδονται οι πληροφορίες, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη ενός σουηδικού μοντέλου θα αποτελέσει «στρατηγική δυνατότητα» για την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα.

Συνεργασία επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών φορέων

Στο φιλόδοξο αυτό σχέδιο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, συγγραφείς, εκδότες, όμιλοι μέσων ενημέρωσης, ερευνητικά ινστιτούτα και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Η Σάρα Μάζουρ, διευθύντρια του Ιδρύματος Κνουτ και Άλις Βαλενμπεργκ, που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP), ανέφερε ότι το νέο μοντέλο θα βασιστεί σε ήδη διαθέσιμα διεθνή μοντέλα. Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα, με την «εκπαίδευση» του μοντέλου να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2026.

Η Μάζουρ επισήμανε ότι συγγραφείς, εκδότες και ενημερωτικά μέσα έχουν συμφωνήσει να παρέχουν «δεδομένα εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας, που θα έχουν περάσει από επιμέλεια και αντικατοπτρίζουν τις σουηδικές αξίες».

«Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα γλωσσικό μοντέλο που όχι μόνο θα μιλά και θα γράφει σουηδικά, αλλά θα καταλαβαίνει επίσης το σουηδικό πλαίσιο και θα μπορεί να επικοινωνεί σε αυτή τη βάση», κατέληξε η Μάζουρ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διοίκηση πάνελ καινοτομίας
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στ. Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη έχει όλα για να γίνει κόμβος καινοτομίας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ήδη μεταμορφώνει την οικονομία με αύξηση παραγωγικότητας και εσόδων στις επιχειρήσεις, με τη Θεσσαλονίκη να έχει δυναμικό για να γίνει κόμβος καινοτομίας.
Μικροτσίπ και τεχνητή νοημοσύνη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνητή νοημοσύνη: Η πρόκληση για τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό

Στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2026, ειδικοί τόνισαν τη σημασία ενσωμάτωσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στις επιχειρήσεις, με έμφαση στη νέα νοοτροπία, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων.
Χρήστος Ταραντίλης ομιλία
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χρ. Ταραντίλης: Άμεσες δράσεις κατά της παραπληροφόρησης από το AI

Ο Χρ. Ταραντίλης επισήμανε τη διττή φύση της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάγκη άμεσων μέτρων για αξιόπιστη ενημέρωση, επισημαίνοντας κινδύνους παραπληροφόρησης και προτείνοντας εργαλεία εντοπισμού και ψηφιακή ιχνηλασιμότητα περιεχομένου.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεχνητή νοημοσύνη: Οργανωμένη ένταξη στο ελληνικό Δημόσιο το 2026

Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο συζητήθηκε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, με στόχο απλούστευση διαδικασιών, βελτίωση παραγωγικότητας και καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών, με έμφαση στην εκπαίδευση υπαλλήλων.
Ρομπότ τεχνητή νοημοσύνη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ρομποτικό σύστημα με τεχνητή νοημοσύνη ξεπερνά παίκτες στο πινγκ πονγκ

Το ρομποτικό σύστημα Ace της Sony AI, με εξελιγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη, ανταγωνίστηκε και κέρδισε ελίτ παίκτες πινγκ πονγκ, αποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα απαιτητικό άθλημα με κορυφαίους αντιπάλους.
Γιάννης Στουρνάρας ομιλητής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Προκλήσεις ΑΙ και καινοτομίας για την Ελλάδα

Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε από το Φόρουμ των Δελφών πως η τεχνητή νοημοσύνη και η καινοτομία φέρνουν ανάπτυξη μόνο με επενδύσεις και εκπαίδευση. Η Ελλάδα προοδεύει, αλλά χρειάζονται ενίσχυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου.