ΓΔ: 2183.44 0.21% Τζίρος: 209.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
τεχνητή νοημοσύνη interface
Ανθρώπινο χέρι αλληλεπιδρά με διεπαφή τεχνητής νοημοσύνης, αναδεικνύοντας τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

Ακαδημία Εκπαίδευσης AI Γραμματισμού στα Χανιά από το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συντονίζει τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εκπαίδευση 2.500 εκπαιδευτικών σε Τεχνητή Νοημοσύνη, με ίδρυση της Ακαδημίας Εκπαιδευτικών το 2026 και χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ από το ERASMUS+.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναλαμβάνει τον συντονισμό ενός τριετούς ευρωπαϊκού προγράμματος, που έχει στόχο την εκπαίδευση 2.500 εκπαιδευτικών σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2026 με την ίδρυση της Ακαδημίας Εκπαιδευτικών για τον Γραμματισμό στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το πρόγραμμα, με χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ από το ERASMUS+ EDU 2025, στοχεύει στην κατάρτιση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από επτά ευρωπαϊκές χώρες. Συντονιστής είναι το Εργαστήριο Talos-AI4SSH του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την επιστημονική ευθύνη της καθηγήτριας Ελένης Κατσαρού.

Συνολικά, 14 φορείς από επτά χώρες συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, πανεπιστήμια, σχολεία και ερευνητικοί οργανισμοί. Το δίκτυο αυτό στοχεύει στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών σε διεθνές επίπεδο.

Η Ακαδημία Εκπαιδευτικών έχει ως βασικό σκοπό την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών με γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν τόσο τη βασική κατανόηση όσο και την παιδαγωγική αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση όχι μόνο στις τεχνικές πτυχές, αλλά και στις ανθρωπιστικές, ηθικές και κοινωνικές διαστάσεις της χρήσης της ΤΝ, διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο παιδαγωγικό πλαίσιο για την εφαρμογή της στη σχολική τάξη.

Οι δράσεις της Ακαδημίας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη πλαισίου δεξιοτήτων σχετικών με την ΤΝ, τη δημιουργία κατάλληλων επιμορφωτικών υλικών, καθώς και τον σχεδιασμό προγραμμάτων επαγγελματικής ανάπτυξης. Στόχος είναι οι εκπαιδευτικοί να γίνουν κριτικοί χρήστες και υπεύθυνοι αξιολογητές εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στην τάξη.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, εντός του 2026, θα διαμορφωθούν τα απαραίτητα ψηφιακά εκπαιδευτικά υλικά και εργαλεία. Στη δεύτερη φάση, τα έτη 2027 και 2028, θα ακολουθήσουν επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών, τόσο εξ αποστάσεως όσο και με δια ζώσης δραστηριότητες.

Περισσότερες πληροφορίες: Εργαστήριο Talos-AI4SSH

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

τεχνητή νοημοσύνη interface
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τεχνητή Νοημοσύνη στη λογοτεχνία: προκλήσεις και μελλοντικές δυνατότητες

Μεγάλη συμμετοχή και ζωντανός διάλογος στο πρώτο ελληνικό συνέδριο για Τεχνητή Νοημοσύνη και συγγραφή, με ειδικούς να τονίζουν την αναντικατάστατη ανθρώπινη δημιουργικότητα, αλλά και τις προκλήσεις για πνευματικά δικαιώματα, μετάφραση και εκπαίδευση.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εφραίμογλου: Ίσες ευκαιρίες στη ψηφιακή μετάβαση για αποφυγή ανισοτήτων

Η Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου τόνισε στο συνέδριο Women in Digital 2026 πως η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να γίνει με όρους συμπερίληψης, ώστε να μην εντείνει τις ανισότητες, ιδιαίτερα για τις γυναίκες στον επιχειρηματικό χώρο.
Εργοστάσιο Παπαστράτος Ασπρόπυργος
ESG

Παπαστράτος: Πρωτοβουλία FutuReady για την ενδυνάμωση της Gen Z στην εργασία

Η Παπαστράτος διοργανώνει για 3η χρονιά το “FutuReady” στις 7 Μαρτίου 2026 στο Gazarte, προσφέροντας σε νέους 18-27 ετών εμπειρίες και δεξιότητες για το εργασιακό μέλλον με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη
Πάυλος Μαρινάκης πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Στρατηγική η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο India AI 2026

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει στρατηγική τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στο India AI Impact Summit 2026 στο Νέο Δελχί. Προβλέπεται συνάντηση με Μόντι και άνοιγμα προξενείων σε Μουμπάι και Μπανγκαλόρ, με στόχο ενίσχυση συνεργασίας και ρόλου της Ελλάδας.