ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Τέσσερις άνδρες βράβευση
Στιγμιότυπο απονομή βραβείου για επίτευγμα στους μικροδορυφόρους στην Ελλάδα, με τέσσερις άνδρες στην εκδήλωση.

Η Ελλάδα αναπτύσσει τον πρώτο της στόλο μικροδορυφόρων

Η Ελλάδα προχωρά στην υλοποίηση προγράμματος μικροδορυφόρων με 5 εκτοξεύσεις αρχικά και άλλες 11 αργότερα, ανακοινώθηκε στο 5ο Emerging Tech Forum της HETiA, με στόχο την ενίσχυση της διαστημικής τεχνολογίας.

Η Ελλάδα προχωρά στη δημιουργία στόλου μικροδορυφόρων, ενισχύοντας τη θέση της στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας. Το νέο πρόγραμμα προβλέπει την εκτόξευση πέντε δορυφόρων στην αρχική φάση, με επιπλέον έντεκα να ακολουθούν σε επόμενη περίοδο.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο του 5ου Emerging Tech Forum που διοργανώθηκε από την Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA). Εκεί, ο Ηλίας Ηλιάδης, Director Investment Promotion της Enterprise Greece, επισήμανε τη σημασία της προώθησης επενδύσεων και εξαγωγών, αναφέροντας ότι η διαστημική τεχνολογία αποτελεί πλέον μέρος της στρατηγικής του οργανισμού.

Ο κ. Ηλιάδης παρουσίασε πέντε βασικούς παράγοντες που ενισχύουν την ελκυστικότητα της Ελλάδας για επενδύσεις: τα ανταγωνιστικά κίνητρα και τις φορολογικές ελαφρύνσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον, τις σύγχρονες υποδομές όπως το δίκτυο 5G και οι οπτικές ίνες, το δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας και την ενεργή επενδυτική διπλωματία.

Αναφερόμενος στη στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων, εξήγησε ότι υλοποιούνται 45 δράσεις ετησίως στο εξωτερικό σε τομείς όπου η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς και 10-15 δράσεις στην καινοτομία. Η Enterprise Greece παρέχει υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της επενδυτικής διαδικασίας, «μιλώντας τη γλώσσα του επενδυτή και τη γλώσσα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», με στόχο την επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Ο Βασίλης Χαλουλάκος, CEO της ICEYE Hellas, ανέλυσε τη δομή του ελληνικού προγράμματος μικροδορυφόρων, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρώτη εκτόξευση αφορά πέντε δορυφόρους – δύο μικροδορυφόρους και τρεις νανοδορυφόρους – ενώ προβλέπονται άλλοι έντεκα στη συνέχεια. Όπως τόνισε, «η Ελλάδα πάει να φτιάξει τον δικό της στόλο», επισημαίνοντας ότι το μοντέλο των μικρών δορυφόρων ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας για παρατήρηση της γης και περιορισμένο προϋπολογισμό.

Ο κ. Χαλουλάκος σημείωσε ότι η εταιρεία επιδιώκει η δραστηριότητα να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελληνική προστιθέμενη αξία, με στόχο η Ελλάδα να εξελιχθεί σε κόμβο για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Επισήμανε, επίσης, πως δεν υπήρξαν γραφειοκρατικά εμπόδια, καθώς το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής λειτούργησε με ευελιξία και επάρκεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η Ελλάδα περνά στη νέα εποχή της Διαστημικής Οικονομίας

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, στο 3ο Greek Space Tech Forum, μίλησε για τη μετάβαση της Ελλάδας σε παραγωγό διαστημικής τεχνολογίας, τις επιτυχίες του ESA BIC Greece και τη νέα επέκταση ενίσχυσης για startups στον χώρο.
Εκτόξευση δορυφόρου διαστημικό όχημα
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ελληνικοί νανοδορυφόροι εκτοξεύθηκαν από αμερικανική βάση

Σήμερα στις 13:20 εκτοξεύονται από τη SpaceX τρεις νανοδορυφόροι ERMIS, «Made in Greece», που κατασκευάστηκαν στο ΕΚΠΑ. Το πρόγραμμα στοχεύει σε νέες διαστημικές τεχνολογίες, όπως 5G επικοινωνίες και παρατήρηση γης.
Δημήτρης Παπαστεργίου χαμογελαστός
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Δ. Παπαστεργίου: Κομβική η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου στην ψηφιακή εποχή

Νέες τεχνολογίες μεταμορφώνουν το διάστημα και το καθιστούν προσβάσιμο, τόνισε ο Δημήτρης Παπαστεργίου στο 2ο Συμπόσιο Διαστήματος. Εξήρε τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου και τις κοινές ψηφιακές υποδομές στις υπηρεσίες πολιτών.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: 300 εκατ. ευρώ σε υποδομές έρευνας και 20.000 νέες εξειδικευμένες θέσεις

Ο Σταύρος Καλαφάτης τονίζει ότι η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στην έρευνα και την καινοτομία με συντονισμένη στρατηγική και επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, προσφέροντας 20.000 νέες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης.
Κτίριο Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραγκούνης: Μέτρα για τη θερμική καταπόνηση, 1.435 έλεγχοι σε επιχειρήσεις

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, παρουσίασε στη Βουλή μέτρα για τη θερμική καταπόνηση στην εργασία και τους ελέγχους σε επιχειρήσεις με διανομείς, όπου επιβλήθηκαν πρόστιμα 604.750 ευρώ.