ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:14:50
Μασκ
Φωτο: Shutterstock

«Βαρύ» πρόστιμο στο Χ του Μασκ ετοιμάζεται να επιβάλλει η Κομισιόν

Η Κομισιόν εξετάζει πρόστιμο άνω του 1 δισ. δολαρίων στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) για παραβίαση του Κανονισμού Ψηφιακών Υπηρεσιών. Εξετάζονται και απαιτήσεις για αλλαγές στις πολιτικές της εταιρείας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμο που μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, εξαιτίας της αποτυχίας της να ανταποκριθεί επαρκώς στις υποχρεώσεις της για την καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης. Οι κυρώσεις ενδέχεται να ανακοινωθούν εντός του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, το οποίο βασίζεται σε τέσσερις ανεξάρτητες πηγές με γνώση του θέματος, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν σοβαρά την επιβολή αυστηρών μέτρων στην εταιρεία του Μασκ, όχι μόνο σε χρηματικό επίπεδο αλλά και με την απαίτηση για ουσιαστικές αλλαγές στο ίδιο το προϊόν και τις πολιτικές λειτουργίας του.

Παρόλα αυτά, δεν αποκλείεται ένα σενάριο συμβιβασμού, στο οποίο η X θα συμφωνήσει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποφύγει την επιβολή προστίμου.

Οι αποφάσεις της ΕΕ φαίνεται πως λαμβάνουν υπόψη και τις πιθανές γεωπολιτικές προεκτάσεις, μεταξύ των οποίων και η αντίδραση των ΗΠΑ και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, που περιλαμβάνει ζητήματα εμπορίου, δασμών και την πολιτική στάση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Όπως ανέφεραν οι πηγές, η Κομισιόν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταστήσει την X «παράδειγμα προς αποφυγή», στο πλαίσιο της αυστηρής εφαρμογής του νέου Κανονισμού για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), που στοχεύει στη ρύθμιση των ψηφιακών πλατφορμών και στην προστασία των χρηστών από επιβλαβές ή παράνομο περιεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023, ο Μασκ είχε ισχυριστεί πως απέρριψε πρόταση για «μυστική συμφωνία» με την ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε ως προσπάθεια «σιωπηλής λογοκρισίας», υποστηρίζοντας πως προτιμά την ελευθερία του λόγου ακόμα κι αν αυτό οδηγήσει σε κυρώσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στην Κομισιόν η πρόταση αναθεώρησης του «Ελλάδα 2.0»

Υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την οριστικοποίηση ορόσημων και την άριστη αξιοποίηση των πόρων, χωρίς αλλαγή στο συνολικό χρηματοδοτικό πλαίσιο.
ΗΠΑ και ΕΕ σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Οι Βρυξέλλες αποφεύγουν κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο με ΗΠΑ

Συνάντηση στο Παρίσι θα έχουν αυτή την εβδομάδα ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς και ο Αμερικανός ομόλογός του, εν μέσω απειλών Τραμπ για νέους δασμούς σε ευρωπαϊκά οχήματα λόγω μη τήρησης εμπορικής συμφωνίας από την ΕΕ.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Δεν υπάρχουν ελλείψεις καυσίμων, αλλά αυξημένη ετοιμότητα

Η Κομισιόν διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν ελλείψεις καυσίμων στην ΕΕ και ότι προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, δίνοντας έμφαση στην επάρκεια διύλισης. Παρά τις διαβεβαιώσεις, ανησυχία παραμένει σε αεροπορικές και αρμόδιους.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κομισιόν απαντά σε ερώτηση Ελλήνων ευρωβουλευτών για το ναυάγιο Χίου

Ο Επίτροπος Μάγκνους Μπρούνερ τονίζει ότι η διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα είναι ηθικό και νομικό καθήκον των κρατών, ενώ καλεί σε σεβασμό της μη επαναπροώθησης και ταχύ, νόμιμο συντονισμό στις διασώσεις, αναφερόμενος στο ναυάγιο στη Χίο.
Ενέργεια-Αγορά
ΔΙΕΘΝΗ

«Καμπανάκι» Κομισιόν για παρατεταμένη αναστάτωση στις αγορές ενέργειας

Ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Νταν Γιόργκενσεν προειδοποιεί τις κυβερνήσεις ότι πρέπει να ετοιμαστούν για παρατεταμένη αναστάτωση στις αγορές ενέργειας λόγω του πολέμου με το Ιράν.